Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

Στόχος μας είναι να γυρίσουμε από τις Βρυξέλλες με ένα Κείμενο Συμπερασμάτων -υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ένα σχέδιο και θα αποκρυσταλλωθεί στο δείπνο των ηγετών- που θα έχει τρία βασικά στοιχεία:

Πρώτον να εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας. Δεύτερον, να αναφέρει ρητά ότι το άκυρο «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Και τρίτον, να υπάρχει η πλήρης στήριξη των ηγετών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε να υπάρχουν στο Κείμενο Συμπερασμάτων και αυτό θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός, το βράδυ, στο δείπνο. Επιμέρους επαφές έχει συνεχώς ο Πρωθυπουργός και έχουμε πετύχει ήδη μια διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία,  αλλά και στη Λιβύη, υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, που πολλές φορές εκδηλώνονται με κάποιες σπασμωδικές κινήσεις στο εξωτερικό πεδίο. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά με γνώμονα το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για κυρώσεις σε Τουρκία

Οι κυρώσεις έχουν αποφασιστεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου. Υπάρχει, επίσης, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 14ης Οκτωβρίου, που αναφέρεται σε κυρώσεις και σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα, που ενδεχομένως συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, το πλαίσιο κυρώσεων υπάρχει. Αυτό που θέλουμε εμείς, αυτή τη στιγμή, είναι η ευρύτερη πολιτική ομπρέλα, στο κορυφαίο επίπεδο, που είναι των ηγετών της Ε.Ε., προκειμένου αυτό να το χρησιμοποιήσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, εάν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα με την ίδια ένταση. Αυτό είναι το κρίσιμο, αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα έπονται. Και είναι σε ένα πλαίσιο, ας πούμε, πιο τεχνικό και σε ένα άλλο επίπεδο.

 Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Πρωθυπουργός θα αποδείξει ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις σοβαρές συζητήσεις στην Ευρώπη με αυτοπεποίθηση και διεκδικεί τον ρόλο της. Έχουμε -πέρα από τα ελληνοτουρκικά- δύο πολύ σημαντικά θέματα, σήμερα το βράδυ και αύριο. Το ένα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι κάτι θεωρητικό. Είναι κάτι πάρα πολύ πρακτικό, ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα, που βασίζονταν για πολλές δεκαετίες στον λιγνίτη και πρέπει να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα. Το άλλο είναι της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και κυρίως της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, δυστυχώς, τα τελευταία δέκα χρόνια έζησε στο πετσί της διάφορες πτυχές της αναποτελεσματικής οικονομικής διακυβέρνησης και ήρθε η ώρα να τη βελτιώσουμε.

Έχουμε δεσμευτεί για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021. Έχουμε, επίσης, συζητήσει σε πολύ μεγάλο βάθος -και με τους ευρωβουλευτές και με τους αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους- για το ταμείο, το οποίο υπάρχει και θα προικιστεί με αρκετά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις περιοχές εξόρυξης λιγνίτη για μια δίκαιη μετάβαση. Και μεταξύ αυτών είναι περιοχές, όπως αυτές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Άρα, μιλάμε για πολύ πρακτικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.

Προηγούμενο άρθροΤο Επιμελητήριο Ημαθίας συμμετέχει στο πρόγραμμα REFRESH που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
Επόμενο άρθροΧριστούγεννα στο πλοίο Α/Τ “ΒΕΛΟΣ”