Η Ελλάδα είναι φέτος τιμώμενη χώρα στο 12ο Φεστιβάλ Τυριού που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι. Την έναρξη των εργασιών του φεστιβάλ πραγματοποίησαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σερβία Γιώργος Διακοφωτάκης.
Όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, σήμερα και αύριο, ελληνικά παραδοσιακά τυριά, όπως φέτα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κασέρι, μανούρι, μυζήθρα, κασκαβάλι, μετσοβόνε κά. Έντονη παρουσία στο φεστιβάλ έχει η Περιφέρεια Ηπείρου που εκπροσωπείται από πολλές εταιρίες παραγωγής τυριών και σχολές τυροκομικής. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι τα τυριά αποτελούν το ανταγωνιστικότερο ελληνικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά.
«Το προνόμιο της Ελλάδας είναι ότι έχουμε ποιότητα στον πρωτογενή τομέα. Ειδικά στην Ήπειρο, όπου έχουμε 5.000 αρωματικά φυτά, όλα τα προϊόντα γύρω από το γάλα είναι ποιοτικά, όχι μόνο ανταγωνιστικά από πλευράς ποιότητας αλλά και από πλευράς ποικιλίας. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια όλες τις αγορές του κόσμου» επισήμανε ο κ. Καχριμάνης.
Ανέφερε επίσης, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με την συμμετοχή της σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό, στοχεύει στην προώθηση των τυροκομικών προϊόντων και έχει καταφέρει να δώσει μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές. Ο κ. Καχριμάνης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της τυροκομικής, υπογραμμίζοντας: «Εάν έχουμε σωστούς κανόνες και τους τηρούμε, η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων θα είναι ένα μεγάλο ατού της πατρίδας μας για να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια».
Στο 12ο Φεστιβάλ Τυριού στο Βελιγράδι εκτός από τα τυροκομικά προϊόντα παρουσιάζονται επίσης ελληνικά κρασιά όπως και ελληνικό μέλι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ