Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

Για τους δανειολήπτες

Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, με μεγάλη πλειοψηφία, απλώς επιβεβαιώνει ένα νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας το 2015.

Το ζήτημα είναι, μέσω ρυθμίσεων, να δίνεις τη δυνατότητα να μην βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί. Όχι με συνεχείς αναστολές να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να επιβαρύνεσαι με τόκους και κάποια στιγμή να γίνεται μη αντιμετωπίσιμο. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση; Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες. Ένας πυλώνας είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Το τελευταίο διάστημα κινείται πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι διμερείς ρυθμίσεις που κάνουν οι servicers και οι τράπεζες με τον κόσμο, μέσω εργαλείων που έχει η Κυβέρνηση για τους πιο ευάλωτους, επιδότησης του δανείου. Έχουν γίνει ρυθμίσεις χρέους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πάνω από 550.000 δανειολήπτες.

Στις 2 Φεβρουαρίου βγήκε ανακοίνωση από τους servicers και τις τράπεζες. Η Κυβέρνηση, με ρυθμίσεις της, έχει δώσει τη δυνατότητα επιδότησης των δόσεων των πιο ευάλωτων, από 70 μέχρι 210 ευρώ, που κυρίως είναι δάνεια πρώτης κατοικίας, για να πηγαίνει ο κόσμος να ρυθμίζει. Όταν κάποιος έχει ένα χρέος και δυσκολεύεται, μην του λέμε παραμύθια ότι δεν θα το πληρώσει ποτέ. Γιατί με αυτά τα παραμύθια από το 2010, το 2014, 2015, το 2018, το 2019, έφτασε το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα να πάει στα ύψη. Έχει «όπλα» να τα αξιοποιεί, να ενημερώνεται. Οι οδηγίες και η βούληση που έχουν όλοι, είναι να μην βγάζουν σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία. Δεν είναι αυτός ο στόχος, δεν κερδίζουν κάτι από αυτό. Ο στόχος είναι ο κόσμος να πηγαίνει και να ρυθμίζει. Υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας, μια σπέκουλα, μια υποκρισία. Όλο το 2022 έγιναν πλειστηριασμοί, ολοκληρώθηκαν πλειστηριασμοί σε σπίτια περίπου 3.000-3.300. Έχει κάποιος την αίσθηση ότι, εάν αυτά ήταν κυρίως πρώτες κατοικίες, αφορούσαν τους ευάλωτους, δεν θα το καταλαβαίναμε; Δεν θα το ξέραμε; Δεν θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος; Άρα, εδώ επιχειρείται μία σπέκουλα και μία υποκρισία.

Η Κυβέρνηση ταυτόχρονα, και με την οικονομική της πολιτική, δίνει δυνατότητες στον κόσμο να έχει δουλειά, να έχει εισόδημα, να πηγαίνει να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του. Μην δημιουργούμε μια εντύπωση σε κάποιους ότι, «κοίταξε να δεις, αν χρωστάς, δεν θα ξεπληρώσεις ποτέ» και την τελευταία στιγμή βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενος». Στην πολιτική οι αντιπολιτεύσεις βρίσκουν να πουν κάποια πράγματα, αλλά εδώ τώρα μιλάμε για την επιτομή της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού. Βγαίνει ο Άρειος Πάγος, το Ανώτατο Δικαστήριο, με μεγάλη πλειοψηφία και παίρνει μια απόφαση. Επιβεβαίωσε τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έφεραν νόμο το 2015 που λέει ότι οι servicers και οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Δικός τους νόμος ήταν, του 2015. Εκείνοι οι οποίοι νομοθέτησαν τα πιο αυστηρά μέτρα, σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, έκαναν ιδιώνυμο την παρεμπόδισή τους, νομοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έρχονται σήμερα να κουνήσουν το δάχτυλο στην Κυβέρνηση. Το επικίνδυνο είναι ότι πανικοβάλλουν τον κόσμο και δημιουργούν συνθήκες σπέκουλας, ενώ υπάρχουν εργαλεία και τρόποι να πάει ο κόσμος σε ρυθμίσεις με μια οικονομία που λειτουργεί και που στηρίζει τους πολίτες, κυρίως αυτούς που είναι σε πιο δύσκολη θέση.

Υπάρχουν μέτρα που δίνουν τη δυνατότητα στους πιο ευάλωτους να ρυθμίσουν και να αναστείλουν την οποιαδήποτε δικαστική τους περιπέτεια. Η λύση δεν είναι οι συνεχείς αναστολές, που κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και επιβαρύνει τις οφειλές με τόκους. Η λύση είναι να αξιοποιεί η οικονομία τον πλούτο που παράγει για να στηρίζει την κοινωνία και οι πιο ευάλωτοι με τα μέτρα, με την επιδότηση των δόσεων, με τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης να πάνε να ρυθμίσουν για να εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι τους. Δεν πρόκειται μόνο περί προτροπής. Συνεχώς παρακολουθούμε αν αυτά τηρούνται και εφαρμόζονται. Με ικανοποίηση είδαμε ότι 27 δισεκατομμύρια χρέος, που αφορούν 550.000 ανθρώπους, έχουν ρυθμιστεί. Ο σκοπός μας δεν είναι να προστατεύουμε τους κακοπληρωτές, αλλά εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή, με ειλικρίνεια, σχεδιασμό, συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν οι πολίτες και κυρίως οι πιο ευάλωτοι, να βρουν τον τρόπο έτσι ώστε η πρώτη τους κατοικία να προστατεύεται. Αλλά η λύση προστασίας δεν είναι, ούτε να λέμε ψέματα, ούτε με συνεχείς αναστολές να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Η ενσυναίσθηση και η ουσιαστική αυθεντική αλληλεγγύη προς την κοινωνία, χαρακτηρίζει οριζόντια την πολιτική μας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Παντού, σε κάθε στιγμή που χρειάστηκε στήριξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση ήταν εκεί, όχι με λόγια -τα λόγια είναι εύκολα- αλλά με πράξεις και με έργα να στηρίξει την κοινωνία και τους ανθρώπους, όχι για να τους έχει όμηρους, αλλά για να μπορούν με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση να ζουν και να κοιτάζουν μπροστά.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Τομέα Κοινωνικής Συνοχής, Ένταξης & Πρόνοιας για το Γηροκομείο στον Κορυδαλλο
Επόμενο άρθροΜιχάλης Κατρίνης: 16 Αλήθειες, 6 Προτάσεις & 1 Επιλογή για πλειστηριασμούς – ‘Κόκκινα ’ Δάνεια – Ιδιωτικό Χρέος