Σχετικά φτωχό σε μελτέμια ήταν το φετινό καλοκαίρι, με 28 μέρες συνολικά, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Το φετινό καλοκαίρι δεν υπήρχαν πολλά μελτέμια στο Αιγαίο, όπως άλλες χρονιές, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό μιας μέρας με ισχυρό μελτέμι, τέθηκε το όριο των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο-Δημαρχείο. Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, κατά τα 13  τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες (το 2014) ως 47 ημέρες (το 2016).

Το 2021 ήταν μια χρονιά στην οποία σε 28 συνολικά ημέρες οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 χλμ/ώρα στην Τήνο. Τον Ιούλιο του 2021 ο αριθμός των ημερών ήταν 17, ενώ τον Αύγουστο ισχυρό μελτέμι έπνεε στο Αιγαίο μόνο τις 11 από τις 31 ημέρες του μήνα. Ο σχετικά μικρός αριθμός των ημερών με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, σύμφωνα με τους ερευνητές του meteo Κ. Λαγουβάρδο και Β. Κοτρώνη, συνδέεται άμεσα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που οδήγησαν στους μεγάλους και παρατεταμένους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού.

Για την καλύτερη καταγραφή του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή των Κυκλάδων, τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε και δεύτερος σταθμός στην Τήνο, στην περιοχή Πόρτο, στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο σταθμός αυτός καλύπτει με μετρήσεις ανέμου την περιοχή του στενού Τήνου-Μυκόνου, που είναι γνωστή για τις μεγάλες ταχύτητες ανέμου όλες τις εποχές του χρόνου, επομένως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Οι μετρήσεις του σταθμού δίνονται στην ιστοσελίδα http://www.meteo.gr/stations/tinosporto.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟΗΕ: Εντυπωσιακή αλλά εφήμερη η βελτίωση της ποιότητας του αέρα το 2020, χάρη στα λοκντάουν, παρατηρεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
Επόμενο άρθροΗΠΑ – κορονοϊός: Οι υπηρεσίες υγείας δεν μπορούν ακόμη να συστήσουν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου σε όλον τον πληθυσμό, λόγω έλλειψης δεδομένων