Σημεία συνέντευξης της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένας Παπαδοπούλου στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ στον Α. Παπασταματιου

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του για το γειτονικό κράτος»

 Για το Σκοπιανό:

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε μια πάγια θέση όσον αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του για το γειτονικό κράτος. Θεωρούμε ότι εμπεριέχεται όλος ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων στο όνομα.

Η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και επιθυμεί μια ειρηνική συνύπαρξη, αλλά όταν μιλάμε για άρση κάθε ίχνους αλυτρωτισμού θεωρούμε ότι, σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρχει και ένα όνομα που να μην προβάλλει ψευδοαλυτρωτικές διεκδικήσεις από πλευράς Σκοπίων.

Από όσο περισσότερες χώρες και να αναγνωριστεί το γειτονικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία», από τη στιγμή που η Ελλάδα προβάλλει ενστάσεις, δεν μπορεί  να κρατήσει την ταυτότητα που έχει κατασκευάσει.

Στη Ν.Δ. περισσεύει η υποκρισία. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται διπρόσωπος. Άλλα λέει στην Ελλάδα και άλλα στους συνομιλητές του στο εξωτερικό. Υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Κρύβεται πίσω από τα στελέχη που δεν συμφωνούν με την χρήση του όρου Μακεδονία και τα οποία αποτελούν μειοψηφία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ συντάσσεται με την άποψη της κας Μπακογιάννη υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Για τις απειλές της Τουρκίας:

 Η Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική όσον αφορά τη σχέση της με την Ελλάδα και προκαλεί είτε με απειλές σε ρητορικό επίπεδο, είτε με ενέργειες. Εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε μια αποτρεπτική στρατηγική και μια πολιτική ενίσχυσης των συμμαχιών μας για να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό γείτονα που είναι μια μόνιμη απειλή. Είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουμε τον επιθετικό γείτονα. Η Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργεί σαν το τραμπούκο της περιοχής

Για τις προοπτικές εξόδου από το μνημόνιο στη σκιά της ιταλικής κρίσης:

 Αυτό που μας έδειξε η περίπτωση της Ιταλίας είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να  διατηρούν μια πιο ευέλικτη πολιτική για χώρες της Ε.Ε, που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και μεταξύ αυτών και στην ελληνική. Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και στη ρύθμιση του χρέους, στη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων με βάση το γαλλικό κλειδί, δηλαδή, στην αποπληρωμή του χρέους με βάση την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που αποτελούσε πρόταση των ΑΝ.ΕΛ.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο: Είχε χουβαρντά πατέρα…
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Επιτομή μιας υποταγμένης διαπραγμάτευσης το μνημόνιο διαρκείας