Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά
Για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών
Η τραγωδία των Τεμπών με την τραγική διάσταση της απώλειας των συμπολιτών μας, τόσο νέων παιδιών, τον πόνο των συγγενών, δημιούργησε θυμό, αγανάκτηση, οργή και εν τέλει ένα φοβερό ταρακούνημα στη σκέψη πάρα πολλών συμπολιτών μας. Ήταν απολύτως φυσιολογικό αυτό. Η τραγωδία αυτή συνέβη με εμάς στο τιμόνι της χώρας και η κοινωνία, που έχει μάθει και την έχουμε συνηθίσει σε πολύ υψηλές απαιτήσεις, έχει ερωτηματικά, έχει αμφιβολίες. Είναι στο δικό μας χέρι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των πολιτών με ειλικρίνεια, με επιμονή στη λογική, χωρίς καμία συγκάλυψη για την τραγωδία, με σχέδιο για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων, με την ανασυγκρότησή τους συνολικά, αλλά και με συνέπεια και ακόμη μεγαλύτερη επιμονή στη ρήξη με τις εστίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών. Είναι στο χέρι μας με τη στάση μας απέναντι και σ’ αυτό το ζήτημα, αλλά και με τη συνέχιση της πολιτικής μας. Έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε ειλικρινείς, βαθιά στεναχωρημένοι, αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει και ό, τι χρειάζεται. Με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση, αυτό που λέμε στην ελληνική κοινωνία είναι ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, να μαχόμαστε για να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, που μας πληγώνει και να αναδεικνύουμε ότι όλα αυτά, που πετύχαμε μαζί με την ελληνική κοινωνία από το 2019 μέχρι σήμερα δεν πρέπει μονοκονδυλιά να διαγραφούν, ούτε πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Ό,τι στοιχείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας είτε από δημοσιογραφική έρευνα, είτε από την έρευνα της Επιτροπής και πολύ περισσότερο από τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αξιολογηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε σε όλα τα επίπεδα, όπου απαιτείται, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποδοθούν δίκαια σε αυτούς που διέπραξαν αυτά που διέπραξαν ή σε όσους δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε.
Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι οποιοσδήποτε έχει να εισφέρει στον δημόσιο διάλογο, οποιοσδήποτε διαχειρίστηκε ζητήματα και υποθέσεις που αφορούν στο δυστύχημα των Τεμπών, οφείλει να απαντήσει σε ερωτήσεις, να καταθέσει την άποψή του με διαφάνεια, να δώσει λόγο στον ελληνικό λαό. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ούτε στιγμή πίσω από το δάχτυλό μας, δεν είπαμε ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και όχι εμείς. Δεν εξαφανίσαμε κανένα πολιτικό μας στέλεχος που είχε εμπλοκή ή ανάμειξη με τον οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση του Υπουργείου ή του Οργανισμού ή οπουδήποτε. Η αλήθεια θα απαντήσει και στα ψέματα και στις συκοφαντίες και στις υπερβολές. Είναι αυτό που απαιτεί η κοινωνία. Το ελάχιστο που οφείλουμε στους ανθρώπους που έφυγαν και το καθήκον μας είναι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτού που είπε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή: Ποτέ ξανά. Να μην ξανασυμβεί τέτοιου είδους τραγικό περιστατικό.
Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην κοινωνία
Ο στόχος και η επιδίωξή μας είναι τα μέτρα που ψηφίζουμε να υλοποιούνται και να μην μένουν κενό γράμμα. Τα μέτρα αυτά είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της, στον οικονομικό της βίο. Η νέα γενιά, αυτοί που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να φύγουν από τα σπίτια τους, να φτιάξουν την οικογένειά τους, χρειάζονται στήριξη για να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, στα υψηλά ενοίκια. Με το πρόγραμμα που θέτουμε σε εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια με πολύ φθηνό δανεισμό να μπορέσουν να κάνουν το βήμα, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να βρουν το δικό τους χώρο.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, θυμίζω: Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, το 2023 ανεβαίνει στα 780 ευρώ. Μέσα σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προφανώς και οι δυσκολίες παραμένουν. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι κοντά σ’ αυτό υπάρχει το επίδομα στέγασης το market pass, το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι οι μισθοί μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 60.000 άνθρωποι λιγότεροι, από ότι αμείβονταν το 2019. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι, που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν παλιότερα. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο μας, η αναπτυξιακή μας πολιτική, η φιλοσοφία, η επιλογή να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας για να ανοίξουν οι δουλειές, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και σ’ αυτό, που είναι επιθυμία και στόχος όλων μας, να αυξηθούν τα εισοδήματα. Η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας, του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές όλων των Ελλήνων με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες για να μείνει η Πατρίδα όρθια -οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες- την περίοδο των Μνημονίων, των κρίσεων. Ήρθε η ώρα οι θυσίες να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχέδιο, που θα φέρνει επενδύσεις, με μια οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μπορεί να στηρίξει αυτή την αύξηση των αποδοχών.
Μην ξεχνάτε: Δεκαεπτά μειώσεις συντάξεων μέχρι το 2019. Τώρα έχουμε αύξηση 7,75% και μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάρα πολλούς, που δεν είδαν καθαρή αύξηση. Μέχρι το 2019 είχαμε μια πολιτική υπερφορολόγησης με νέους φόρους πάνω από 50 φορές. Τώρα συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων. Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυξήσεις μισθών σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου τομέα. Αυτό που άντεχε η οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Μείωση της ανεργίας. Για κάθε μια επιχείρηση που έκλεινε δυόμιση καινούργιες επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Συνολική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Όλα αυτά είναι απτά δείγματα μιας συγκροτημένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής, που προχωράει την Ελλάδα μπροστά. Και προχωρώντας η Ελλάδα μπροστά, προχωρά και η κοινωνία μπροστά.
Η επιλογή του κ. Τσίπρα στο θέμα του κ. Πολάκη δείχνει το δρόμο της ακρότητας και του διχασμού
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το θέμα του κ. Πολάκη, χθες, δείχνει ολοφάνερα την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν. Είναι ο δρόμος της ακρότητας και του διχασμού, η έμπρακτη ρήξη με την κοινωνία, η οποία αναζητά σεβασμό στη Δημοκρατία και τους θεσμούς, σταθερότητα και ομαλότητα.
Μέσα στο σώμα του κ. Πολάκη βρίσκεται το πνεύμα του κ. Τσίπρα. Ο «πολακισμός» είναι η βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική πολιτική γραμμή. Αυτό είναι το συμπέρασμα αν δει κανείς αυτό που αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει μια ακόμα κολοτούμπα και να δοθεί το συγχωροχάρτι στον Πολάκη. Στην επιστολή του ο κ. Πολάκης λέει όσα είπα είναι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια. Μιλάει χρόνια με μανιφέστα και προκηρύξεις, κρεμάει πρόσωπα ανθρώπων στον τοίχο, στοχοποιεί, αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη, λαμβάνει τις αποφάσεις της υπόψη μόνο όταν επικροτούν τις επιθυμίες και τις κατευθύνσεις τους. Ο «πολακισμός» είναι η αιχμή του δόρατος του Συριζαϊσμού. Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει στον τρόπο, στο λόγο, στο περιεχόμενο, σε όλα. Η επιλογή επανένταξης του κ. Πολάκη -όχι ότι ποτέ υπήρχε και κάτι διαφορετικό, αν θέλουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια- δείχνει ολοφάνερα την κατεύθυνση και τον δρόμο που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Ρήξη με την ομαλότητα, τη μετριοπάθεια, τη σταθερότητα, τη λογική, τον σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας και στους θεσμούς. Η χώρα μας και η Δημοκρατία μας έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την τοξικότητα και τις ακρότητες.
Ιδεολογικά, πολιτικά, ηθικά, ο λόγος του κ. Πολάκη, αποτελεί την αιχμή του δόρατος του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μόνιμα διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια καλύπτει και με το παραπάνω το ατοπήματα του κ. Πολάκη, τα υιοθετεί, τα έχει κάνει βασική πολιτική συνιστώσα και κεντρική κατεύθυνση του πολιτικού του λόγου. Η κοινωνία είναι ώριμη, η Δημοκρατία ισχυρή και οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να μας σύρουν κάποιοι στον κατήφορο της τοξικότητας και της ακρότητας για να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμπλέγματα ή για να φτάσουν, με τον οποιοδήποτε τρόπο αυτοί θέλουν, σε ένα βαθύ διχασμό. Είμαστε υποψιασμένοι, είμαστε πολύ-πολύ περισσότεροι αυτοί που θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει στη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε πολύ-πολύ περισσότεροι αυτοί που ξέρουμε ότι οι ιδέες που παράγουν πολιτικές που λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις κορώνες και τις απειλές. Είμαστε πολύ-πολύ περισσότεροι αυτοί που ξέρουμε ότι η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω σε ένα δρόμο που έχει ρότα προς τα βράχια.