Για τη στρατηγική της Κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία
Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια εξισορροπητική στρατηγική, με την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση ανοικτή και ταυτόχρονα με μια προσπάθεια επέκτασης των εμβολιασμών -που είναι το κλειδί της αντιμετώπισης της κατάστασης- και ενίσχυσης της Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να αντέξει την πίεση.
Έχουμε αποφασίσει να διαχειριστούμε την πανδημία με συγκεκριμένο τρόπο. Έχουμε την κοινωνία, την οικονομία, τη ζωή σε λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και γι’ αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι και για την 3η δόση, που βλέπουμε να αποδίδει πολύ σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταπεξέλθει στην πίεση που δέχεται και που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα, για να αντέξει.
Ταυτόχρονα, κρατάμε τη χώρα ζωντανή και όρθια για να μπορεί να δουλεύει η κοινωνία, ο κόσμος να είναι έξω, να πάρει πίσω την κανονικότητά του επειδή εμβολιάστηκε. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παράξει αποτέλεσμα για τους πολίτες. Έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 72% των ενηλίκων, έχουμε καταφέρει σήμερα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, έχουμε καταφέρει η κοινωνία να λειτουργεί, ο κόσμος να δουλεύει, έχουμε καταφέρει ένα Σύστημα Υγείας, το οποίο πιέζεται για μια ακόμα φορά στη φάση αυτή της πανδημίας, πάρα πολύ, να αντέχει. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και επίταξη γιατρών, αν χρειαστεί, για να ενισχύσουμε το ιατρικό προσωπικό και να πάρουμε όλα τα μέτρα που έχουν και κόστος. Αυτή είναι η δουλειά της Κυβέρνησης. Όλοι οι Υπουργοί στο πεδίο των αρμοδιοτήτων τους κάνουν ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορούν, για να αποδώσει η μάχη, η στρατηγική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η οποία είναι δύσκολη.
Για την ανάγκη εμβολιασμού
Δεν μιλάει κανείς για ανοσία της αγέλης. Μιλάμε για ανάπτυξη των εμβολιασμών στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Αν είχαν εμβολιαστεί όσοι είναι ανεμβολίαστοι, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση στις εντατικές, τους διασωληνωμένους, τα νοσοκομεία. Μιλάμε για μία τακτική, η οποία ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι έχουμε κοντά στο 75% των ενηλίκων συμπολιτών μας εμβολιασμένο. Αντίστοιχη είναι η πρακτική που ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πουθενά δεν ξανακλείνει η οικονομία και η κοινωνία με ποσοστά εμβολιασμού που είναι παρόμοια με τα δικά μας.
Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας. Είχαμε πει -και εξακολουθούμε να λέμε και αυτό το διάστημα- ότι το εμβόλιο είναι αυτό που εγγυάται ότι ο κόσμος δεν θα νοσήσει βαριά. Η πανδημία πλήττει σε αυτή της τη φάση κυρίως τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.
Για τα σχολεία
Η πραγματικότητα στα σχολεία είναι ότι έχουμε 80.000 τμήματα. Από αυτά, με τα πρωτόκολλα που σχεδιάσαμε από το καλοκαίρι, με το testing το συχνό που εφαρμόζεται, με το ποσοστό των εμβολιασμών που έχουμε πετύχει σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς και σε αρκετούς μαθητές, σήμερα που μιλάμε είναι κλειστά κάποια λίγα τμήματα. Ο σχεδιασμός με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία έχει αποδώσει με ασφάλεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι κακό που τα παιδιά κάνουν μάθημα στα σχολεία τους με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους; Είναι κακό που τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτά; Δεν έχει βοηθήσει το γεγονός ότι εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο;
Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην Αθήνα κυκλοφορούν αυτή την περίοδο 1.300 λεωφορεία, όταν πριν τον Covid κυκλοφορούσαν 800. Η Κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να βελτιώσει την κατάσταση σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με αυτό που ήταν πριν, για να ανταπεξέλθουμε στην απαίτηση για όσο το δυνατόν τακτικότερη μετακίνηση. Κι εκεί, όμως, επειδή, προφανώς, υπάρχουν ώρες που παρατηρείται συνωστισμός έχουμε πυκνώσει τα δρομολόγια παντού.