Σε ποσο καιρό θα δω διαφορά στο σώμα μου όταν γυμνάζομαι;

Αποτελεί μια απο τις πρώτες , για να μη πω η πρώτη ερώτηση, των ασκούμενων οταν ξεκινούν να γυμνάζονται και εύλογα αφού στην ουσία είναι και το πραγματικό κίνητρο έναρξης εκγύμνασης.

Αρχικά, η άσκηση έχει άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας καθώς ξεκινώντας να γυμναζόμαστε εκκρίνονται ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς) και μας κάνει άμεσα να νιώθουμε καλύτερα. Στην πραγματικότητα όμως, τα αποτελέσματα των ασκήσεων και αυτό που θα μας δώσει την καλλίγραμμη σιλουέτα, την πιθανή απώλεια βάρους ή τη μυική ανάπτυξη ή αντοχή που επιθυμούμε θα είναι ορατά λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Αναλόγως του στόχου μας και το πόσο άμεσα θέλουμε να τον πετύχουμε αυτό θα καθορίσει και το είδος της προπόνησης , τη συχνότητα και την έντασή της.

ξεκιναω γυμναστικη για να δω διαφορα στο σωμα μου

Σε ποσο καιρό θα δω διαφορά στο σώμα μου όταν γυμνάζομαι;

Θέλω….

Αύξηση Μυικού Όγκου

 Από τη στιγμή που κάποιος θα αρχίσει να γυμνάζεται συστηματικά, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα επηρεάσουν το πόσο γρήγορα κάποιος θα πάρει μυικό όγκο ή δύναμη και αυτές είναι:

  • Η φυσική κατάσταση
  • Η κληρονομικότητα
  • Η διατροφή
  • Οι ειδικές μέθοδοι προπόνησης
  • Το φύλο
  • Η ηλικία

Γενικά θα λέγαμε οτι ένας μέσος άνδρας μπορεί και προσθέτει 680γρ έως 1100γρ μυικής μάζας κάθε μήνα. Αν δηλαδή, ένας άνδρας που ακολουθεί πιστά και με συνέπεια ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, είναι ικανός να κερδίσει κατα μέσο όρο 900γρ το μήνα.

Οι γυναίκες αντίθετα κερδίζουν πιο αργά μυική μάζα από τους άνδρες και αυτό ευθύνεται κυριως στα πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Θα λέγαμε οτι οι γυναίκες κερδίζουν μυική μάζα σχεδόν με τη μισή ταχύτητα απο ότι οι άνδρες, περίπου 450γρ το μήνα.

αντρας γυμναζεται για να αλλαξει το σωμα του και να βαλει μυικη μαζα

Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τους περισσοτέρους. Είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάποιος ξεκινά να γυμνάζεται! Τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο ακούγονται. Αν μια σωματική άσκηση εκτελείται και εφαρμόζεται με συνέπεια και επιμέλεια η διαφορά στα νουμερα προς τα κάτω μπορεί να αρχίσει να φαίνεται ακόμη και στη μια εβδομάδα.

Ο συνδυασμός δε της γυμναστικής με υγιεινές διατροφικές συνήθειες χωρίς υπερβολικές στερήσεις (κάτι που μπορεί να βάλει τον οργανισμό μας σε κατάσταση σοκ και να σταματήσει να αντιδρά) ,μπορεί να μας χαρίσει απώλεια 1 κιλού την εβδομάδα απο την πρώτη εβδομάδα , νούμερο απόλυτα φυσιολογικό και ικανοποιητικό. Είναι σύνηθες μάλιστα, την πρώτη εβδομάδα λόγω απώλειας συσσωρευμένων υγρών από κατακρατήσεις να δούμε και μεγαλύτερη απώλεια από 1 κιλό.

Μια απώλεια 500γρ με 1 κιλού ανα εβδομάδα είναι ένα λογικό νούμερο για το σώμα μας έτσι ώστε να προλαβαίνει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να διατηρεί αυτή την απώλεια βάρους.

γυναικα με απωλεια βαρους ειδε μεγαλη διαφορα στο σωμα της. Σε ποσο καιρο ομως

Προπονητικά αυτό που βοηθάει στην άμεση απώλεια βάρους είναι οι συχνές και έντονες καρδιαγγειακές προπονήσεις, οτιδήποτε δηλαδή κάνει την καρδούλα μας να…χτυπά πιο έντονα. Μια καλή συχνότητα είναι οι 3- 4 προπονήσεις ανα εβδομάδα και για όποιον θέλει να πιεστεί λιγάκι οι 4-5 προπονήσεις. Οι μεταβολές στους τύπους της καρδιαγγειακής άσκησης θα σας βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών και στον μη βαρεθείτε ενώ ταυτόχρονα θα επιτύχετε ένα ολοκληρωμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Ένας καλό συνδυασμός , για παράδειγμα , είναι ο συνδυασμός καρδιαγγειακών προπονήσεων (τύπου ΗΙΙΤ, Functional , κτλ) με χρόνο στο διάδρομο, ελλειπτικό, κωπηλατική, ποδήλατο, κολύμπι, περπάτημα και ειπαμε…οτιδήποτε κάνει την καρδούλα να χτυπάει πιο γρήγορα και ανεβάζει παλμούς.

Ευλιγισία

Η απόκτηση ευλυγισίας αποτελεί αγκάθι για τους περισσοτέρους και είναι φυσιολογικό καθώς χωρίς αυτή οι τραυματισμοί είναι προ των πυλών , το μυικό πιάσιμο απο μια πιθανή προπόνηση πιο εντονο και το σημαντικότερο; Οι ασκήσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν σε όλο το εύρος της κίνησής τους αρα…εκτελούνται λάθος!

Η ευλυγισία θα πρέπει να αποτελεί αξιόλογο στόχο του καθενός σε κάθε φύλο, ηλικία και προπονητική κατάσταση. Με ειδικό ασκησιολόγιο ευλυγισίας καθημερινά η ευκαμψία και η ευελιξία δεν αργήσουν να έρθουν ενώ σε μια κιόλας εβδομάδα θα νιώθετε τα αποτελέσματα της ελαστικότητας.

σε ποσο καιρο εγινε ευλιγιστος αυτος ο αντρας

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Δ. Γκολιδάκη – Λ. Κυρίζογλου στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης
Επόμενο άρθρο«Συμψηφισμός αποζημιώσεων “de minimis” με τις επιστρεπτέες προκαταβολές»