Σημεία ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου επί του νομοσχεδίου «μέτρα για την προώθηση των θεσμών της ανάδοχης και υιοθεσίας»

Σημεία Ομιλίας της Ειδ. Αγορήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, επί του νομοσχεδίου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» στην Ολομέλεια της Βουλής

            Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ενώσει πολλές πτέρυγες της Βουλής, προς το συμφέρον των παιδιών,

ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται μακριά από τη βιολογική τους οικογένεια και στερούνται τη στοργή και τη φροντίδα.

            Εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε όλη τη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου προτάξαμε τα δικαιώματα των παιδιών.

            Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν φέρνει τη μεγάλη τομή που θα θέλαμε, τη δημιουργία οικογενειακού δικαστηρίου, αναγνωρίζουμε ότι περιέχει θετικές διατάξεις που βοηθούν τους θεσμούς της αναδοχής και της τεκνοθεσίας προς όφελος των παιδιών.

            Απευθύνομαι σε όσους συναδέλφους βουλευτές, ανεξαρτήτως πτέρυγας, μιλούν περί ωριμότητας ή μη της κοινωνίας και τους θυμίζω τιςμεγάλες τομές του 1982 στο οικογενειακό δίκαιο, τον πολιτικό γάμο, την ισότητα των φύλων. Οι αλλαγές αυτές συντάραξαν τότε την κοινωνία και δεν ήταν αποδεκτές. Σήμερα όμως αποτελούν κεκτημένο. Αυτή η μεγάλη τομή του ΠΑΣΟΚ ακολουθήθηκε από μια ακόμη τομή: αυτή για την τεκνοθεσία, με τον ν. 2447/1996 που η κυβέρνηση δεν θέλησε να αναφέρει στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου που συζητούμε! Πρόκειται για ένα νόμο που δεν έδειξε τόσο κανονιστικού χαρακτήρα αδυναμίες –πλην της έλλειψης του οικογενειακού δικαστηρίου- όσο εφαρμοστικού, την επίσπευση των οποίων βοηθούν ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου.

            Μετά τις αλλαγές που προτείναμε και έγιναν σχεδόν καθολικά αποδεκτές από την κυβέρνηση μέσω της Αν. Υπουργού συμφωνούμε και θα υπερψηφίσουμε. Μοναδικό μας μέλημα ήταν να βοηθήσουμε και να προτείνουμε τροποποιήσεις με στόχο την αποϊδρυματοποίηση, την ανάγκη του παιδιού να βρίσκεται κοντά στη βιολογική του οικογένεια και βεβαίως τα συμφέροντά του.

            Η αλλαγή που έγινε στο άρθρο 8 είναι σημαντική. Επισημάναμε ότι η άκαμπτη σειρά υποψηφιότητας αναδόχων γονέων πρώτα από συζύγους έπειτα από έχοντες υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, έπειτα από μεμονωμένα άτομα κ.ο.κ., μπορούσε να δράσει στρεβλωτικά για τα συμφέροντα του παιδιού. Η άκαμπτη σειρά ενείχε τον κίνδυνο να προταχθεί μια οικογένεια λιγότερο κατάλληλη. Η τροποποίηση που έφερε η κ. Φωτίου μας, μας βρίσκει σύμφωνους διότι πλέον η καταλληλότητα στην αναδοχή είναι το πρωτεύον κριτήριο όπως εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείναμε. Επίσης, στη σωστή κατεύθυνση είναι και η τροποποίηση που έγινε ώστε σε περίπτωση συγγενικού προσώπου να μην ισχύει το όριο ηλικίας με στόχο όπου είναι δυνατό το παιδί να μην αποκόπτεται από τις ρίζες του.

            Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο Σύνταγμά μας και να μην παραγνωρίζουμε με περισσή υποκρισία ότι σύμφωνα με το νόμο που ισχύει σήμερα, οποιοσδήποτε μεμονωμένος πολίτης μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί ή να είναι ανάδοχος γονέας χωρίς να γίνονται αντισυνταγματικά διακρίσεις με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή τη σεξουαλική προτίμηση. Το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η γαλλική διοίκηση έκανε διάκριση εις βάρος νηπιαγωγού που ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.

Επομένως, κρίνουμε θετικά τις αλλαγές στο άρθρο 8 και το υπερψηφίζουμε!

Για την τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας

            Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουμε καταθέσει Τροπολογία για θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, η οποία είχε κατατεθεί και ως μέρος της Πρότασης Νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την άρση των ακραίων αδικιών του αντιασφαλιστικού και κοινωνικά άδικου νόμου Κατρούγκαλου.

            Τα άτομα σε χηρεία, που λόγω κοινωνικών δεδομένων είναι κυρίως γυναίκες, λαμβάνουν πετσοκομμένες συντάξεις (στο 50%) και εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο  έτος τις λαμβάνουν μόνον επί μία τριετία. Πρόκειται για ακραία φτωχοποίηση! Προτείνουμε την επαναφορά στο προϊσχύον καθεστώς!

            Η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε στον Σύλλογο ΑΞ.Ι.Α. ότι θα δει το θέμα τους μετά τον Αύγουστο. Προτείνουμε λοιπόν στην Τροπολογία μας να βάλετε όποια ημερομηνία του ΣεπτεμβρίουBOLD θέλετε γιατί αλλιώς θα ψεύδεστε όπως κάνετε συνεχώς και ασυστόλως!

            Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο νόμος Κατρούγκαλου χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση. Από το ΣΥΡΙΖΑ όμως λαμβάνουμε τη συνηθισμένη διγλωσσία. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Βούτσης υποστηρίζουν ότι η επικείμενη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί και οι κ.κ. Αχτσιόγλου, Φωτίου αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης ψεύδονται και παραμυθιάζουν τους πολίτες με φρούδες ελπίδες περί μη περικοπής. Είστε άξιες μαθήτριες του κ. Τσίπρα και του κ. Κατρούγκαλου στην ψευδολογία και την προπαγάνδα. Πάψτε να δουλεύετε τον κόσμο!

Πάψτε να ψεύδεστε και προχωρήστε έστω τον Σεπτέμβριο στην άρση της αδικίας και την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με την Πρέσβη της Αυστρίας είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης
Επόμενο άρθροΞεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα ενεργειακά