Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα στο «Newsit.gr» και τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Αιμίλιο Περδικάρη

Είναι ένας Προϋπολογισμός, που αλλάζει μια εποχή, με την έννοια ότι είναι πραγματικά αναπτυξιακός. Σε αντίθεση, με αυτό που είχαν συνηθίσει οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια, μειώνει φόρους, συγκρατεί δαπάνες, ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις και νόμους που πέρασαν το προηγούμενο εξάμηνο με στόχο να γίνει η ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Άρα, περιμένουμε το 2020 να είναι μια καλύτερη χρονιά. Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι το 2,8% της ανάπτυξης που προβλέπουμε για το 2020, θα το πιάσουμε και ει δυνατόν θα το ξεπεράσουμε. Στο χέρι μας είναι.

Για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Δημοσιονομικός χώρος δεν υπήρχε όταν ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση. Υπήρχε δημοσιονομικό κενό. Παρά το γεγονός αυτό, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη, καταφέραμε να έχουμε καλή πορεία στην είσπραξη των εσόδων, να συγκρατήσουμε δαπάνες και να είμαστε στη θέση να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, να στηρίξουμε τη Δ.Ε.Η. και τα ΕΛΤΑ, με σημαντικές μεταβιβάσεις, ώστε να σταθούν στα πόδια τους, να δώσουμε προκαταβολικά αυξημένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και ένα κοινωνικό μέρισμα. Είχαμε σχεδιάσει, αρχικά, να δώσουμε οικονομική ενίσχυση σε περίπου 200.000 νοικοκυριά. Μετά ανεβάσαμε τον αριθμό τους σε 250.000 νοικοκυριά και τώρα βλέπουμε ότι -όπως είπε ο Υπουργός των Οικονομικών και όπως βλέπει ο Πρωθυπουργός- είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Δηλαδή, να φτάσουν τα νοικοκυριά γύρω στα 300.000 και οι ωφελούμενοι να είναι σίγουρα πάνω από 1 εκατομμύριο. Αυτό είναι μια πρώτη εκτίμηση. Περιμένουμε τις οριστικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε λίγο τα κριτήρια, ώστε να μπουν περισσότερα νοικοκυριά. Είμαστε σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, με το Υπουργείο Εργασίας και την ΗΔΙΚΑ, να δούμε ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή όποιο δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει να πάει στους πιο ευάλωτους. Αυτό που ξέρουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε το περιθώριο για κάτι παραπάνω και ο στόχος είναι, αυτός ο χώρος που υπάρχει να εξαντληθεί προς όφελος των πιο ευάλωτων.

Από τον προηγούμενο Ιούλιο έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος, όπως είμαστε όλοι στην Κυβέρνηση, ότι με την πολιτική μας θα δούμε τους καρπούς που θέλουμε και θέλουν να δουν και οι πολίτες στην τσέπη της. Θέλουμε να τελειώσει η πολιτική της υπερφορολόγησης.  Άρα, η μείωση φόρων αφορά, φυσικά, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τον ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές. Είναι θέματα που τα έχουμε στην ατζέντα μας, και όσο πιο γρήγορα μπορούμε, θα το κάνουμε. Πράγματι, αυτό το «μήνα-μήνα», έχει τη λογική ότι δεν θα περιμένουμε να τελειώσει η χρονιά. Συνήθως τα δημοσιονομικά στοιχεία για τον προηγούμενο χρόνο ανακινούνται περί τον Απρίλιο. Αν δούμε τότε ότι έχουμε το περιθώριο έχοντας στο μεταξύ και κάποια στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2020, θα έχουμε μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα της χρονιάς, κάποιες νεότερες θετικές ανακοινώσεις. Δεν θα περιμένουμε το Δεκέμβριο. Γι’ αυτό είπε ο Πρωθυπουργός «μήνα-μήνα».

Για ελληνοτουρκικά

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είδαμε την τουρκική προκλητικότητα να επεκτείνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική πάρα πολλά χρόνια -και εμάς από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης- όχι μόνο με τη Λιβύη, που είναι τώρα στο επίκεντρο, αλλά και με την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο.

Στο ερώτημα «τι θα κάνουμε», απαντούμε: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας πλάι μας και έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Κυβέρνηση κινείται με ρεαλιστική και ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Χθες είδαμε και στο Κοινοβούλιο μια πραγματικά πολύ καλή στιγμή εθνικής ομοψυχίας, γύρω από το θέμα, το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό, ενωμένοι οι Έλληνες θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιάγραμμα, αλλά υπάρχουν συζητήσεις. Υπάρχει προετοιμασία για όλα. Χρειάζεται μια σκέψη πώς ξεκινά  κανείς, με ποιες χώρες ξεκινά, αν θα είναι από τα Δυτικά, ενδεχομένως την Αλβανία, την Ιταλία, ή θα είναι απ’ αλλού. Με την Αίγυπτο υπάρχει συζήτηση εδώ και περίπου 15 χρόνια. Υπάρχει στρατηγική και θα κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων η Κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουν προσχωρήσει, δεν έχουν κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του Μοντέγκο Μπέι, του 1982. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν να προχωρήσουν εκεί.

Πάντα το ζήτημα που υπήρχε ήταν με ποιον τρόπο μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Πάντα το Δικαστήριο της Χάγης ήταν ένα ενδεχόμενο. Για να προχωρήσουμε σ’ αυτό, όμως, χρειαζόταν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραφή συνυποσχετικού. Είμαστε  λίγο μακριά ακόμη από τέτοιου είδους διαδικασίες. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, να οικοδομηθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, εμείς ακόμη και σε περιόδους κρίσεως θέλουμε να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και το καλύτερο κανάλι επικοινωνίας είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δεν μπορεί να πάει κανείς στη Χάγη, χωρίς να έχει σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και χωρίς να έχουν γίνει οι διερευνητικές επαφές που θα καταλήξουν στο συνυποσχετικό. Εφόσον προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά, το επόμενο στάδιο είναι οι διερευνητικές επαφές. Μακάρι να προχωρήσουν και τα δύο. Εμείς πάντα είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Για μεταναστευτικό

Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένους άξονες: Φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστές δομές. Και, ταυτόχρονα αποσυμφόρηση των νησιών που βουλιάζουν στο Ανατολικό Αιγαίο από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και διεθνοποίηση του ζητήματος.  Αυτά τα κάναμε όλα από την αρχή. Για να αποδώσει κάθε ένα από αυτά, όμως, θέλει κάποιο χρονικό διάστημα. Η φύλαξη των συνόρων ήθελε ενέργειες. Για παράδειγμα, το ΕΣΟΘΕ, το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης των Συνόρων το βρήκαμε κολλημένο. Με τη διαδικασία που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και το είχε παγώσει τέσσερα χρόνια, θα έπρεπε να πάμε στο 2022 για να το παραλάβουμε. Εμείς θα το επιταχύνουμε και θα είναι μέσα στο 2020. Τα δέκα σκάφη, τα προμηθευόμαστε με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οι προσλήψεις 800 συνοριοφυλάκων, οι 500 προσλήψεις για το άσυλο, θέλουν κάποιο χρόνο.

Η συζήτηση για την Ευρώπη θα καταλήξει σε ένα νέο πλαίσιο για το Δουβλίνο, όπου θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος συνολικά. Τον Φεβρουάριο, δηλαδή μέχρι το τέλος του χειμώνα όπως έχουμε δεσμευτεί, θα είναι έτοιμο το πρώτο κλειστό κέντρο και μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, στα υπόλοιπα νησιά, όπως έχουμε πει. Είναι μια διαδικασία που παίρνει από τέσσερις έως έξι μήνες. Εφόσον ξεκινήσουμε από τις αρχές του Γενάρη, θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος της άνοιξης να έχουμε κλειστές δομές.

Καταγγελίες για αστυνομική βία

Η Κυβέρνηση είναι σαφής. Το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να εφαρμόζεται a la carte. Τι επέλεξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Επέλεξε μια Κυβέρνηση, η οποία θα είχε στην κορυφή της ατζέντας της και τα θέματα ασφάλειας. Έχουμε πει ότι τα Πανεπιστήμια γυρίζουν στους φοιτητές τους, τα σπίτια στους ιδιοκτήτες τους και οι γειτονιές στους κατοίκους τους. Επομένως, θέλουμε το αρμόδιο όργανο που είναι η Αστυνομία, να μπορέσει να εφαρμόσει τον νόμο, όπου αυτός παραβιάζεται. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Πάντα με την τήρηση της νομιμότητας. Δεν θέλουμε, λοιπόν, από τη μια μεριά να έχουμε καταλήψεις ιδιωτικών περιουσιών ή πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε, από την άλλη, να αυθαιρετεί η Αστυνομία. Γι΄ αυτό τον λόγο, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα. Καταγγελίες δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε. Στο πρόσφατο παρελθόν, η ίδια η Αστυνομία προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη και στον μηχανισμό που υπάρχει εκεί για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά, ενδεχομένως αυθαιρεσίας και να προβαίνει σε οποιαδήποτε σύσταση χρειάζεται.

Το χθεσινό περιστατικό θα εξεταστεί. Και επειδή μπορεί πράγματι κάποιος να προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί, καλό θα ήταν να δούμε πραγματικά τη διάσταση που είχε. Τα ευρήματα που βρέθηκαν και ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της σε αυτή την επιχείρηση, είχε μεγάλο κίνδυνο για τους αστυνομικούς. Γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί, τουλάχιστον στις καταγγελίες που βγαίνουν.

Πρέπει να φύγει η πολιτική ομπρέλα από όλα αυτά τα φαινόμενα. Και, δυστυχώς, χθες, υπήρξε μεγάλη πολιτική ομπρέλα.

Υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η μία είναι να φύγει η πολιτική ομπρέλα, που καλύπτει τέτοιου είδους ενέργειες. Και χθες υπήρξε τέτοια πολιτική ομπρέλα. Κακά τα ψέματα. Όλοι το είδατε. Η άλλη είναι ότι η Αστυνομία θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Και εμείς αφήνουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και θα κριθούμε, φυσικά, για το αποτέλεσμα.

Ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας 

Ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει ή θα λάβει τις όποιες πρωτοβουλίες μετά τις γιορτές. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε αυτό το χρονικό διάστημα. Ο  Πρωθυπουργός έχει προδιαγράψει το χρονοδιάγραμμα.

Προηγούμενο άρθροΣυμφωνία Eurobank και doValue για τις συναλλαγές Europe και Cairo
Επόμενο άρθροΚώστας Σκρέκας: Επανεκκίνηση για τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με το πρώτο ένταλμα πληρωμής για τα Σχέδια Μεταποίησης