Για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Είμαστε ικανοποιημένοι από το κείμενο των Συμπερασμάτων. Επαναλαμβάνονται και επαναβεβαιώνονται τα Συμπεράσματα προηγούμενων Συμβουλίων και κυρίως του Μαρτίου. Ήταν τα Συμπεράσματα που βασίστηκαν και πάνω στην Έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία , τα οποία συνδέουν την όποια θετική ατζέντα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Εμείς έχουμε πει ότι στηρίζουμε μια τέτοια ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, πάντα υπό την αίρεση της συμπεριφοράς, της εποικοδομητικής διάθεσης που πρέπει να δείξει και της συνέπειας- όπως επαναλαμβάνεται και στα Συμπεράσματα- στην αποκλιμάκωση.
Και βέβαια, υπήρξαν και αναφορές έναντι της Κύπρου, που αφορούν τα Βαρώσια και το Κυπριακό. Υπήρξε, επίσης, και μια παράπλευρη αναφορά, που δεν είναι μεν στο κεφάλαιο Τουρκία, αλλά προφανώς την αφορά. Είναι στο κεφάλαιο της μετανάστευσης και αναφέρει ότι δεν πρέπει το μεταναστευτικό-προσφυγικό να εργαλειοποιείται έναντι χωρών. Να μην χρησιμοποιείται, δηλαδή, για πολιτικούς σκοπούς. Είναι σημαντική για πολλούς λόγους και αφορά την Ελλάδα και όχι μόνο.
Η Σύνοδος άρχισε με γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ τον κ. Γκουτέρες. Εκεί ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, για λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Ότι αυτή είναι η εντολή που έχει και ο κ. Γκουτέρες και ότι οποιαδήποτε επίκληση για λύση στη βάση δύο κρατών είναι απορριπτέα. Αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε και στο κοινοτικό κεκτημένο.
Για τη νέα μετάλλαξη
Η νέα μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, που από κάποιες χώρες ενίοτε, εκφράζεται και σε πανικό. Η Ελλάδα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid για το οποίο έχει λάβει συγχαρητήρια. Δεχόμαστε και άλλα εμβόλια.
Η λύση, όμως, όπως ειπώθηκε και μέσα στη Σύνοδο δεν είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η λύση είναι οι εμβολιασμοί. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε όλοι, εκεί πρέπει να επιμείνει όλη η Ευρώπη. Έγινε μάλιστα συζήτηση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών. Διότι όποια μετάλλαξη κι αν επικρατήσει το επόμενο διάστημα, δεν θα αφορά αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.
Αυτοί θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Έχει αποδειχθεί αυτό από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Άρα, η μάχη που πρέπει να δοθεί είναι η μάχη για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Να πειστούν περισσότεροι πολίτες και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να εμβολιαστούν. Η διάθεση και στη Σύνοδο δεν ήταν για περιορισμούς στα σύνορα. Δεν υπήρξε συναίνεση να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί. Υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός και παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις.