Χρονική επίσπευση των μέτρων και ενδεχομένως κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις
Πιθανολογώ ότι θα έχουμε μία χρονική επίσπευση των μέτρων. Δηλαδή, εκείνα τα μέτρα που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή και είχαμε πει ότι θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες, πιθανολογώ ότι θα έρθουν νωρίτερα. Ότι θα είναι στο ίδιο πλαίσιο, με αυτά που είχαμε πει για τους χώρους εκείνους, στους οποίους παρατηρείται υπερμετάδοση της μετάλλαξης του στελέχους «Ο» του κορονοϊού. Ενδεχομένως, και κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις. Θα δούμε το μεσημέρι τις εισηγήσεις της Επιτροπής και αντιστοίχως η Κυβέρνηση, σταθμίζοντας τις εισηγήσεις και τα δεδομένα, θα πάρει τις όποιες αποφάσεις και θα προβεί σε ανακοινώσεις ο κ. Πλεύρης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση.
Τα ίδια μέτρα που είχαμε ανακοινώσει, θα έρθουν νωρίτερα, ενδεχομένως και με κάποιες μικρές προσθέσεις. Μπορεί να έχουν να κάνουν με τη μουσική, μπορεί να έχουν να κάνουν με το ωράριο λειτουργίας. Κάποια, ενδεχομένως, μέτρα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που είναι ιδιαίτερη μέρα.
Το πλαίσιο των μέτρων δεν αλλάζει. Παρατηρούμε αυτήν την έκρηξη κρουσμάτων της «Ο» και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κυρίως οι νέοι άνθρωποι που επιδεικνύουν μια αυξημένη κινητικότητα αυτές τις ημέρες, είναι αυτοί που πλήττονται. Ο στόχος είναι να περιορίσουμε τον κύκλο της μεταδοτικότητας, να μην πάει στους 60 και άνω και να παρέμβουμε στις δραστηριότητες -γήπεδα, εστίαση, όρθια διασκέδαση- που υπάρχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα. Είχαμε, ήδη από το προηγούμενο διάστημα, πάρει μέτρα σε ό,τι αφορά την αναβολή εκδηλώσεων, συναθροίσεων σ’ ανοιχτούς χώρους, την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αυτά που είχαμε πει από τη Δευτέρα και μετά θα έρθουν λίγο πιο μπροστά, με τις αναγκαίες προσαρμογές.
Η Κυβέρνηση πάντοτε παίρνει την πολιτική απόφαση και προκύπτουν τα μέτρα. Βεβαίως, οι εισηγήσεις των ειδικών πάντοτε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα. Όταν λέμε προσαρμογές, μην θεωρήσει κανείς ότι θα πάμε σε μια κατεύθυνση πολύ διαφορετική από αυτή που περιμέναμε από τις 3 Ιανουαρίου και μετά. Ό,τι έχουμε πει για την όρθια διασκέδαση θα ισχύει, δεν θα μπορεί να υπάρχει όρθια διασκέδαση και θα δούμε και κάποιες προσαρμογές ενδεχομένως στο ωράριο. Πάντως, για να μην υπάρχει σύγχυση, δεν συζητάμε ούτε για απαγορεύσεις μετακινήσεων, ούτε για καθολικούς περιορισμούς, ούτε για πράγματα πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαμε πει ότι θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά και για ένα διάστημα 2-2,5 εβδομάδων.
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η έκρηξη κρουσμάτων της «Ο» πουθενά στον κόσμο – αυτό βλέπουμε από τις χώρες που προηγούνται, αλλά και τις πρώτες παρατηρήσεις στην Ελλάδα- δεν σημαίνει έκρηξη νοσηλειών, δεν κάνει βαριά νοσήματα, δεν οδηγείται ο κόσμος στο νοσοκομείο. Το θέμα που έχουμε εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το Σύστημα Υγείας αρκετά επιβαρυμένο, από το προηγούμενο διάστημα με τη «Δέλτα» που είχε επικρατήσει. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η υπερμετάδοση σε ηλικίες 60 και πάνω, σε ηλικιωμένους και ιδίως σε εκείνους που είναι ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα αυτά. Να περιορίσουμε τη διασπορά, να μειώσουμε τον κύκλο της μεταδοτικότητας, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας.
Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζουν οι αποφάσεις
Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, οφείλουμε να προσαρμόζουμε την τακτική μας, τα μέτρα, τις ρυθμίσεις, το γενικό πλαίσιο. Θα ήταν λάθος να μην το κάνουμε όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό που μένει σταθερό είναι ο στόχος να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα την ομαλότητα του κοινωνικού και του οικονομικού βίου. Ο κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι μια απλή άσκηση, είναι μια λεπτή ισορροπία.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της λεπτής ισορροπίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις παρεμβάσεις που κάναμε, με τα μέτρα που πήραμε, με αυτά που προσθέταμε, με τις προσαρμογές που κάναμε, καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι εδώ. Σώσαμε την περίοδο των Χριστουγέννων, που ήταν ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς και ψυχολογικούς. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο να σώσουμε και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Δεν ακούστηκε μια φωνή από αυτούς που κάνουν κριτική, που γράφουν πρωτοσέλιδα, να κλείσει, για παράδειγμα, η διασκέδαση καθ΄ όλη την εορταστική περίοδο.
Δεν άκουσα καμιά φωνή από κάποιον πολιτικό, να έχει μια άποψη συγκεκριμένη σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς. Ούτε η Επιτροπή, ούτε το σύνολο των επιστημόνων είχε εισηγηθεί ποτέ να κλείσει η διασκέδαση, να κλείσει η εστίαση, να κλείσει το λιανεμπόριο αυτή την περίοδο. Εξαντλήσαμε την πιθανότητα αυτό που πετύχαμε τα Χριστούγεννα να το κάναμε και την επόμενη περίοδο, με τα μέτρα και τις προσαρμογές που είχαμε έτσι ώστε να πάμε από τη Δευτέρα 3/1/22, σε επιπλέον μέτρα. Άλλαξαν τα δεδομένα γρήγορα. Προσαρμοζόμαστε σε αυτά, μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στο βασικό μας στόχο που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Όλοι περιμέναμε αυτή τη ραγδαία επιδείνωση. Βλέπαμε ότι ήμασταν 2 με 3 εβδομάδες πίσω από ότι ήταν στο εξωτερικό, άρα προσαρμοζόμασταν στο χρόνο με αυτή τη διάσταση. Και δεύτερον, μην υποτιμάμε το γεγονός ότι τούτη την ώρα είμαστε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Στους ενήλικες είμαστε κοντά στο 88%. Η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση ανεβαίνει συνεχώς. Πάνω από το 75% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί.