Σημεία από την ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο Digital Economy Forum 2021 του ΣΕΠΕ

 

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχε  ως ομιλητής στο Digital Economy Forum 2021 του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του:

«Το 2021 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το γεγονός αυτό αντανακλάται σε νούμερα. Την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω από το βήμα της Βουλής τον αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών που είχαμε στην πατρίδα μας για το 2021 που εμφανίζει μια εκθετική αύξηση. Από τα 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές το 2018 στα 34 εκατομμύρια συναλλαγές το 2019, στα 94 εκατομμύρια το 2020 και στα 490 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές την περασμένη βδομάδα, δηλαδή πάνω από 500 εκατομμύρια φέτος.

Προφανώς ο COVID-19 έπαιξε τον ρόλο του σε αυτή την πολύ γρήγορη ψηφιοποίηση, αύξησε τη συνθήκη της ζήτησης. Αλλά η κρίσιμη παράμετρος που άλλαξε ήταν η παράμετρος της προσφοράς. Υπήρχαν 501 ψηφιακές υπηρεσίες στο Ελληνικό Δημόσιο και δούλευαν τον Μάρτιο του 2020, αλλά δεν ήταν ποτέ συγκεντρωμένες, δεν ήταν ποτέ κωδικοποιημένες. Αυτό έγινε μέσω του gov.gr.

Τον Δεκέμβριο του 2021 βρισκόμαστε πλέον σε πάνω από 1.300 υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά. Άρα αυτό δείχνει το εύρος και την κλίμακα της προσπάθειας. Γιατί για να το πω πολύ απλά: καλή είναι η στρατηγική, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η εκτέλεση. «1% οι ιδέες, 99% τις εκατό ιδρώτας», λέει ένα ρητό και σε αυτό τον ιδρώτα συμμετείχατε όλοι σας, γιατί αυτό είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία έπαιξαν όλοι ρόλο. Οι υπηρεσίες του ίδιου του κράτους, οι δομές του κρατικού μηχανισμού, τα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των συνεργαζόμενων υπουργείων, αλλά κυρίως έπαιξαν ρόλο οι υλοποιητές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε κάθε χώρα του κόσμου και μάλλον και στη δική μας, είστε εσείς. Τα μέλη του ΣΕΠΕ είναι οι συνεργαζόμενες εταιρείες.

Αυτό είναι μια κατάκτηση όλων, που υπερβαίνει το εδώ και το τώρα, είναι μία πολύ σημαντική προίκα, μία πολύ σημαντική κληρονομιά για το μετά. Η κληρονομιά αυτή είναι μόνο η αρχή, όσα έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή. Σε σχέση με αυτό που οριοθετείται ως προοπτική, δηλαδή με τα περισσότερα από 440 έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού ως το 2025, θα έλεγα ότι έχουμε δει το 25% της προσπάθειας. Μέχρι το 2025, η εκθετική φύση αυτής της καμπύλης θα συνεχίζεται όσο θα δημοπρατούνται ολοένα και περισσότερο μεγάλα έργα.

Βλέπουμε αυτή την κλίμακα των μεγάλων έργων να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα. Βλέπουμε ακόμη μεγάλα έργα τα οποία τα συζητούσαμε στο χώρο της πληροφορικής όπως το ERP, το CRM, το HRMS και πολλά ακόμη να προχωράνε. Πλέον, για πρώτη φορά έχουμε την χρηματοδοτική ικανότητα να τα υλοποιήσουμε όλα.

Αυτά γίνονται και γίνονται ταυτόχρονα, γίνονται χάρη σε μια προσπάθεια ομάδας ανθρώπων, η οποία αφορά κυρίως την αξιοποίηση στελεχών που υπήρχαν ευρύτερα στον κρατικό μηχανισμό και πολλοί βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα. Είναι μία εθνική προσπάθεια, έχει αν θέλετε έναν εθνικό χαρακτήρα αυτή η εκκρεμότητα.

Κατά τη γνώμη μου, ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένας χώρος που μπορεί να παράξει πολιτικές συναινέσεις. Έχουμε ξεκινήσει σε κάποια πράγματα, πάρα τις σημαντικές μας διαφωνίες, βήμα – βήμα να τις κατακτάμε. Γιατί, σε τελική ανάλυση, είναι πάρα πολύ σημαντικό η χώρα να κάνει τις επενδύσεις που δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρόοδος που παρατηρούμε θα συνεχιστεί και θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες υψηλές ταχύτητες στη λειτουργία νέων υπηρεσιών: ίδρυση ατομικής επιχείρησης, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων, μεταβιβάσεις ακινήτων, πολλαπλές άλλες υπηρεσίες. Αν μου ζητούσατε να πω ότι σημαντικότερη, μέσα στο 2022, συμβολικά ή και επιχειρησιακά, είναι το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο θα καταγράψει για πρώτη φορά πόσες και ποιες είναι οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου».

Προηγούμενο άρθροΠοιο κούρεμα μου ταιριάζει, ανάλογα με το σχήμα του προσώπου μου;
Επόμενο άρθροΣτην αντεπίθεση χιλιάδες δανειολήπτες