Η κοινωνία είναι ώριμη και ζητά να υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας, γιατί χωρίς συνθήκες ασφάλειας δεν υπάρχει ούτε ελευθερία, ούτε Δημοκρατία. Τα πολιτικά κόμματα πολλές φορές εμφανίζονται υποκριτικά.
Εμείς έχουμε πάρει προεκλογικά μια απόφαση και την εφαρμόζουμε μετεκλογικά. Λέμε ξεκάθαρα, ότι τα Πανεπιστήμια γυρίζουν στους φοιτητές τους, οι ιδιοκτησίες στους ιδιοκτήτες τους και οι γειτονιές στους κατοίκους τους. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη, πάντα με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.
Όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, στο Κουκάκι η Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταφέρεται εναντίον της Αστυνομίας, του Υπουργού, της Κυβέρνησης, όταν γίνονται πραγματικά δολοφονικές επιθέσεις στους αστυνομικούς, που προσπαθούν να πάρουν ένα κτίριο που καταλήφθηκε και να το αποδώσουν στον φυσικό του ιδιοκτήτη, η Αντιπολίτευση παθαίνει αφωνία.
Υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση του κόσμου σε αυτή την εικόνα. Υπήρξε στήριξη προς την Αστυνομία από τη μια πλευρά και από την άλλη αγανάκτηση, καθώς πάρα πολλοί θεωρούν ότι αυτοί οι άνθρωποι που προκάλεσαν τα επεισόδια προχθές, μάλλον το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν ή θα το ξανακάνουν και στο μέλλον.
Δεν θέλω να μπω σε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά πράγματι είναι ζητήματα αυτά που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά ως κοινωνία. Κατ΄ αρχάς, είναι αδιανόητο, σε ένα κτίριο το οποίο έχει δοθεί ξανά στον ιδιοκτήτη του, να γίνεται επιχείρηση ανακατάληψης, με συγκέντρωση, με μηχανές, με κράνη, με βίντεο. Είναι αδιανόητα αυτά. Είναι καλό για την κοινωνία μας που αυτά τα φαινόμενα περιθωριοποιούνται και αποδοκιμάζονται.
Είναι θέμα συζήτησης εάν τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να επισύρουν μεγαλύτερη ποινή. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο αξίζει να το δει κανείς, μετά από αυτά που είδαμε προχθές. Ίσως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει σε αυτό το πρίσμα, να το ξαναδούμε. Έρχεται από πάρα πολλούς, από πολλά κομμάτια της κοινωνίας μας αυτό το αίτημα σαν μια πραγματική αποτροπή, όχι τιμωρίας ποινικής διάστασης, αλλά αστικής, για τις καταστροφές που κάνει ο καθένας.
Επαναλαμβάνω ότι πράγματι από χθες έχουμε κατακλυστεί από πολλά μηνύματα -όχι μόνο στα social media, αλλά και στα δικά μας μηνύματα- από μια δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου. Το θέμα των αστικών ευθυνών, είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να δούμε. Όχι τόσο των ποινικών, αλλά, κυρίως, των αστικών ευθυνών, είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε.
Για τον εκλογικό νόμο
Η πρόταση που έχουμε κάνει για τον εκλογικό νόμο, θέλει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στη δικαιοσύνη της κατανομής της ψήφου και στην κυβερνησιμότητα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι με ένα ποσοστό, κοντά στο ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα πρέπει ένα κόμμα να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, για να προχωρήσει στο πρόγραμμά του. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται κάπως και από τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, αλλά είναι περίπου στο 37-38%.
Δεν μπορεί να είμαστε έρμαια συνεχών, ατέρμονων συζητήσεων, γιατί δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια του χρόνου. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε αυτοδύναμη Κυβέρνηση την 7η Ιουλίου. Όλα αυτά που έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης, δεν θα είχαν γίνει. Θα είχαμε μείνει σε συνεχείς συζητήσεις.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιμά αυτή τη στιγμή ότι είναι προς όφελός του να μην υπάρχει εύκολα αυτοδύναμη Κυβέρνηση, για να μπορεί να παίζει τον ρόλο του μπαλαντέρ και να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι θεμιτό από πλευράς πολιτικής άποψης. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να κινούμαστε με γνώμονα ποιες είναι ισορροπίες σε μία συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση. Θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που να έχει πιο μακρά πνοή.
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, έτσι ώστε και την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες, να μπορούμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες: «Ήμασταν συνεπείς σε αυτά που είπαμε. Εκεί παραλάβαμε τη χώρα, εκεί την οδηγήσαμε». Και να κριθούμε από τους πολίτες και να συνεχίσουμε το έργο μας.
Για ασφαλιστικό
Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απόφαση του ΣτΕ, όλοι ξέρουν ότι πρέπει να έχουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα, πολύ σημαντικές. Μια από αυτές έχει να κάνει με την αναλογικότητα. Δηλαδή, όσα περισσότερα χρόνια δουλεύει κάποιος, τόσο καλύτερη να είναι και η σύνταξη που θα λαμβάνει, κάτι που δεν έκανε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Άρα, βελτιώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, φυσικά θα υπάρξουν αυξήσεις για κάποιους συνταξιούχους. Βέβαια αυτά που διαβάζω και σήμερα και το τελευταίο διάστημα, μιλούν για πάρα πολύ υψηλές αυξήσεις. Βλέπω και σήμερα διάφορα πρωτοσέλιδα. Διατηρώ μια επιφύλαξη. Δεν θα ήθελα να καλλιεργηθούν τόσο υψηλές προσδοκίες. Αλλά να δούμε λίγο, πραγματικά τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Γιατί, ξέρετε, το Ασφαλιστικό δεν είναι θέμα μόνο για τους συνταξιούχους. Είναι κομβικό θέμα για τη λειτουργία της ίδιας της οικονομίας. Γιατί είναι μια σοβαρή επιβάρυνση για την οικονομία και για τον μισθωτό και για τον εργοδότη. Και είναι αποθάρρυνση για εργασία, οι τόσο υψηλές εισφορές. Άρα, δεν πρέπει να βλέπουμε το Ασφαλιστικό μόνο από το πρίσμα των συνταξιούχων. Είναι ένα θέμα που αφορά όλη την οικονομία και τις κατάλληλες συνθήκες για να βρει δουλειά ο νέος εργαζόμενος. Και μέσα σε αυτό χωρούν πολλά πράγματα. Εμείς προτείνουμε μικτό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας να είναι δημόσιος, υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός. Ο δεύτερος να είναι πάλι δημόσιος, αλλά να έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Και ο τρίτος, φυσικά, πυλώνας για όποιον θέλει να έχει μια συμπληρωματική ασφάλιση. Αυτά είναι θέματα, τα οποία θα τα συζητήσουμε όλο αυτό το διάστημα.
Για οικονομία
Δεν έχουμε πει εμείς ποτέ ότι θα καταργηθούν επιδόματα. Είχαμε πει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα αυξηθεί για να αποτελεί πραγματικά κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας γι΄ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Το θέμα είναι πώς «τραβάς» περισσότερους ανθρώπους πιο ψηλά εισοδηματικά, ώστε να ξεφύγουν από το φάσμα της φτώχειας και να μην χρειάζονται τα επιδόματα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε και με την αλλαγή του μίγματος πολιτικής, και με τις επενδύσεις, που συνεχώς προτάσσουμε, και τις αποκρατικοποιήσεις.
Τώρα που ήμασταν στις Η.Π.Α., ο Πρωθυπουργός είδε 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα projects, όχι γενικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ξέρουν ότι είναι καλές. Ήθελαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για συγκεκριμένα projects. Ένα από τα θέματα που πραγματικά μας έκανε εντύπωση, είναι ότι πιο πολλοί από αυτούς ρωτούσαν για τη φορολόγηση των στελεχών τους και τους οριακούς συντελεστές στην Ελλάδα, που είναι πραγματικά υψηλοί. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που επιβαρύνει πάρα πολύ ανθρώπους με ένα εισόδημα από 12.000 και πάνω. Και είναι πάρα πολύ προοδευτική αυτή η κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολύ μεγάλη φορολόγηση κάποιος που έχει 40.000, 50.000 ή 60.000 εισόδημα. Επομένως, με μια σοβαρή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία θα γίνει μέσα στο 2020, το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής: Τον Απρίλιο, όπως γνωρίζετε, κλείνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος. Άρα, θα ξέρουμε οριστικά την εικόνα του 2019, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι πολύ καλή και πάνω από τους στόχους. Μέσα στο χρονικό διάστημα, λοιπόν, του πρώτου τετραμήνου θα έχουμε διαμορφώσει την εικόνα, ώστε να συζητήσουμε ξανά με τους εταίρους μας και να βάλουμε και το πλαίσιο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Αλλά με βάση τον χώρο που θα έχουμε ήδη δημιουργήσει από το 2019 και την πορεία της οικονομίας το 2020, θα είμαστε σε θέση από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 να έχουμε μια σοβαρή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και αυτή είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού.
Για μεταναστευτικό
Κάθε μέρα που περνάει το ζήτημα είναι αν εμείς υλοποιούμε το σχέδιο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Και αυτό περιλαμβάνει και την αποσυμφόρηση των νησιών με τις μετεγκαταστάσεις των περίπου 20.000, που είχαμε πει ότι θα γίνουν, μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020. Είχαν προχωρήσει περίπου 9.000 έμεναν 11.000 από το αρχικό μας σχέδιο, οι οποίες θα γίνουν στους επόμενους έναν με δύο μήνες. Βλέπουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπως στη Φθιώτιδα, όπου οι συμπατριώτες μου εκεί διαμαρτύρονται από χθες, αλλά πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. Δεν μπορούμε να έχουμε τόσους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Αλλά αυτή είναι η τελευταία αποσυμφόρηση των νησιών γιατί ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το σχέδιο που έχουμε για τις αυξημένες επιστροφές μετά τον νέο νόμο για το άσυλο θα αρχίσει να υλοποιείται και επίσης ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις εισροές. Κάτι το οποίο έχει να κάνει με την καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία, αλλά και με τον έλεγχο των δικών μας συνόρων. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον σχεδιασμό και με τις κλειστές δομές.
Έχουμε πει από το Καλοκαίρι, μετά τις πρώτες επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη ότι πάμε για έναν νέο μηχανισμό, ότι δεν μπορεί να έχουμε τα πλεονεκτήματα της Συνθήκης Σένγκεν και καμία από τις υποχρεώσεις. Επομένως, πάμε για έναν νέο μηχανισμό. Αυτό αν δεν γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, στην Κροατική Προεδρία, θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους στη Γερμανική Προεδρία. Πάμε, στην ουσία για ένα νέο Δουβλίνο, το οποίο θέσει προ των ευθυνών τους όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι ο μόνος γρήγορος τρόπος αποσυμφόρησης της Ελλάδας, δηλαδή μια δίκαιη κατανομή εντός των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε.. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί -να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να κάνουμε τις επιστροφές που πρέπει, οι οποίες δεν γίνονταν στο παρελθόν- και η Ευρώπη, κάθε κράτος-μέλος, να έχει το δίκαιο μέρος του βάρους που πρέπει να αναλάβει.
Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Είμαστε πολύ κοντά στη συνταγματική προθεσμία. Είμαστε οι μόνοι που δεν λέμε ονόματα. Όλοι οι άλλοι λένε, εμείς σεβόμαστε τον θεσμό, θεωρούμε ότι η ονοματολογία πλήττει το κύρος και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας και θα ήθελα να αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει όταν εκείνος νομίζει ότι είναι έτοιμος.
Ο Πρωθυπουργός έχει πει για πρόσωπο που να μπορεί να συνθέτει και να είναι ευρύτερης αποδοχής. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που έχει δώσει.