Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα στην «ΕΡΤ1» και τους δημοσιογράφους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πολίτη, Ηλίας Κανέλλη και Κατερίνα Γαλανού

Ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, θα θίξει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. και θα ζητήσει τη στήριξή τους, έχοντας ως στόχο τρία βασικά πράγματα.

Το πρώτο: Να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας. Το δεύτερο: Να αναγνωριστεί ρητά, από όλους τους ηγέτες, ότι αυτή η άκυρη «συμφωνία» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και το τρίτο: Να υπάρξει πλήρης στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πλαίσιο κυρώσεων

Το πλαίσιο κυρώσεων για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, έχει ήδη αποφασιστεί από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει το ενδεχόμενο κυρώσεων ακόμη και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία βοηθούν αυτές τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες. Αυτό που ζητούμε επιπλέον, είναι η πολιτική δέσμευση, η οποία πού μπορεί να καταλήξει; Σε αυτό που περιέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν συνεχίσει να μην συμμορφώνεται και επιμένει σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά.

Πάντα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν δίπλα μας όταν τους χρειαστήκαμε. Πάντα οι σύμμαχοί μας ήταν δίπλα μας όταν τους χρειαστήκαμε. Δεν θέλω να δραματοποιήσω καθόλου τα πράγματα. Ούτε να φανώ κυνικός, λέγοντας πως ποτέ δεν στέκονται δίπλα μας. Το αντίθετο έχει διαπιστώσει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε μια ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας ή τους συμμάχους μας με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Καταδίκη από τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης

Την καλύτερη απάντηση, όσο αφορά σε αυτό το «μνημόνιο», που υπογράφτηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, την έδωσε επί ελληνικού εδάφους στην Ελληνική Βουλή, ο προεδρεύων της Λιβυκής Βουλής, αναφέροντας ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι είναι απέναντι σ’ αυτή τη «συμφωνία». Ούτε λίγο ούτε πολύ καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια προσωπική «συμφωνία», για άλλου τύπου συνεργασίες ή για άλλου τύπου «συμφωνίες» μεταξύ των δύο ανθρώπων που τις υπέγραψαν. Για εμάς είναι άκυρη αυτή η «συμφωνία» και δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα.

Οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι μία νέα ιστορία, είναι μία παλιά ιστορία. Με την Αίγυπτο είναι μία ιστορία που τραβάει σε βάθος 15 ετών. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, πριν φτάσουμε στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Αλλά εμείς δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Αίγυπτο ή μόνο στην Κύπρο, όταν μιλάμε για Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε στο πλάνο μας τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες μας τις γειτονικές χώρες, την Αλβανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και, φυσικά, την Λιβύη.

Στήριξη από το Ε.Λ.Κ.

Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό φαίνεται και από την ανάρτηση, την οποία έκανε ο Πρόεδρος του, ο κ. Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του και χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές τις τουρκικές ενέργειες. Αλλά και εδώ, στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στηρίζουν αυτό το οποίο είναι αυταπόδεικτο και αυτονόητο, το σωστό. Δηλαδή τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Κανόνων Καλής Γειτονίας.

Για Πράσινη Συμφωνία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχολούν δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το ένα το οποίο συζητήθηκε στην απογευματινή συνεδρίαση, αφορά την Κλιματική Αλλαγή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα, Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα έχει ένα ταμείο, έναν μηχανισμό δίκαιης μετάβασης, που θα προικιστεί με αρκετά χρήματα. Θα υποστηρίξει τις χώρες και τις περιοχές που είναι σε μετάβαση από τον άνθρακα και τον λιγνίτη, για να στηρίξουν την απασχόληση και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται πάρα πολύ γι’ αυτό ιδίως λόγω της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, ζήτησε να υπάρξει αυτός ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης. Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι θέλουν μερίδιο απ’ αυτό, αλλά τόνισε ο Πρωθυπουργός ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι στις περιοχές που ήδη παράγουν λιγνίτη ή άνθρακα, γιατί αυτές θα υποστούν τις συνέπειες από την απολιγνιτοποίηση ή την κατάργηση ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα.

Επίσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός ότι η Κλιματική Αλλαγή προκαλεί πολλά προβλήματα ήδη στον Νότο και γι’ αυτό ζήτησε να προστεθεί στη φαρέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ζήτημα της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας και της ενίσχυσης του rescue. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, που απασχολούν όχι θεωρητικά, αλλά πολύ πρακτικά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και, κυρίως, τους πολίτες της Ελλάδας.

Προηγούμενο άρθροΤο γιορτινό πρόγραμμα λειτουργίας της Αστερούπολης για το 2019
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης