Σε εξέλιξη η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, 1976 κρούσματα και τρεις θάνατοι στην Ελλάδα τους τελευταίους δέκα μήνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία ιλαράς που έχει εκδηλωθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Περισσότερα από 20.000 περιστατικά ιλαράς έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 49 θάνατοι κατά την περίοδο 2016-2017. 

Από τα περιστατικά αυτά τα 14.451  καταγράφηκαν το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα από 1/5/2017 μέχρι 4/3/2018, έχουν καταγραφεί 1.976 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι, ή ατελώς εμβολιασμένοι. Επίσης, στην Ελλάδα μας έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, διοργανώνoυν, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, 17:30 – 20:30, στο Αμφιθέατρο Νευροεπιστημών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας, με θέμα: “Επιδημία Ιλαράς στην Ελλάδα”.

“Κατά την περίοδο επιδημικής έξαρσης ιλαράς στην κοινότητα, όπως είναι η παρούσα φάση στη χώρα μας, απαιτείται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, την άμεση ανίχνευση και διερεύνηση πιθανών κρουσμάτων με συμβατή κλινική συμπτωματολογία και τον έλεγχο της επιδημίας. Παράλληλα και σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενοι σε χώρους υπηρεσιών υγείας πρέπει να έχουν ανοσία κατά της ιλαράς αλλά και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της ιλαράς σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την ενημερωτική εκδήλωση για την επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα  από την επιδημιολόγο, αναπληρώτρια αντιπρόεδρο του  ΚΕΕΛΠΝΟ, Μάγδα Γαβανά. Η εμβολιαστική κατάσταση  για την ιλαρά στην Ελλάδα και οι  επικαιροποιημένες οδηγίες ενόψει της επιδημίας θα παρουσιαστούν από τον επίκουρο καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Σμυρνάκη. Για την  έγκαιρη διάγνωση και την αποτροπή της μετάδοσης της ιλαράς στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας θα μιλήσει ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας  στο ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Εμμανουήλ Ροηλίδης, ενώ τις προτάσεις και τον σχεδιασμό δράσεων στην κοινότητα για τον έλεγχο της επιδημίας της ιλαράς θα καταθέσει ο επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Στάθης Γιαννακόπουλος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑπό σήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στις 29/3 ξεκινά το πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων