Σημεία συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον Ρ/Σ «ALPHA 98,9»

Σημεία συνέντευξης του  κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον Ρ/Σ «ALPHA 98,9» και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

 Για Novartis

 Νομίζω ότι η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα. Είναι μία ημέρα που δείχνει μια αλλαγή κατεύθυνσης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. αποφασίζει να μην ακολουθήσει την τοξική πρακτική της προηγούμενης Κυβέρνησης -η οποία ήταν η μαζική πολιτική δίωξη και στοχοποίηση πρώην Πρωθυπουργών και άλλων πολιτικών αντιπάλων- και αφήνει τη Βουλή να προχωρήσει τη διαδικασία που προβλέπεται. Αυτή τη στιγμή οι δύο βουλευτές  της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως και από άλλα κόμματα, λαμβάνουν γνώση του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Θα υπάρξει ανακοίνωση από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ως κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Αυτός ο δρόμος φαίνεται να είναι ο δρόμος της προκαταρκτικής εξέτασης, Προκαταρκτικής Επιτροπής, για εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Αυτή τη στιγμή, με αυτά που ξέρουμε -δεν θέλω να προτρέχω- όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτά που φαίνεται ότι θα έχουμε ως την πλήρη ενημέρωση από τους δύο βουλευτές μας, σαφείς ενδείξεις υπάρχουν για τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Για τη θέση του Πρωθυπουργού ότι «εγώ δεν πάω πολιτικούς μου αντιπάλους στη Δικαιοσύνη»

 

Κάνουμε μία αλλαγή όσον αφορά τα κοινοβουλευτικά ήθη, που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Δεν στοχοποιούμε κανέναν αντίπαλο, παρά μόνο ζητούμε έρευνα όταν έχουμε σαφείς ενδείξεις. Εφόσον σαφείς ενδείξεις, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχουν για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή με την προκαταρκτική εξέταση. Δίνει τη δυνατότητα ο Κανονισμός της Βουλής μέσα σε 15 ημέρες να γίνει η πρώτη συνεδρίαση. Και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Αυτό φαίνεται να γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη.

 

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να υπάρξει ένα κατηγορητήριο. Όπως ξέρετε, το κατηγορητήριο είναι εξατομικευμένο. Είναι ένα κείμενο πολύ συγκεκριμένο, που πρέπει να λέει ότι ο «Χ» Υπουργός -εν προκειμένω ο κ. Παπαγγέλοπουλος- φέρεται να έχει τελέσει κάποια αδικήματα. Συγκεκριμένα πράγματα, όμως, και όχι γενικά στον αέρα. Αυτά θα εξετάσει η Προκαταρκτική. Θα κρίνει αν πρέπει να καλέσει μάρτυρες, να προχωρήσει ή όχι και εν συνεχεία θα αποφασίσει τι θα κάνει. Θυμίζω ότι υπάρχει παράλληλη διαδικασία στη Δικαιοσύνη εξέτασης της υπόθεσης αυτής, όπου εξετάζονται και μη πολιτικά πρόσωπα. Δεν θέλω να προκαταλάβω την κρίση της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Δεν γνωρίζω αν η Επιτροπή θα καλέσει τον πρώην Πρωθυπουργό.  Εξαρτάται από τη Βουλή και τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν, ούτε να φανεί ότι υποδεικνύω οτιδήποτε.  Δεν νομίζω ότι θέλει κανείς να προκαταλάβει τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει η Προκαταρκτική Επιτροπή. Αυτό θα αφεθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, σε εκείνη.

 

Για την Κυβέρνηση

 

Η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Σήμερα  ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Εργασίας με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση. Εξετάστηκαν ζητήματα  και τέθηκαν 12 σημεία που αξίζουν της προσοχής μας, γιατί βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνουν τις προοπτικές απασχόλησης, είτε αυτή είναι πλήρης, είτε είναι μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Και βέβαια την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων, με κορυφαίο ζήτημα την αύξηση στις συντάξεις χηρείας. Συνολικά 68.850 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση από το τέλος του μήνα με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, κάτι που τους ταλαιπωρούσε αρκετά χρόνια. Επιπλέον τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικογένειας. Δεν επιλέγουμε εμείς πότε η Δικαιοσύνη θα στείλει το θέμα στη Βουλή. Εφόσον εστάλη το ζήτημα στη Βουλή, η Βουλή θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της για να το εξετάσει. Και εμείς ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών.

Για τις επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ για «τζάμπα μαγκιές»

Σε αυτό το τοξικό, διχαστικό κλίμα έχουν απαντήσει οι πολίτες με την ψήφο τους στις 7 Ιουλίου. Τα άφησαν όλα αυτά πίσω στο χθες. Εμείς κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Δεν θα  υποδείξουμε εμείς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ούτε σε κανέναν στην Αντιπολίτευση, με ποιον τρόπο θα κάνει κριτική  προς την Κυβέρνηση, αλλά εμείς κοιτάζουμε μπροστά.

Για τις τιμές των καυσίμων

Αυτή τη στιγμή, έχουμε δύο σκέλη στο ζήτημα που αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Πρώτον, αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Έχουμε από χθες κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου, για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Όλος ο μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γραμματείας Εμπορίου είναι  στο δρόμο ώστε να μην έχουμε αυξήσεις στις τιμές για καύσιμα που είχαν προμηθευτεί οι πρατηριούχοι σε προγενέστερο χρονικό διάστημα και να μην υπάρξει καπέλο στα αποθέματα που είχαν ήδη δημιουργήσει. Αυτό είναι το ένα σκέλος και προχωρά ήδη.

Το άλλο σκέλος, είναι να προετοιμαζόμαστε για τη χειμερινή περίοδο που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και να δούμε τι περιθώρια έχουμε, πρώτον να εξορθολογήσουμε και δεύτερον, εάν είναι  δυνατόν, να αυξήσουμε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Θυμίζω την απάντηση του Πρωθυπουργού, σε σχετική ερώτηση στη Δ.Ε.Θ., όπου άφησε ανοιχτό το ζήτημα αυτό. Είναι κάτι το οποίο εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, αυτό το διάστημα. Περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα και αρχές του επόμενου, που θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, να δούμε τι περιθώρια έχουμε.

Αφορολόγητο και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Το αφορολόγητο θα παραμείνει εκεί που είναι. Είναι σαφής η δέσμευσή μας -και προεκλογική και μετεκλογική- στις προγραμματικές δηλώσεις. Το έχει επαναλάβει, πολλές φορές, ο Πρωθυπουργός. Όπως δέσμευσή μας ήταν και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με μια δέσμη μέτρων. Έχετε ήδη ακούσει στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, με τον Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, για τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Και ένα μέτρο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι να χτίζεται το αφορολόγητο όριο με μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών από τους χρήστες. Το πόσο θα είναι αυτό, χωρίς να δημιουργεί στρεβλώσεις στην οικονομία, αλλά να επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, είναι κάτι που μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Για την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές Τράπεζες τα χαρτοφυλάκιά τους, είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Είναι χρήματα δικά τους που, δυστυχώς, τους τα στέρησε η λεγόμενη «διαπραγμάτευση», που μόνο διαπραγμάτευση δεν ήταν, το πρώτο εξάμηνο του 2015, της προηγούμενης Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα, τα προηγούμενα χρόνια να έχουν χαθεί τα ANFAs και τα SMPs, για περίπου μέχρι το 2018 που επανήλθαν. Εμείς θέλουμε αυτά να προσμετρούνται κανονικά στον Προϋπολογισμό. Προσμετρώντας στον Προϋπολογισμό τα έσοδα αυτά, έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο. Πώς θα χρησιμοποιηθεί; Όλοι ξέρουμε ότι στο δικό μας πρόγραμμα προτάσσουμε μειώσεις φόρων και στήριξη στοχευμένων κοινωνικών δαπανών οικογένειας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Εάν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για επενδύσεις και απελευθερώσουμε άλλους πόρους, είναι το ίδιο αποτέλεσμα. Άρα, αυτό που προέχει είναι να προσμετρηθούν κανονικά στον Προϋπολογισμό. Γι΄ αυτό εργαζόμαστε και προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και φυσικά, υπάρχουν και οι προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup που δίνουν αυτό το περιθώριο. Έχει τεθεί στο Euroworking Group από τον Εκπρόσωπό μας και στο Eurogroup από τον Υπουργό Οικονομικών και πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα. Είναι 1,2 δις, που δίνονται συνήθως σε δύο δόσεις. Εδώ είμαστε για να συζητήσουμε πώς αυτό θα το κάνουμε, με αμοιβαία συμφωνία με τους εταίρους μας. Γιατί -επαναλαμβάνω- ό,τι βελτιώνει τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

 

Για συνάντηση Πρωθυπουργού – Ερντογάν

Περιμένουμε μια ειλικρινή συζήτηση. Εμείς πάντα προτάσσουμε τον διάλογο, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό που θα θέλαμε θα είναι να βγει κάτι χειροπιαστό από αυτή τη συνάντηση, αν είναι δυνατόν ή έστω -αν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό- να υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα. Αυτό το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, είναι το ζήτημα του Κυπριακού και της συζήτησης των δύο Κοινοτήτων. Το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά τορπίλιζε αυτές τις συζητήσεις, παρεμβαίνοντας πότε με επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Αμμόχωστο και πότε με προκλητικές δηλώσεις. Θα θέλαμε μια απεμπλοκή από αυτή τη συζήτηση των τουρκικών Αρχών, γιατί είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, οι δύο Κοινότητες να συζητούν ελεύθερα.

 

Προηγούμενο άρθροΣαουδική Αραβία: Συντρίμμια ιρανικών πυραύλων και drones παρουσίασαν οι αρχές, ως απόδειξη της ιρανικής επιθετικότητας
Επόμενο άρθροΙσραήλ: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νετανιάχου υπό απειλή, το Ισραήλ σε νέο πολιτικό αδιέξοδο