ΣΕΒ: Μετά τις αγκαλιές με τον Τσίπρα θυμήθηκε τις αλήθειες… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μετά μια περίοδο εναγκαλισμών με την κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, με το οικονομικό του δελτίο παραδέχεται οψίμως τις αλήθειες.  Αφού δημοσίως αποδέχεται αυτό που επισημαίνουν εδώ και καιρό οι οικονομικοί αναλυτές, ότι δηλαδή το μέγεθος  της παραοικονομίας ανέρχεται σε 35 δις ευρώ, καταφεύγει στο συμπέρασμα ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο εξορθολογισμός των φόρων.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Οι όψιμες αποκαλύψεις του ΣΕΒ είναι πολλές.

Επί παραδείγματι αποδέχεται (γιατί άραγε το αρνιόταν τόσο καιρό;) ότι ενώ οι δαπάνες του δημοσίου είναι περίπου στον μέσο όρο της Ε.Ε., υπάρχουν χώρες πολύ πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα, που έχουν μικρότερες δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ταυτοχρόνως διαθέτουν καλύτερους μισθούς και πιο παραγωγικό Δημόσιο. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ.

Προσέξτε:

Ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια (στη Γενική του συνέλευση) στον Αλέξη Τσίπρα για το οικονομικό θαύμα (!!!) που κατάφερε, τώρα λέει άλλα. Λέει ότι « οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν και τους αυτοαπασχολούμενους, υπερφορολογούνται. Αλλά η αύξηση των εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερη εάν η μείωση των φορολογικών συντελεστών συνεπικουρείται από πρόσθετες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού κλίματος, και τη διατήρηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά επίπεδα».

Μπράβο κύριοι, ανακαλύψατε τον τροχό!

Μας λέει ο ΣΕΒ ότι οι Έλληνες πληρώνουμε φόρους Σκανδιναβίας χωρίς να έχουμε την προσφορά αντίστοιχων υπηρεσιών. Αυτό κι αν είναι ανακάλυψη.

Και συνεχίζει: «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών να συμπέσει με ένα δυσμενές οικονομικό κλίμα, που να εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τη γενικευμένη πτώση των φορολογικών συντελεστών. Το δε ερώτημα (σ.σ για το δυσμενές κλίμα) τίθεται μετ’ επιτάσεως, καθώς στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, η πολιτική σταθερότητα θα τεθεί σε δοκιμασία, με προφανείς δυσμενείς παρενέργειες στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η χώρα βγαίνει στις αγορές χωρίς καμία χρηματοδοτική στήριξη μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, και ενώ έχουν ήδη δοθεί δεσμεύσεις στους πιστωτές για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων».

Μπα; Τότε γιατί έδωσαν συγχαρητήρια στον Τσίπρα;

Κι αφού του έδωσαν συγχαρητήρια γιατί βγαίνουν μετά και ταυτίζονται με όλους όσοι τόσο καιρό ισχυρίζονται (ισχυριζόμαστε) ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό κι αφορά τον προστατευτισμό του χρεοκοπημένου δημοσίου από όλα σχεδόν τα κόμματα; Που για να προστατεύουν τα πελατειακά τους δίκτυα καθιστούν το κράτος υπόδουλο σε ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις και τεράστιο αριθμό κρατικοδίαιτων; Ακόμη κι ιδιωτών κρατικοδίαιτων;

Θα ήταν ευχής έργο να κάνει μια έρευνα ο ΣΕΒ στην οποία να ρωτήσει στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και μέρους της Νέας Δημοκρατίας, τι γνώμη έχουν για την αξιολόγηση. Την αξιολόγηση στο δημόσιο. Σε υπουργεία, στους ΟΤΑ, στις ΔΕΚΟ κλπ… Και να δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις…

Άρα, ο ΣΕΒ έρχεται σήμερα και μας λέει αυτό που λένε οι γνωρίζοντες εδώ και καιρό. Μας λέει ότι αν τα επόμενα χρόνια δεν έχουμε πολιτική σταθερότητα και δεν παρέμβουμε σοβαρά και συστηματικά στην Οικονομία, αυτή δεν θα λειτουργήσει επειδή η ραχοκοκαλιά της δεν μπορεί να στηρίζεται σε ορθές πολιτικές αλλά σε ανίκανα ερασιτεχνικά κόμματα, με ατολμία και φοβίες για την (οποιασδήποτε μορφής) οικονομική μας ανάπτυξη.

Καλώς ήρθαν στον ορθολογισμό…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου 2018
Επόμενο άρθροΞεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.