Σε ομηρία επαγγελματίες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σε ομηρία για τους δύο επόμενους μήνες θα βρίσκονται χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, οι οποίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών καθώς η τρόικα απαιτεί να πραγματοποιούν και αυτές μελέτη βιωσιμότητας.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Το πρόβλημα που ανέκυψε ανέλαβαν να επιλύσουν οι τράπεζες προκειμένου να μην τιναχτεί στον «αέρα» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, παντοπωλεία, εστιατόρια, κ.α., να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτές με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν ήδη δώσει εντολή στην PwC, η οποία είναι σύμβουλός τους για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, να τους καταθέσει πρόταση στην οποία όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές θα περιγράφεται η fast track διαδικασία, βάσει της οποίας θα συντάσσεται η μελέτη βιωσιμότητας από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Η τρόικα δεν κάνει πίσω και είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε προκειμένου να σώσουμε το εγχείρημα του εξωδικαστικού και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και προσθέτει: «Σε μια, το αργότερο δύο εβδομάδες θα πάρουμε στα χέρια μας την πρόταση της PwC για το πως θα πρέπει να συντάσσεται η μελέτη βιωσιμότητας και θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να συνεννοηθούμε με την τρόικα και να πάρουμε την απαραίτητη έγκρισή της». Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, η απάντηση είναι ότι θα βρίσκονται σε ομηρία και στο «αέρα» καθώς για αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να ενταχθούν αυτοματοποιημένα όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της ρύθμισης αλλά σε συνεργασία με τις τράπεζες θα συντάσσουν τις μελέτες βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μελέτες βιωσιμότητας δεν θα είναι κοινές για όλες αλλά θα είναι αλα καρτ. Ωστόσο το σχέδιο προβλέπει ότι θα επιλεγούν 2-3 κριτήρια που βρίσκονται ήδη στον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού τα οποία θα κυριαρχούν. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ένας «οδηγός» για να συνταχθεί η μελέτη βιωσιμότητας από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το θέμα της υπαγωγής των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε Δημόσιο και ιδιώτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό απασχόλησε τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή ανάμεσα σε στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια.

Τα στελέχη των κλιμακίων των δανειστών υποστήριξαν ότι θα πρέπει να μπουν κριτήρια για την σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί ο αριθμός που θα ενταχθεί τελικά στη ρύθμιση του εξωδικαστικού. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορέσουν ενταχθούν στον εξωδικαστικό επιχειρήσεις οι οποίες μετά από λίγο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων είτε εάν πρόκειται για οφειλές προς το δημόσιο και τράπεζες είτε στους ιδιώτες.

Η μελέτη βιωσιμότητας αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο, κυρίως για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή τα χρήματα για να απευθυνθούν σε έναν ειδικό προκειμένου να μπορέσουν να την συντάξουν. Για παράδειγμα, ποιους οικονομικούς δείκτες θα πρέπει να συμπεριλάβει ένα περίπτερο ή ένα μπακάλικο μέσα στην μελέτη βιωσιμότητας βάσει των οποίων οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αποδεικνύουν ότι θα είναι βιώσιμες μετά από 5 ή 10 χρόνια; Στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να απαντήσει η PwC, η οποία θα θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για την σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας.

Προηγούμενο άρθροΣτον δύσκολο δρόμο με αλήθειες μα και αγκάθια… – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΈφη Αχτσιόγλου : Νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας και πρόγραμμα επιδότησης για τα “μπλοκάκια”
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ