Σερβία: Το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει τα «δημοψηφίσματα» στις υπό ρωσική κατοχή ουκρανικές περιοχές

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των «δημοψηφισμάτων» στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, ανακοίνωσε ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρά τις θερμές σχέσεις του Βελιγραδίου με την Μόσχα.

«Η Σερβία…δεν πρόκειται αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα διότι συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας στους δημοσιογράφους.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, εξαρτάται πλήρως από την Ρωσία για την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο και έχει αρνηθεί να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει το Βελιγράδι στην άρνηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η Μόσχα έχει προμηθεύσει με όπλα στο Βελιγράδι κατά το παρελθόν.

Αλλά η Σερβία έχει επίσης επανειλημμένως αρνηθεί να υποστηρίξει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και δηλώνει ότι σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Προστατεύουμε την δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα άλλων διεθνών αναγνωρισμένων χωρών», εξήγησε ο Βούτσιτς. Η Ουκρανία έχει επίσης αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από την Σερβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Υπέρ της υποδοχής Ρώσων που αρνούνται την επιστράτευση τάσσεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Επόμενο άρθροΜονάδες και φυλάκια σε Χάλκη, Αστυπάλαια και Κάσο επισκέφθηκε ο Ν. Χαρδαλιάς