Σερβία-κορονοϊός: Έξαρση της πανδημίας με το βρετανικό στέλεχος να κυριαρχεί

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα  5.000 εδώ και τρεις ημέρες. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 5.305 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές του κορονοϊού 29 ασθενείς. Καταγράφεται δραματική αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.

Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 5.277 ασθενείς εκ των οποίων οι 228 είναι διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τους λοιμοξιολόγους η ραγδαία εξάπλωση του ιού οφείλεται στην κυριαρχία του βρετανικού στελέχους στον γενικό πληθυσμό. Η βρετανική παραλλαγή του ιού εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός δήλωσε στην εφημερίδα ΄΄Politika΄΄ του Βελιγραδίου η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής  και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων Τάνια Γιοβάνοβιτς.

Ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού. Η καθηγήτρια Τάνια Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι η νοτιοαφρικανική παραλλαγή όπως και το στέλεχος της Βραζιλίας δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί στη Σερβία.

Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν την μοναδική ελπίδα για να μην βρεθεί η χώρα στην δύσκολη κατάσταση που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε φτάσει τις 8.000 και οι ασθενείς στα νοσοκομεία τους 10.000. Στην Σερβία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 2.109.618 εμβολιασμοί ενώ 825.981 πολίτες έκαναν και την δεύτερη δόση.

Στο Βελιγράδι που αποτελεί την μεγαλύτερη εστία διασποράς της νόσου εμβολιάστηκε το 28,65% των ενηλίκων κατοίκων και το 17,3% έκανε και τις δύο δόσεις. Στην πρωτεύουσα της Σερβίας άρχισαν από σήμερα να λειτουργούν  δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα όπου χρησιμοποιείται αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca και όπου μπορούν να προσέλθουν για εμβολιασμό όσοι το επιθυμούν χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά την σχετική αίτηση και ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι σε κάποια ομάδα προτεραιότητας.

Σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την διοίκηση της κινέζικής εταιρίας Sinopharm συμφωνήθηκε η κατασκευή από κοινού εργοστασίου παραγωγής κινεζικών εμβολίων. Ανάλογη συμφωνία επετεύχθη πρόσφατα και με το ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας για την παραγωγή στο Βελιγράδι του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι με την λειτουργία αυτών των δύο εργοστασίων, μέχρι το τέλος του 2021, θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής, ετησίως, σαράντα εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα εξάγεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟΑΕΔ: Σε 1.147.791 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Φεβρουάριο του 2021
Επόμενο άρθροΚύπρος: 364 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας