Σημεία συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που δημιουργείται προς όφελος της κοινωνίας

Ο κόσμος πιέζεται σε πολλές πτυχές του οικονομικού του βίου. Είναι μια κατάσταση, η οποία δημιουργεί δύσκολες και άσχημες συνθήκες. Η Κυβέρνησή μας, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν προσπερνά τίποτα αδιάφορα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πολύ σοβαρά δεδομένα. Πρώτον, τι περιθώρια έχουμε. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Ιεραρχούμε ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε -προκειμένου να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα- πού θα δώσουμε τη στήριξη για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή περίμετρο. Να συμπεριλάβουμε, δηλαδή, όσο το δυνατόν περισσότερους και, βεβαίως, στηρίζουμε κι αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεύτερον, να σταθμίζουμε τη διάρκεια των κρίσεων και των προβλημάτων που έρχονται.  Εάν και εφόσον δούμε ότι ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει και επιμένουν οι ανοδικές τιμές που δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες, εδώ είμαστε για να δούμε τι θα κάνουμε. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν αντιδρούμε σπασμωδικά και επίσης, πως ό,τι δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Για να έχουμε αποτελέσματα, να κρατούμε και εφεδρείες, αλλά και  να ανταποκρινόμαστε όσο καλύτερα γίνεται στις προκλήσεις που βάζει η ακρίβεια.

Για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας

Δικαιούμαστε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες οριοθέτησαν τα πράγματα. Έχουν δώσει σαφή οδηγία στους Υπουργούς να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό. Για τα όρια στην ημερήσια διακύμανση, για κάποια όρια στις τιμές, για τις ενιαίες προμήθειες. Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον περασμένο Μάρτιο κιόλας, άρχισε να αναδεικνύει και να μοιράζεται ως σκέψη με τους ομολόγους του. Κι αυτό είναι κάτι απολύτως ενθαρρυντικό για τη χώρα μας. Αν υπολογίσουμε ότι μόνο με την απειλή της επιβολής του πλαφόν, υπάρχει αυτή η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου, νομίζω ότι δικαιούμαστε να ελπίζουμε βάσιμα, ότι αν υπάρχει κάποιο μόνιμο μέτρο, τότε θα έχουμε μια σταθεροποίηση των τιμών για μεγαλύτερη διάρκεια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαμε δει τους τελευταίους μήνες.

Η μάχη απέναντι στην ακρίβεια είναι συνεχής και αξιοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Είναι μάχη σε όλα τα επίπεδα. Καταρχάς, με την ενίσχυση άμεση ή έμμεση του εισοδήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε αυτό αφορά τους λιγότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που ο κόσμος πλήρωνε, είτε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είτε τη μείωση της ανεργίας, που έδωσε μισθό  σε κόσμο που ήταν στο περιθώριο, χωρίς κανένα εισόδημα για πάρα πολλά χρόνια. Το Κράτος έρχεται με τους ελέγχους να αναδείξει ζητήματα αισχροκέρδειας, να επιβάλλει πρόστιμα  εκεί που διαπιστώνονται οι παραβάσεις. Έχουμε ψηφίσει θεσμικά εργαλεία, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται περιθώριο κέρδους παραπάνω από αυτό που ήταν αντίστοιχα πέρυσι. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι  μία ακόμη πρωτοβουλία για να φροντίσουμε, σε μια σειρά από βασικά αγαθά, που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση, να έχουμε  μηδενικές ή πολύ μικρότερες αυξήσεις.

Οι ανατιμήσεις στην αγορά έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και η αλήθεια είναι ότι οι κρίκοι της αλυσίδας προσπαθούν και αυτοί, σε κάποιο κομμάτι, να απορροφήσουν ένα μέρος των αυξήσεων. Ο κόσμος πιέζεται. Όμως για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, οφείλουμε να είμαστε και ειλικρινείς. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο μας έρχεται απέξω. Οι βασικοί συντελεστές του κόστους σε μια σειρά από προϊόντα έχουν εκτοξευτεί. Ενέργεια, πρώτες ύλες, μεταφορικά. Όλο αυτό, δυστυχώς, έχει μια πολύ αρνητική αντανάκλαση στη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν και ορισμένοι που κοιτούν να αισχροκερδήσουν, να κερδίσουν παραπάνω. Απέναντι σε αυτό έρχεται το Κράτος, με μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις. Σας είπα προηγουμένως για το περιθώριο κέρδους. Για τα αποθέματα, να έχουμε εικόνα τι υπάρχει, για να μην δημιουργούνται τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και φουσκώνονται οι τιμές με αυτό τον τρόπο.  Με τη ΔΙΜΕΑ, η οποία πολύ συντονισμένα κάνει ελέγχους σε όλη τη χώρα. Τώρα, με το «καλάθι του νοικοκυριού», για μια σειρά από προϊόντα, ερχόμαστε για να μετριάσουμε, όσο είναι δυνατόν, το αποτύπωμα αυτών των αυξήσεων στη ζωή του  πολίτη, του καταναλωτή και να του εξασφαλίσουμε επιλογές, που θα είναι μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του  αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που δοκιμάζονται το εισόδημα, το πορτοφόλι, οι οικονομικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α, Antony Blinken

Είναι μία ακόμη συζήτηση που αναδεικνύει το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η χώρα μας και μέσα στη Συμμαχία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή τις αποφάσεις της Συμμαχίας και στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. Πρωταγωνίστησε στην ανάγκη του να ορθώσουμε όλοι ανάστημα απέναντι στον αναθεωρητισμό και στην εισβολή του Putin. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ταυτόχρονα, ενημέρωσε για τα όσα γίνονται στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, για την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Να συμπεριφερθεί ως σύμμαχος, τηρώντας τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι σύμμαχοι  σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και σε ό,τι αφορά στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας συμμάχου χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιβεβαιώθηκε η πλήρης συναντίληψη του περιβάλλοντος και των όσων γίνονται στο διεθνές σκηνικό, μεταξύ της Ελλάδος και των Η.Π.Α.. Οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά.  Η σχέση της χώρας μας με τις Η.Π.Α. βασίζεται σε πολύ στέρεα θεμέλια. Δεν είναι μια σχέση η οποία εξαρτάται ή ετεροπροσδιορίζεται από τη συμπεριφορά άλλων, γιατί είναι μια σχέση αρχών. Όταν οικοδομείς μια εξωτερική πολιτική αρχών και όταν οι σχέσεις σου βασίζονται σε καθαρές κουβέντες, σε βασικές αρχές, σε θεμελιώδεις παραδοχές του Διεθνούς Δικαίου, δεν κλονίζονται εύκολα από ευκαιριακές συμπεριφορές ή από επιδιώξεις άλλων χωρών. Αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, το ξέρουν πάρα πολύ καλά και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αυτό που κάνει πάντοτε με συνέπεια και με επιχειρήματα, όπως και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, είναι να αναδεικνύουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να αποδομούν τους ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας και να αναδεικνύουν πολλές φορές και την υποκρισία της απέναντι πλευράς. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για τη Συμμαχία να υπάρχει ησυχία σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε αυτή την πλευρά της Συμμαχίας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας έχει μια πάρα πολύ ουσιαστική συνδρομή και συμβολή όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πολύ περισσότερο τώρα με την πολύ καθαρή στάση που έχει πάρει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα “Αρίστη Παγιατάκη-Η Πρώτη”, στο ξενοδοχείο Porto Pallas, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΣτο Μέγαρο Μαξίμου ο Διαμαντής Γκολιδάκης – Συνάντηση με το Γιάννη Μπρατάκο