Σημεία συνέντευξης του Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

 

Για την τουρκική προκλητικότητα

Από την αρχή -παρά το γεγονός ότι στην υπόθεση του Έβρου, στις αρχές Μαρτίου,  η Τουρκία κατάλαβε ότι έσκασε η «φούσκα» του εκβιασμού απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ότι δεν μπορεί δηλαδή να εκβιάζει με στρατιές απεγνωσμένων ανθρώπων, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες- είχαμε πει ότι ενδέχεται να μεταφέρει την ένταση στα νησιά μας. Αρα, είμαστε, από τότε, προετοιμασμένοι και παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελπίζουμε ότι. έστω και τώρα η πλευρά της Τουρκίας θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας  να έχουμε πάντα σεβασμό  στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Και ελπίζουμε πώς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί. Δεν φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε. Από τον Μάρτιο και μετά έχουμε συνεχώς την προσοχή μας, όχι μόνο στα χερσαία σύνορά μας -όπου αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης- αλλά και στα θαλάσσια και στα νησιά μας.

Είναι προς το καλό της Ευρώπης το γεγονός ότι έχει αντιληφθεί -και εξαιτίας των προκλήσεων της Τουρκίας προς τις δυνάμεις της Frontex, αυστριακές και γερμανικές- αυτό που λέμε πάντα στα διεθνή φόρα. Ότι είναι προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας, καθώς παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Αυτό, το έχουν αντιληφθεί όλοι. Άρα, είναι προς όφελός μας το γεγονός ότι έχουμε αυτήν την κατανόηση από τους εταίρους και συμμάχους μας. Θέλουμε η Τουρκία να σταματήσει να συμπεριφέρεται προκλητικά.

Για τον τουρισμό

Μιλάμε για ένα σταδιακό άνοιγμα αρχικά με  ευρωπαϊκές ενδεχομένως και στη συνέχεια με άλλες χώρες, αλλά με  κάποια βασικά  χαρακτηριστικά. Πρώτον, μιλάμε για άνοιγμα, στην ουσία μετά τις 15 Ιουνίου. Έχουμε αρκετές εβδομάδες περιθώριο. Δεύτερον, φαίνεται ότι  οι επιδημιολογικοί κύκλοι, τουλάχιστον στις χώρες της Ευρώπης, συγχρονίζονται. Υπάρχει μία καθοδική πορεία σε όλες τις χώρες από τις οποίες αναμένουμε τουρίστες μετά τις 15 Ιουνίου. Φαίνεται, επίσης, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, ο οποίος είναι αρμόδιος να δίνει τις κατευθύνσεις για τα θέματα υγείας και τήρησης των πρωτοκόλλων, να μην προκρίνει άλλες λύσεις.

Τα τεστ δεν προτείνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας. Και αυτό γιατί τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων σε συνδυασμό με τον συγχρονισμό των επιδημιολογικών κύκλων φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά για να προχωρήσουμε στο σταδιακό άνοιγμα μετά τις 15  Ιουνίου. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Οι έλεγχοι που κάνουμε σήμερα, οι οποίοι είναι καθολικοί, δείχνουν ότι τα στοιχεία έχουν βάση. Για παράδειγμα -όπως είπε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς- τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε 548 αφίξεις στα αεροδρόμιά μας, έχουν γίνει όλα τα τεστ και κανένα δεν ήταν θετικό.

Υπάρχουν κάποιες χώρες, στις οποίες ο επιδημιολογικός  κύκλος δεν είναι καθοδικός, αλλά ανοδικός. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δείτε τι συμβαίνει στη Ρωσία. Άρα, εκεί έχουμε περισσότερη προσοχή, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε γειτονικές χώρες που είναι σε καλή κατάσταση, όπως η Βουλγαρία και μπορεί από εκεί να ανοίξει γρηγορότερα ο τουρισμός. Όμως για άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν πρόκειται να ανοίξει άμεσα. Υπάρχουν χώρες, όπως το Ισραήλ που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και επομένως -όπως φάνηκε και χθες από τη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου- είναι μία από τις πρώτες χώρες από τις οποίες θα δεχτούμε τουρίστες. Όλα εξετάζονται, και η γνώμη των ειδικών έχει ειδικό βάρος πάντα.

Έχει υπάρξει η πρόνοια ώστε και στο πιο απομακρυσμένο νησί να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης ενός κρούσματος και άμεσης διακομιδής στην Αθήνα.

Για τα σχολεία 

Τη Δευτέρα θα καταλήξει ο Πρωθυπουργός για το θέμα των δημοτικών σχολείων. Μέχρι τη Δευτέρα 25 το μήνα, θα έχει την εισήγηση των ειδικών. Φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών. Θυμίζω ότι στο διάγγελμα που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα ανοίξουν 1η Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος της πανδημίας θα έχει καθοδική πορεία. Φαίνεται ότι αυτή η προϋπόθεση υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά πάντα περιμένουμε την τελική εισήγηση των ειδικών. Στις 25 του μηνός, λοιπόν, τη Δευτέρα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τι θα γίνει με τα δημοτικά. Ανάλογη θα είναι και η απόφαση για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν είναι φυσιολογικό για τα παιδιά μας να είναι έξι μήνες μακριά από το σχολείο. Φυσιολογικό είναι να είναι στο σχολείο. Το θέμα είναι εάν κάνει καλό στα παιδιά να βγουν από το σπίτι και να πάνε στο σχολείο. Οι ειδικοί -και όχι μόνο οι ειδικοί του τομέα της υγείας, αλλά και άλλοι- έχουν πει ότι είναι προς το καλό των παιδιών, για την ψυχική και πνευματική τους υγεία, για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και για μια σειρά από άλλους λόγους, να γυρίσουν στο σχολείο. Εφόσον, λοιπόν, τα κρούσματα είναι χαμηλά, εφόσον οι άλλοι λόγοι συνηγορούν, ναι είναι ώρα να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά μας.

Για τα γυμναστήρια

Η 29η Ιουνίου είναι η ημερομηνία που υπάρχει στον αρχικό μας σχεδιασμό για το άνοιγμα των γυμναστηρίων. Όπως έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες ο σχεδιασμός είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο επαναξιολογείται συνεχώς. Έχει δοθεί η οδηγία από τον Πρωθυπουργό σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξαναδούν τους ΚΑΔ που παραμένουν κλειστοί υπό το φως των νέων δεδομένων, και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, να αξιολογήσουμε αν κάποιοι πρέπει να έρθουν πιο μπροστά ή να πάνε πιο πίσω. Ενδεχομένως, λοιπόν, τα γυμναστήρια να είναι ένας από τους χώρους, το άνοιγμα των οποίων μπορεί να έρθει πιο μπροστά, αν τα πράγματα εξακολουθούν να είναι το ίδιο καλά, όπως σήμερα, πράγμα που ευχόμαστε, φαντάζομαι, όλοι.

Για την εστίαση

Θα ανοίξει η εστίαση. Πιστεύουμε ότι τελικά θα είναι προς το καλό όλων, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά και στον χώρο και στον χρόνο των ανθρώπων που βγαίνουν έξω. Λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων της εστίασης, συνωστίζεται κόσμος  συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συνήθως τα απογεύματα και μέχρι κάποια στιγμή νωρίς το βράδυ. Με το άνοιγμα της εστίασης αυτός ο κόσμος θα διασπαρεί στον χώρο, αλλά και στον χρόνο, μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό είναι καλό για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Ελπίζουμε ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα έχουμε έναν αυστηρό μηχανισμό ελέγχου για να δούμε αν υπάρχουν παραβάσεις.

Οι Δήμοι έχουν, εδώ και πολύ καιρό, συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθεί έξτρα χώρος στα καταστήματα εστίασης, χωρίς να παρακωλύεται η πρόσβαση των πολιτών.

Για την ύφεση 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση φέτος. Θα έχουμε ύφεση φέτος και ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου. Σημασία έχει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι η ύφεση σύντομη και να μην έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Θα προσπαθήσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, με το σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει, να διατηρήσουμε τον παραγωγικό ιστό. Θέλουμε τον εργαζόμενο στη θέση του και όχι να παίρνει επίδομα ανεργίας. Θέλουμε να μην μπουν λουκέτα και για αυτό στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Όλοι μαζί -Κράτος, εργοδότες, εργαζόμενοι-  θα βάλουμε πλάτη.

Για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Μία επιχείρηση η οποία δεν έχει μείωση τζίρου δεν εμπίπτει στο Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Μία επιχείρηση, η οποία έχει μεγάλη μείωση του τζίρου, για παράδειγμα 50%, μπορεί να μπει. Το ερώτημα είναι: Θέλουμε αυτή η επιχείρηση που έχει μείωση 50% του τζίρου της να διώξει το 50% των εργαζομένων της ή να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας; Δεν υπάρχει μειωμένος μισθός. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Όταν έχεις λουκέτο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο μηδέν. Θέλουμε να αποτρέψουμε τα λουκέτα και την έκρηξη της ανεργίας. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις σε λειτουργία και τους εργαζόμενους στη θέση τους. Κοιτάζουμε -με το Πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει- να έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε ως Κράτος ένα μέρος των μισθών των εργαζομένων, αλλά και να δώσουμε κίνητρα -όπως αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων- και ρευστότητα, ώστε όλοι μαζί -μόλις ξεπεράσουμε οριστικά την υγειονομική κρίση- να μπορούμε να πιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο. Το σχέδιο που παρουσιάσαμε προχθές εκτείνεται σε βάθος τεσσάρων και πέντε μηνών, ώστε να  δώσει μία ορατότητα, να φύγει η αβεβαιότητα που είναι το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή.  Φυσικά είναι προσωρινό το μέτρο. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν το  πρόγραμμα, όχι μόνο  δεν μπορούν να απολύσουν, αλλά δεν μπορούν και να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορεί η  πλήρους απασχόλησης θέση να αλλάξει μορφή. Δεν μπορεί να αλλάξουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν υπάρχει μείωση μισθών στο Δημόσιο, όπως δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, μείωση συντάξεων. Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει την αβεβαιότητα που είχαμε σε σχέση με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και θα μας οδηγεί αρκετούς μήνες μπροστά. Συνεχίσαμε Απρίλιο-Μάιο. Συνεχίζουμε τώρα Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο και σε ορισμένες περιπτώσεις, -όπως για παράδειγμα οι μειώσεις των φόρων στην εστίαση, τον τουρισμό, τον πολιτισμό- μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι θα πορευτούμε σιγά-σιγά ώστε να ξαναπιάσουμε από το Φθινόπωρο, εάν έχουν πάει όλα καλά, το νήμα της ζωής μας από εκεί που σταμάτησε τον Φεβρουάριο.

Για την απορρόφηση ανέργων

Η ανεργία, το 2008-2009, πριν την κρίση, ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, ήταν κάτω από 8%.  Έφτασε στο 27%. Δηλαδή, περίπου, 1.500.000 συμπολίτες μας ήταν  άνεργοι. Θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές; Εμείς λέμε, όχι. Θέλουμε να διατηρήσουμε μακριά τα εφιαλτικά σενάρια που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Γι΄ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα.

Τα στοιχεία στην Αμερική και στην Ευρώπη δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση. Στην Ελλάδα η ανεργία δεν αυξήθηκε γιατί από τις 18 Μαρτίου και μετά απαγορεύτηκαν οι απολύσεις. Ποια άλλη χώρα πήρε τέτοιο μέτρο; Το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερους εποχικά ανέργους είναι γιατί δεν γύρισαν, λόγω του lockdown στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση. Σκοπός είναι, με το σχέδιο που αναπτύξαμε, σιγά-σιγά αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν από το καθεστώς της ανεργίας και να ξαναπιάσουν δουλειά. Επομένως, όσο ανεβαίνει ο τζίρος στον τουρισμό και την εστίαση, τόσο θα απορροφάται  μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που αλλιώς θα παρέμεναν  άνεργοι.

Μέχρι το Φθινόπωρο τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά, μας πάνε μέχρι το Φθινόπωρο. Θα δούμε πώς εφαρμόζονται για να κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται ενδεχομένως, αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις. Έχει μεγάλη σημασία να ξεπεράσουμε το Καλοκαίρι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να είμαστε έτοιμοι για δυναμική επανεκκίνηση μετά. Αν χρειαστεί παράταση των μέτρων, φυσικά αυτό θα το δούμε.

Για εκλογές και ανασχηματισμό 

Νομίζω ότι η προσφυγή στις παραλίες είναι κάτι, το οποίο θα κυριαρχήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, με μέτρα και αποστάσεις. Προσφυγή στις κάλπες δεν προβλέπεται πριν από το 2023. Ούτε σκέψη για ανασχηματισμό υπάρχει στον Πρωθυπουργό.

Προηγούμενο άρθροΤηλεδιάσκεψη της Π.Ε.: Ψευδές το δίλημμα “οικονομία ή δημόσια υγεία” το συμπέρασμα της εκδήλωσης
Επόμενο άρθροΡωσία: Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού δοκιμάστηκε ανεπίσημα αλλά με επιτυχία σε ανθρώπους