Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών – Δημοσίου

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε το notify.gov.gr, το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) όπου οι πολίτες θα μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου οι φορείς του ελληνικού Δημοσίου να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.

Πρόκειται για πληροφοριακό σύστημα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προστίθεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr. Την απόφαση για την λειτουργία του υπέγραψαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ποια θα είναι τα οφέλη

Τα οφέλη από την καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας θα είναι πολλαπλά για τους πολίτες, καθώς αυτοί θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις (μηνύματα SMS στο κινητό τους ή/και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για ζητήματα που τους αφορούν σε σχέση με υπηρεσίες φορέων του Δημοσίου, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμπληρώνουν τα στοιχεία αυτά σε κάθε φορέα ξεχωριστά.

Ακόμη, η καταχώριση του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αυθεντικοποίησης προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να προβαίνει ψηφιακά μέσω του gov.gr σε έκδοση εξουσιοδότησης ή/και υπεύθυνης δήλωσης.

Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση της εφαρμογής θα αυξήσει την ασφάλεια των συναλλαγών του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω της μεθόδου ταυτοποίησης των δύο παραγόντων, δηλαδή τόσο με OTP (One Time Password) όσο και με αποστολή SMS κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό που έχει δηλωθεί από τον πολίτη.

Κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει στο notify.gov.gr με ιδιαίτερα απλό τρόπο τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

–              Ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής

–              Ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας

–              Αριθμό σταθερού τηλεφώνου

–              Αριθμό κινητού τηλεφώνου

–              Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το ΕΜΕπ χρησιμοποιεί μέθοδο ισχυρής αυθεντικοποίησης των φυσικών προσώπων βασισμένη σε δύο ή περισσότερα στοιχεία και ειδικότερα:

-Χρήση προσωπικών κωδικών για τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και

– Παράλληλη εφαρμογή OTP (One Time Password) που θα αποστέλλεται μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο που θα δηλώνει ο πολίτης.

Σημειώνεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να δηλώσει μέχρι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο οποίος ελέγχεται ότι όντως αντιστοιχεί στο όνομά του. Η επαλήθευση μέσω της εφαρμογής μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, κατόπιν επιλογής του πολίτη και με τη συγκατάθεσή του:

Μέσω διασταύρωσης στοιχείων συνδρομητή συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας ή

Μέσω διασταύρωσης στοιχείων επικοινωνίας που έχουν δηλωθεί από τον πολίτη σε πιστωτικά ιδρύματα ή ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος ή ιδρύματα πληρωμών.

Εναλλακτικά, ο πολίτης μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου με άπαξ αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ, ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης των στοιχείων επικοινωνίας. Εφόσον κάποιο από τα στοιχεία επικοινωνίας αλλάξει, η επικαιροποίηση μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή από τον πολίτη, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία: Εμβολιασμένη κατά της Covid-19 Αμερικανίδα γέννησε το πρώτο μωρό με αντισώματα κατά του κορονοϊού
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λέει πως πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι «ένας φονιάς» και προειδοποιεί πως «θα υποστεί τις συνέπειες»