Σημεία συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

Οικονομία

Οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών, που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, ήταν υπερβολικά μεγάλες.

Και αυτό, γιατί δεν έγιναν οι αλλαγές που έπρεπε, περιλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων.

Δεν ήταν μόνο τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τα οποία θα απέτρεπαν την περικοπή συντάξεων και μισθών. Είναι το κλίμα στην οικονομία που θα έφερναν. Είναι οι νέες ευκαιρίες, οι νέες επενδύσεις και οι νέες δουλειές, που μπορούν να τραβήξουν πιο πάνω την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν εισοδήματα για όλους. Τώρα έχουμε ένα πλάνο ξεκάθαρο. Προχωρούμε θέματα που αφορούν το Ελληνικό, την COSCO, τις Σκουριές και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα.

Για ιδιωτικοποιήσεις

Η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο που περιελάμβανε πάρα πολλές μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, αυξήσεις στη φορολογία και είχε και ένα πλάνο ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό δεν το προχώρησε καθόλου. Απόδειξη είναι το Ελληνικό, που ενώ είναι ένας φάρος και για την Ελλάδα και για το εξωτερικό, είμαστε περίπου στο επίπεδο της μακέτας, που ήμασταν και τον Μάιο του 2014. Δεν είχε προχωρήσει σχεδόν τίποτα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Κάναμε έναν αγώνα δρόμου για να θέσουμε τουλάχιστον τις προϋποθέσεις που έπρεπε από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης για να ξεμπλοκάρει το έργο.

Φορολογικά και ασφαλιστικά

Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα δηλώνουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Άρα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων ανακουφίζεται σημαντικά από το φορολογικό νομοσχέδιο. Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι η τελευταία λέξη, είναι μια καλή αρχή. Τα μεσαία εισοδήματα θα ωφεληθούν και από τις ασφαλιστικές εισφορές γιατί θα πληρώνουν λιγότερα. Με το νέο σύστημα εισφορών, ιδίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπάρξει μεγάλη η ανακούφιση για τη μεσαία τάξη.

Αλλάζει το σύστημα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού. Η σειρά των μισθωτών θα έρθει με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα φέρει μείωση των εισφορών για τις κύριες συντάξεις σταδιακά μέχρι πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα στη διάρκεια της τετραετίας.

Για τα πλεονάσματα

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμό του 2019 θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα   από αυτά που προέβλεπαν και οι δανειστές και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δηλαδή θα έχει πλεόνασμα πάνω από το 3,5% του στόχου. Ό,τι παραπάνω υπάρξει θα επιστραφεί σε όλους αυτούς, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος. Είναι οι πιο ευάλωτοι και όσοι πλήρωσαν παραπάνω  φόρους. Είναι αυτοί που υπερφορολογήθηκαν. Άρα, ένα κομμάτι πάει σε αυτούς που υπερφολογήθηκαν -για το 2019 μιλάω- και ένα στους πιο ευάλωτους.

Για το 2020 έχουμε έναν Προϋπολογισμό επιστροφής στο μέλλον. Το πλεόνασμα δεν θα είναι πάνω από 3,5%, ενώ για το 2021 και μετά, ο στόχος μας είναι να προσγειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Το μεγαλύτερο μέρος από το  χώρο που θα εξοικονομήσουμε, περίπου 8 στα 10 ευρώ που θα εξοικονομούνται, θα πηγαίνουν για μείωση φόρων και εισφορών και τα υπόλοιπα για στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Τα έχουμε πει όλα αυτά στην προεκλογική περίοδο και θα τα κάνουμε πράξη. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό και γι’  αυτό το χαρακτηρίσαμε και προϋπολογισμό επιστροφής στο μέλλον.

Έκτακτες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, είναι δέσμευσή μας ότι θα φύγουν μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αν θα φύγουν σταδιακά ή απότομα, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχουμε. Αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουν φύγει και το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

Διοικήσεις νοσοκομείων

Η προκήρυξη για τους νέους διοικητές ήταν πολύ σαφής, έθετε συγκεκριμένους όρους, όπως πτυχίο, διοικητική εμπειρία σε ανάλογες θέσεις. Έγιναν πάρα πολλές αιτήσεις ανά την Ελλάδα. Επιλέχθηκαν τα πρόσωπα. Και από την επιλογή αυτή βγήκαν κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Δεν υπήρχε κανείς, για παράδειγμα, που δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα. Όλοι είχαν τα προσόντα, όλοι είχαν πτυχίο. Πάρα πολλοί από αυτούς, το 72%, ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού και διδακτορικού.

Το 60% των επιλεγέντων είχαν μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση, στα Οικονομικά ή στην Πληροφορική. Πάνω από το 70%, στην Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και στην Υγειονομική Περιφέρεια της Μακεδονίας, είχαν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. Και είχαν διοικητική εμπειρία. Στην πρώτη ΥΠΕ, που είναι τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως το «Ευαγγελισμός», το «Σωτηρία», το «Ιπποκράτειο», το «Γεννηματάς», το «Άγιος Σάββας», πάνω από το 85% των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων και διοικητικών μονάδων. Αυτό που επίσης έχει σημασία, είναι ότι οι άνθρωποι θα αξιολογούνται συνεχώς για να φέρουν τα νοσοκομεία εκεί που θέλουμε με βάση συγκεκριμένους στόχους.

Για αυτό συνάπτουμε ένα συμβόλαιο αποδοτικότητας με συγκεκριμένους στόχους. Στόχος, για παράδειγμα, για κάθε νοσοκομείο είναι να μην υπάρχουν ουρές. Είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που έχει να κάνει με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Είναι η αναβάθμιση των λογιστηρίων. Είναι η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η αξιολόγηση των διοικητών και της υπηρεσίας που προσφέρει το νοσοκομείο θα γίνεται και από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες.

Η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές πήρε 40%, τέσσερις στους δέκα πολίτες ψήφισαν, εμπιστεύθηκαν τη Νέα Δημοκρατία. Δεν πιστεύω ότι κάποιος ο οποίος ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να αποκλείεται από οποιαδήποτε δημόσια θέση στο Δημόσιο. Επίσης, δεν είναι δυνατό να  αποκλείουμε, είτε τους νέους που απέχουν από την πολιτική, είτε παλαιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι απογοητεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης και γύρισαν την πλάτη στην πολιτική και να τους λέμε ότι «αν έρθετε κοντά στο πολιτικό σύστημα, για να του δώσετε οξυγόνο, θα αποκλειστείτε από οποιαδήποτε δημόσια θέση».

Δεν θέλουμε να φτάσουμε σ’ αυτό το άκρο. Το ζητούμενο είναι να μην καταλαμβάνει μια θέση κάποιος, αποκλείοντας κάποιον άλλο, ο οποίος ήταν καλύτερος. Και αυτό δεν συνέβη σε αυτή την επιλογή. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι  αυτοί οι άνθρωποι θα κρίνονται κάθε τρίμηνο.

Παρά τους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι μειώνουμε τις δαπάνες για την Υγεία, η αλήθεια είναι ότι  οι δαπάνες για την Υγεία αυξάνονται. Έχουμε πει προεκλογικά και μετεκλογικά -στις προγραμματικές μας δηλώσεις- ότι ένας από τους πυλώνες καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη είναι οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο αξιοποιώντας τέτοιου είδους συνέργειες που εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες και γλιτώνουν χρήματα για τον φορολογούμενο.

Για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης

Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε με στόχο μια αλλαγή του πλαισίου που θα επιτρέπει τόσο στους πολίτες να εκφράζουν τα αιτήματά τους όσο και στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης -και κάθε άλλης πόλης- πηγαίνουν στις δουλειές τους χωρις να ταλαιπωρούνται. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα θα υπάρξει μια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε μέχρι τέλος του χρόνου είτε από τις αρχές του χρόνου να έχουμε νομοσχέδιο που θα βάζει ένα νέο πλαίσιο για τις πορείες με γνώμονα και τη δυνατότητα των ανθρώπων να διαδηλώσουν, εφόσον το επιθυμούν, αλλά και να μην ταλαιπωρούνται όλοι. Αυτός θα είναι ο βασικός άξονας  στο νέο νομοσχέδιο. Θα βάλουμε μια τάξη σε αυτό ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Είναι πολλές οι τεχνικές και οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες και για αυτόν τον λόγο θα κάνουμε την απαιτούμενη διαβούλευση.

Προηγούμενο άρθροΗ ΠΚΜ συμμετέχει στην εκστρατεία ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Επόμενο άρθροΤο Film Office της ΠΚΜ στο 60ό επετειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης