Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»

Υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο έχει καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, κατόπιν επαφών του Πρωθυπουργού, αλλά και της ελληνικής διπλωματίας, με άλλες χώρες της Ευρώπης -και εκτός Ευρώπης- ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία γι’ αυτές τις παράνομες -κατά το Διεθνές Δίκαιο- ενέργειες με αποκορύφωμα τη σύναψη αυτής της άκυρης «συμφωνίας» με τη Λιβύη.

Στο Κείμενο των Συμπερασμάτων -όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή- ικανοποιούνται τρία βασικά ζητήματα, τα οποία έχουμε θέσει. Το πρώτο είναι να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα. Το δεύτερο, να εκφράζεται ρητά ότι αυτή η «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Και το τρίτο, να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική ομπρέλα, προκειμένου όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Ε.Ε., σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά και οι Υπουργοί, να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί στις προηγούμενες δύο Συνόδους, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί.

Για κυρώσεις σε Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας και χθες το είπε στη Βουλή και γενικά το ακούμε από τις προηγούμενες ημέρες. Το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: Μας λένε «υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων;». «Δεν συμφωνήσαμε 17 και 18 Οκτωβρίου να μπει ξεχωριστή παράγραφος, μετά από δικό μας αίτημα, που να καταδικάζονται ρητά οι παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;». «Δεν υπάρχει πλαίσιο, στο οποίο συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών στις 14 Οκτωβρίου για επιβολή κυρώσεων, ακόμα και σε φυσικά και σε νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές;». Το πλαίσιο υπάρχει. Έχουν δοθεί οδηγίες στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. να τις εξειδικεύσει. Εμείς δεν αρκούμαστε σε αυτό. Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική ομπρέλα στο ανώτατο επίπεδο, που όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, να δηλώνουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και να στηρίζεται η Ελλάδα. Αυτό θα μας επιτρέψει να δρομολογήσουμε όλες τις υπόλοιπες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πλαίσιο των κυρώσεων δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Εξειδικεύεται συνεχώς και θα έχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται, σε επίπεδο ακόμα και φυσικού ή νομικού προσώπου, αν συνεχίσει η Τουρκία την παραβατικότητά της. Θυμίζω ότι ο κ. Δένδιας, στο Συμβούλιο της Ε.Ε., έθεσε ζήτημα κυρώσεων στην ίδια την Τουρκία πέρα από το πλαίσιο που ήδη υπάρχει, εάν συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της.

Η ψύχραιμη αυτοπεποίθηση της ελληνικής πλευράς έχει πίσω της το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική. Η Ελλάδα έχει, επίσης, δίπλα της όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, την αμερικανική, τη ρωσική διπλωματία, όλες τις χώρες της περιοχής που καταδίκασαν αυτές τις τουρκικές ενέργειες. Έχει μεγάλη σημασία, η ομοφωνία των «28» να εκφραστεί με τέτοιον τρόπο, που θα είναι απόλυτος στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή είναι η ομπρέλα που χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, για όλες τις επόμενες ενέργειες. Και αυτό διεκδικεί ο Πρωθυπουργός.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η επιστολή που στείλαμε αφορά στο γεγονός ότι είναι αρμόδιο για τη διαφύλαξη της ειρήνης και, εν προκειμένω, της περιφερειακής ειρήνης. Επομένως, πρέπει να λάβει τα μέτρα του για οποιαδήποτε διαταραχή, μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ενέργεια, όπως η υπογραφή του άκυρου «μνημονίου». Εμείς κινούμε τα διπλωματικά νήματα και λέμε ότι η Ελλάδα ξέρει τι πρέπει να κάνει -με ψυχραιμία, με σύνεση, με αυτοπεποίθηση- για να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για αυτό.

Προηγούμενο άρθροΟ Εμπορικός Σύλλογος Νάουσας ανακοινώνει το εορταστικό πρόγραμμα λειτουργείας καταστημάτων
Επόμενο άρθροΠΚΜ: Εγκαινιάζεται κύκλος διαλέξεων με τη μορφή της Φιλοσοφικής Ακαδημίας