Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου

Για τις εργαζόμενες νέες μητέρες: Κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές τους εισφορές, όπως ίσχυε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου.

  • Για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών: Αίρουμε την αδικία του νόμου Κατρούγκαλου. Σύντομα, μετά από αναλογιστική μελέτη, μειώνεται το απαιτούμενο χρονικό διάστημα διαμονής στην Ελλάδα, προκειμένου να έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Για το ασφαλιστικό και τις εργαζόμενες νέες μητέρες

Ο νόμος Κατρούγκαλου κατήργησε μια έκπτωση 50%, που υπήρχε, για τις εργαζόμενες μητέρες που επιστρέφουν στη δουλειά, προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση και να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά. Για να το καλύψει αυτό το κενό, στη συνέχεια, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μια εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου, σιωπηρά συνέχισε τη μεταχείριση αυτή. Εμείς, ερχόμαστε τώρα και τι κάνουμε; Αίρουμε την εγκύκλιο, η οποία δεν λέει τίποτα στην ουσία και θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Βρούτση στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, άμεσα στη Βουλή, που θα δίνει την έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις μητέρες.

Για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Ο Πρωθυπουργός, από πριν, από όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε δει συλλόγους Βορειοηπειρωτών και είχε δεσμευτεί ότι θα αρθεί πάλι μια αδικία του νόμου Κατρούγκαλου. Ποια ήταν η αδικία; Ότι για να έχεις τα ίδια δικαιώματα που προέβλεπε ο νόμος αυτός του ασφαλιστικού, θα έπρεπε να έχεις μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα 40 χρόνια. Αυτό, εξ ορισμού, οι άνθρωποι από τη Βόρειο Ήπειρο δεν μπορούσαν να το έχουν, γιατί άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα από το 1991 και μετά. Θα φέρουμε διάταξη που θα μειώνει το χρονικό διάστημα παραμονής, για να μπορέσουν να έχουν την πλήρη κάλυψη που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα την καταθέσουμε, όμως, όχι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυτό, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα αφορά την «ΕΡΓΑΝΗ» και θα ενταχθεί εκεί. Αυτό θα γίνει γιατί βασική προϋπόθεση είναι ότι το ΣτΕ απαιτεί αναλογιστική μελέτη να συνοδεύει τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Επομένως, θέλει λίγο χρόνο να ετοιμαστεί αυτή η αναλογιστική μελέτη. Είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε το κόστος και θα λύσουμε το θέμα.

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 

Σήμερα  -Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου- είναι μια ξεχωριστή ημέρα και θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με εκείνη της UNESCO, που καλεί να ενθαρρύνουμε την ποικιλομορφία με τις δύο διαστάσεις. Τη μία, του πλουραλισμού, που είναι αυτονόητος,  και την άλλη που έχει τη  συμμετοχή στη ροή των ειδήσεων και των εκπομπών από ανθρώπους  από διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, αλλά και με διαφορετικό πολιτικό και σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις έχουμε ένα πλάνο, το οποίο εκτυλίσσεται. Είμαστε στην τελική φάση κατάρτισης των ψηφιακών συχνοτήτων, έχει βγει η πρώτη υπουργική απόφαση με τον κ. Πιερρακάκη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ετοιμαζόμαστε για την οριστικοποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει  τρία στάδια αδειοδοτήσεων: Πρώτον, για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Δεύτερον, για τους θεματικούς. Τρίτον, για τα περιφερειακά ραδιόφωνα. Είμαστε σε συνεννόηση με το Ε.Σ.Ρ. και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  Θα ξεκινήσουμε μέσα στο 2020 και σκοπός είναι να προχωρήσουμε τμηματικά ανά εξάμηνο στα τρία αυτά στάδια. Είμαστε στη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους. Έχουμε κάνει ήδη έναν γύρο συζητήσεων με τις Ενώσεις τόσο των Ραδιοφώνων όσο και της Τηλεόρασης. Τώρα συζητούμε -σε μια δεύτερη φάση- την οριστικοποίηση αυτών των θεμάτων.

 

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Το σχέδιο μας έχει από την αρχή τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει. Η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι αυξημένες επιστροφές και οι κλειστές δομές. Από τον Νοέμβριο και μετά είχαμε έναν εξαντλητικό διάλογο με όλους τους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να περνάμε και στην υλοποίηση. Αυτός ο διάλογος δεν κατέληξε σε μια σύμφωνη γνώμη  με τις τοπικές Αρχές. Θυμίζω ότι πριν από περίπου 15 ημέρες ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Μηταράκης και εγώ, είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Μουτζούρη και όλους τους Δημάρχους των νησιών του Β.Α. Αιγαίου. Από την πρώτη στιγμή υπήρχαν προτεινόμενα σημεία για τις κλειστές δομές. Ποτέ όμως δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε ακριβώς στη χωροθέτηση.  Δεν αιφνιδιάστηκαν, αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Πήραμε την απόφαση αυτή και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση.

Δε πρόκειται να γίνει απαλλοτρίωση ή δήμευση. Μιλάμε για επίταξη για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών για το οποίο θα υπάρξει μία αποζημίωση, ένα ενοίκιο για τη χρήση που θα κάνει το ελληνικό Δημόσιο των εκτάσεων αυτών για τη λειτουργία των κλειστών δομών. Η απόφαση είναι δεδομένη και θα προχωρήσουμε γιατί δεν μπορεί ο διάλογος να είναι άλλοθι για την αδράνεια.  Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και με τους κατοίκους και με τις τοπικές Αρχές. Είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την υγεία, την παιδεία, το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη», που είναι αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι 50 εκατ. το πρόγραμμα και έγινε μία εκταμίευση μόλις χθες με την απόφαση του κ. Μηταράκη για 9,5 εκατ. ευρώ. Δεν σταματάει και δεν είναι εποικοδομητικό να σταματήσει ο διάλογος. Έχουμε μια καλή σχέση και με τον Περιφερειάρχη και με τους τοπικούς Δημάρχους. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε στα περισσότερα σημεία, κατανοούμε την αντίδρασή τους. Είμαστε από την ίδια πλευρά. Την πλευρά που  απαιτεί λύσεις. Και σε αυτές θα προσανατολιστούμε για να τις φέρουμε.

Η ανησυχία των νησιωτών έχει την πηγή της στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Για αυτό στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στα σημεία που συμφωνούμε. Συμφωνούμε για παράδειγμα ότι θέλουμε καλύτερη φύλαξη των συνόρων; Συμφωνούμε. Ξεδιπλώνουμε αυτό το διάστημα πρωτοβουλίες που οδηγούν στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Αποτέλεσμα αυτών ήταν και οι μειωμένες ροές τις τελευταίες εβδομάδες από τη γειτονική Τουρκία. Συμφωνούμε στην επιτάχυνση ασύλου; Συμφωνούμε. Εμείς τι κάνουμε; Δείχνουμε μέσα στον Γενάρη ότι πραγματικά το εννοούμε και έχουμε αυξήσει και τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου.  Έχουμε βάλει -και βάζουμε και άλλο- προσωπικό, αλλά κυρίως απλοποιούμε τις διαδικασίες, αλλάζουμε τις βάρδιες και δίνουμε στις προσφυγές σε δεύτερο βαθμό κίνητρα ώστε να γίνονται πιο γρήγορα.

Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα πιστεύουμε ότι σε δύο με τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και σε δεύτερο βαθμό η εξέταση ασύλου. Και για όποιον δεν το δικαιούται θα υπάρξει δρομολογημένη η επιστροφή του. Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν και κλειστές και ανοιχτές δομές, είμαστε κατηγορηματικοί: Θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Πρώτα θα λειτουργήσει η κλειστή δομή, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσει η άναρχη δομή της Μόριας.

Ένα πρόβλημα επικοινωνίας, όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ήταν και το χρονοδιάγραμμα. Από την αρχή λέγαμε, όταν από τον Νοέμβριο είχαμε ξεδιπλώσει αυτούς τους τέσσερις άξονες, ότι θέλουμε κάποιο χρόνο μέχρι την Άνοιξη, μέχρι το καλοκαίρι, για να έχουν αναπτυχθεί και τα τέσσερα σκέλη. Χάθηκε κάποιος χρόνος, ιδίως για τις κλειστές δομές -αυτό είναι η αλήθεια- λόγω του διαλόγου που ήμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, για να δείξουμε την καλή μας πίστη απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε στην ολοκλήρωση της κατασκευής της πρώτης κλειστής δομής, που είναι στη Σάμο. Η πιο δραματική κατάσταση, είναι εκεί. Δεν μπορεί μέσα στον αστικό ιστό, στην πόλη που είναι το Βαθύ, να υπάρχει άλλη μία πόλη, στην ουσία, με όλες αυτές τις άθλιες συνθήκες. Επομένως, εδώ το βασικό ζητούμενο είναι να πεισθούν όλοι -και πιστεύουμε ότι είναι κοντά στο να πεισθούν- ότι αυτή η δομή θα κλείσει. Για να κλείσει, όμως, πρέπει να υπάρχει μια άλλη με χωρητικότητα ικανοποιητική για να απορροφήσει αυτό τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, δίνουμε το βάρος μας στην κατασκευή των κλειστών δομών και στην αποσυμφόρηση των νησιών, μέσω της διαδικασίας επιτάχυνσης ασύλου και επιστροφών. Έχουμε ανοίξει και το κανάλι των επιστροφών, ξεκίνησε σχετικά ικανοποιητικά. Τον Ιανουάριο είχαν επιστραφεί 85 σε επτά ή οκτώ αποστολές, όταν ολόκληρο το 2019 είχαν επιστραφεί 391. Ο στόχος μας είναι για 200 την εβδομάδα.

Για ελληνοτουρκικά

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Πρωθυπουργού ότι θέλουμε να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ακόμη περισσότερο σε στιγμές έντασης. Η συνάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τον κ. Ακάρ, ήταν στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της ανάγκης, να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Το περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν μια καλή αφορμή. Νομίζω ότι ήταν κατανοητό προς την πλευρά της Τουρκίας ότι εμείς πάντα θέλουμε να προωθούμε τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά η τουρκική προκλητικότητα, το τελευταίο διάστημα, είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σοβαρά βήματα προόδου και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, γενικά, στην επικοινωνία των δύο πλευρών. Ζητάμε να υπάρξει αποκλιμάκωση και σε επίπεδο ενεργειών και σε επίπεδο ρητορείας. Σε επίπεδο ρητορείας, νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αποκλιμάκωση, αλλά σε επίπεδο ενεργειών χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα.

Θέλουμε να υπάρξει αποκλιμάκωση για να μπορέσουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που προκαλεί σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο της ελληνικής Κυβέρνησης. Για παράδειγμα, το άκυρο «μνημόνιο» της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης, το κατήγγειλαν όλες οι χώρες της περιοχής, από την Αίγυπτο μέχρι το Ισραήλ, αλλά και η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., η Ρωσία. Άρα, υπάρχει περιθώριο να σταματήσουμε την οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή, αρκεί η Τουρκία να αποκλιμακώσει αυτή την προκλητικότητα.

Έχουμε καταστήσει σαφές και προς τους γείτονες, αλλά και σε ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνεται σε ένα επίπεδο τεχνικό-στρατιωτικό. Υπάρχουν, όμως, συζητήσεις και σε επίπεδο πολιτικό. Παράδειγμα, πριν από λίγες εβδομάδες, είχε επισκεφθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών την Τουρκία, αλλά σε αυτή τη φάση μιλάμε για ενέργειες, που έχουν να κάνουν με αποκλιμάκωση. Υπάρχει μπροστά μας  ένας δρόμος μακρύς, ο οποίος περνάει πρώτα από την αποκλιμάκωση ρητορείας και ενεργειών, μετά από μια σοβαρή πρόοδο στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και μετά να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στα άλλα θέματα. Θυμίζω ότι η μόνη νομική εκκρεμότητα που έχουμε με τους γείτονες είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι μια εκκρεμότητα πολλών ετών, είναι η μόνη εκκρεμότητα, την οποία θέλουμε να λύσουμε, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που εξαγγέλλει η Τουρκία

Είναι θέμα πώς θα χειριστούν οι Τούρκοι όλα αυτά τα μηνύματα που παίρνουν από εμάς και από όλη τη Διεθνή Κοινότητα, για να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό είναι ξεκάθαρο από εμάς. Κι εμείς είμαστε έτοιμοι.

 

Για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις

Το γεγονός ότι  κ. Μουτζούρης ζήτησε να διαμαρτυρηθούν στο πεζοδρόμιο για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα, είναι μια πρόοδος, η οποία αξίζει το χειροκρότημά μας. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Έχει προχωρήσει αρκετά η επεξεργασία, όχι μόνο του νομοσχεδίου, αλλά και των προβλέψεων που θα το εξειδικεύουν. Αυτό που θέλουμε να πούμε στους μεγάλους φορείς, οι οποίοι ενδεχομένως να νιώθουν ότι θίγονται από αυτό, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα για μια μεγάλη διαδήλωση που μπορεί να οργανώνει ένα μεγάλο σωματείο όπως είναι κατεξοχήν τα τριτοβάθμια (ΓΣΕΕ,  ΑΔΕΔΥ κ.α.)  ή μια μεγάλη συγκέντρωση σε μια ιστορικά φορτισμένη ημερομηνία. Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά για τις εκατοντάδες έως χιλιάδες μικρές διαδηλώσεις με 20-30 άτομα, οι οποίες αναστατώνουν δυσανάλογα το κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, ταλαιπωρώντας εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες και καταστρέφοντας την εμπορική κίνηση στις κεντρικές αρτηρίες. Και αυτό πάντα με διαφάνεια, πάντα  σε συνεννόηση μαζί τους. Πιστεύουμε ότι τελικά όλοι θα δουν τα οφέλη από αυτήν την αλλαγή, η οποία είναι πολύ σημαντική.

 

Για την οικονομία

Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και η  δουλειά μας αναγνωρίζεται. Μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση και ένας μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός αξιολογούνται θετικά από τις αγορές. Τα ομόλογα δείχνουν αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Και αυτό είναι θετικό όχι μόνο για την Κυβέρνηση, όχι μόνο για το Δημόσιο  που δανείζεται φθηνότερα, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  Πέφτει το κόστος δανεισμού για να υλοποιήσει το νοικοκυριό το όποιο όνειρό του για στεγαστικό δάνειο ή οποιαδήποτε άλλη ανάγκη έχει και για την επιχείρηση προκειμένου να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο. Θυμίζω ότι, χθες επίσης, βγήκε η Τράπεζα Πειραιώς για ένα ομόλογο 500 εκατομμυρίων, είχε πολλαπλάσια ζήτηση και επιτόκιο σχεδόν το μισό από αυτό που είχε πριν από λίγους μήνες. Έχει αλλάξει όλο το κλίμα. Είναι ταχύτερη η ανάπτυξη το 2019 από ό,τι όλοι προέβλεπαν.

Εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι ακόμα και αυτή, η προς τα πάνω αναθεώρηση της Κομισιόν, είναι στο κάτω εύρος των δικών μας προβλέψεων. Εμείς περιμένουμε για το 2020 ρυθμό ανάπτυξης που θα είναι κοντά στο 3%, εκτός κάποιου πολύ σημαντικού απρόοπτου στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχει μια ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κορονοϊός στη διασύνδεση των παγκόσμιων οικονομικών και να δημιουργήσει μια επιβράδυνση.

Η ανάπτυξη δεν είναι μια θεωρητική έννοια. Το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουμε στον Προϋπολογισμό, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια. Εφτά δισεκατομμύρια σημαίνει 1.600 ευρώ, κατά μέσο όρο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πάρουν 1.600 ευρώ, αλλά κάποιος θα βρει δουλειά, που είναι σταθερό εισόδημα, κάποιος θα δει να αυξάνεται ο μισθός του, κάποιος θα δει μια νέα ευκαιρία. Επομένως, αυτό είναι κάτι χειροπιαστό στην τσέπη του καθενός μας, για να μπορούμε να φύγουμε μπροστά.

Όσον αφορά τη μείωση της φορολογίας, έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα έχουμε, μέσα στο 2020, μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και σημαντική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Έχουμε πει ότι θα μηδενιστεί, αλλά θα γίνει γρηγορότερα από αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Θα ξεκινήσει η μείωση και θα είναι σημαντική, μέσα στο 2020.

Για τις ΔΕΚΟ

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις. Θυμίζω, για παράδειγμα, το ζήτημα της Δ.Ε.Η. και τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στις συγκοινωνίες. Για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καταθέσαμε τροπολογίες. Για τον Σκαραμαγκά, προκειμένου να διευκολύνουμε το ενδιαφέρον να μπει ιδιώτης επενδυτής γρήγορα, ευτυχώς φαίνεται να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και ελπίζω να έχουμε κάποιες γρήγορες εξελίξεις εκεί. Πιστεύουμε ότι ο Σκαραμαγκάς μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη θετική έκπληξη.

Για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, μιλάμε για μια εταιρεία με πολύ βαθιά προβλήματα. 308 εκατομμύρια ζημιές στον τελευταίο της ισολογισμό. Χρέη πάνω από 600 εκατομμύρια. 350 εκατομμύρια εξ αυτών τα χρωστά στη Δ.Ε.Η.. Και επιπλέον χρέη 5 με 5,5 εκατομμύρια τον μήνα. Στο μεταξύ, έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε κάποιες ενέργειες, όπως αυτές που κάνουμε τώρα, θα έπρεπε να επιστρέψουμε γύρω στα 140 εκατ. ευρώ, ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Βάζουμε, λοιπόν, μια τελεία.

Ξεκινάμε και λέμε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ο ειδικός διαχειριστής που θα οριστεί έχει μια υποχρέωση να βρει επενδυτή και ζητάμε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και να δεχτούν μια μείωση στο μισθολογικό τους κόστος κατά 25%. Οι μέσες αποδοχές, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω στη ΛΑΡΚΟ, είναι πάνω από 4.000 ευρώ, ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Εάν δεν υπάρξει αυτή η λύση, που είναι η ύστατη, είναι η τελευταία ευκαιρία, πάμε για λουκέτο. Πάμε για μια άτακτη χρεοκοπία, που πάνω από 1.000 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο και περίπου 20.000 άτομα, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη ΛΑΡΚΟ -και μάλιστα στοχευμένα εντοπισμένες οι πιο πολλές στη Φθιώτιδα και οι άλλες στη Δ. Μακεδονία- θα βρεθούν ξαφνικά στον δρόμο.

Για τα ΕΛΤΑ υπάρχει ένα πολύ ευρύτερο πλάνο. Θα υπάρξουν σε λίγες μέρες ανακοινώσεις. Έχει προχωρήσει αρκετά το σχέδιο. Τα ΕΛΤΑ θα παραμείνουν. Φυσικά και δεν θα κλείσουν. Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο να μπορέσουν να είναι στο επίπεδο που όλοι θέλουμε.

Για τις αναφορές Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές

 Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της Αντιπολίτευσης. Εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Αλέξανδρου Καλαϊτζίδη απερχόμενου προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη 62χρονη να μεταφέρει χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς ποσότητες ναρκωτικών ουσιών