Ο καθένας πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη του και να εμβολιαστεί
Το δίλημμα είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε». Βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ένα, ενάμιση χρόνο. Έχουμε το εμβόλιο το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι δωρεάν, καθολικό, προσβάσιμο σε όλους.
Είναι η μόνη ασπίδα αυτοπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντός μας, μαζί βέβαια με τον συχνό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους. Από εκεί και πέρα, όλες οι εκκλήσεις, όλη η ενθάρρυνση, όλα τα κίνητρα που δίνει η Κυβέρνηση, στόχο έχουν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους. Ο καθένας από εμάς, πρέπει πλέον ν’ αναλάβει και την ευθύνη του από τη στιγμή που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, να εμβολιαστεί για να προστατευθεί. Ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, θα έχει εμβολιαστεί το 70%.
Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τα κρούσματα. Πρέπει να κοιτάμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown. Είμαστε σε μια άλλη φάση της πανδημίας.
Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Όλη η προσπάθεια είναι να τιθασεύσουμε τη μετάλλαξη, να προστατευτούμε. Ο στόχος είναι να πάμε παρακάτω, ακόμη κι αν σημαίνει αυτό ότι ένα διάστημα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, λαμβάνοντας όλοι τα μέτρα μας. Δεν είναι να πηγαίνουμε σε οριζόντια lockdown και μέτρα, τα οποία είναι άδικα απέναντι σε όσους έχουν τηρήσει τα μέτρα και έχουν πάρει την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί.
Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων
Η Κυβέρνηση είχε θέσει ερώτημα στην Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για συγκεκριμένες κατηγορίες σε σχέση με την υποχρεωτικότητα. Θυμίζω ότι στις 18 Ιουνίου παραλάβαμε τη σύσταση της Επιτροπής. Η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, με βάση την προσέγγιση που πρότεινε η Επιτροπή ανακοινώνοντας την υποχρεωτικότητα στα πεδία που έχουν να κάνουν με εστίες υπερμετάδοσης, με ευπαθείς ομάδες, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές υγείας.
Η πανδημία δεν είναι ένα σταθερό φαινόμενο. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και εξαγγέλθηκαν χθες. Όλα αξιολογούνται και όλα εξετάζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν τον χρόνο να κάνουν την πρώτη δόση και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και να ολοκληρώσουν και με τη δεύτερη δόση. Διαφορετικά, θα έχουν άδεια άνευ αποδοχών.
Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς, υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε και οι πιο δύσπιστοι να ανταποκριθούν. Έχουν δουλέψει πάρα πολύ και έχουν βάλει πλάτη, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή διστάζουν ότι βρίσκονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, σε χώρους υπερμετάδοσης και να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στους ασθενείς.
Δεν μπορεί να συζητάμε μετά από 18 μήνες στην πανδημία τα αυτονόητα, από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο. Ή θα εμβολιαστούμε λοιπόν ή θα νοσήσουμε. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας.
Για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας
Ανοίγουν την Παρασκευή οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Αυτό είναι το ασφαλές. Αυτό είναι το υγειονομικά σωστό να γίνει, αυτή τη στιγμή. Η ψυχαγωγία είναι μία μη ουσιώδης δραστηριότητα. Είναι μια επιλογή χωρίς την οποία προφανώς μπορεί κάποιος να ζήσει. Όλοι θέλουμε κοινωνική ζωή. Ωστόσο, για έναν εργαζόμενο σε ένα τέτοιο κατάστημα, η εργασία του προφανώς δεν είναι μη ουσιώδης δραστηριότητα. Είναι δραστηριότητα αναγκαία για την επιβίωσή του. Προφανώς, είναι καθήκον και υποχρέωση των καταστηματαρχών να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, όπως και των εργαζομένων που θα φορούν μάσκες.
Για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια
Πρόθεση είναι να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις οι μαθητές. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τον Απρίλιο και μετά. Σε μία δύσκολη φάση της πανδημίας που υπήρχε τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας τα σχολεία άνοιξαν με ασφάλεια, με τα self test και όλα πήγαν καλά.
Είδα και την παρέμβαση του Πρύτανη του Αριστοτελείου, που καλεί όλους τους φοιτητές να εμβολιαστούν και θα θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς είμαστε υπέρ, είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Για την στάση του κ. Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας από τη μια μιλά για «βούρδουλες» και τιμωρία και από την άλλη βγαίνει με δηλώσεις υπέρ της στήριξης των μέτρων και του εμβολιασμού, κάτι που άργησε ενάμιση χρόνο να κάνει. Δεν τοποθετείται, όμως, ξεκάθαρα για το ποια είναι η θέση του για τα συγκεκριμένα μέτρα.