ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΡΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Το υπόψη σχέδιο νόμου θα έπρεπε να είναι πραγματικότητα στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ένας νόμος που ευελπιστούμε να ανατρέψει την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες/επιχειρηματίες για πολλές δεκαετίες, αφού ήταν υποχρεωμένοι να ανέχονται την απροθυμία, τη σκοπιμότητα και την ανεπάρκεια του κάθε γραφειοκράτη, καθώς και τη συμπεριφορά των επιτήδειων «ταγών» του δημοσίου, συναλλασσόμενοι αναγκαστικά και με …«γρηγορόσημα».
Οι βασικές διαπιστώσεις, που έκαναν αναγκαία την αλλαγή των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συνοψίζονται στα παρακάτω:
- Συσσωρευμένη δυσπιστία και εχθρότητα προς την επιχειρηματικότητα, συνήθης πρακτική της Δημόσιας Διοίκησης.
- Μακροχρόνια συσσώρευση νομοθετημάτων.
- Αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς.
- Σύγχυση ρόλων ανάμεσα στη Δημόσια Διοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα.
Το αποτέλεσμα αυτών των δυσλειτουργιών ήταν καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία, φαινόμενα διαφθοράς, αμφισβητήσεις, σπατάλη δημόσιων και ιδιωτικών πόρων.
Φυσικά το πολιτικό κατεστημένο μπήκε στο παιχνίδι της συναλλαγής, αφού έτσι απέκτησε ρόλο, τον γνωστό ρόλο της «επίσπευσης» των ράθυμων ρυθμών του δημοσίου, πολλές φορές και με άλλα οφέλη – πέραν των ψηφοθηρικών.
«Στην καλοκαιρία, ο νους πρέπει να είναι στην κακοκαιρία», έλεγαν οι παλιοί, ψιλά γράμματα για τους επί σαράντα χρόνια εξουσιαστές. Σήμερα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα, να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε δραστηριότητες ξανά, σε αυτούς που ξέρουν να επιχειρούν. Αυτός ο νόμος λοιπόν, ενθαρρύνει τους ανθρώπους που αστόχησαν λόγω της κρίσης να ξεπεράσουν μια σειρά από ζητήματα, που σήμερα τους κρατούν έξω από την παραγωγή.
Θα αναφέρω αυτά που θεωρώ σημαντικά, αυτά που ζητά η αγορά, όπως ακριβώς τα αντιλαμβάνομαι.
▲ Απλοποίηση διαδικασιών έναρξης/επανένταξης σε δραστηριότητες. Συνίσταται στο γεγονός, ότι επιτέλους δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας επιχείρησης εξ αποστάσεως, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τη σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου. – Πολύ καλό για να είναι αληθινό!
Όλα τα έγγραφα για την νομική υπόσταση μιας εταιρίας (εγκεκριμένο καταστατικό – ανακοίνωση σύστασης) θα αποδίδονται ηλεκτρονικά (e- YΜΣ) στον ενδιαφερόμενο, με βάση την πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου… χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου! Αυτό πρακτικά σημαίνει οικονομία σε χρήμα, χρόνο και προφανώς περιορισμός στη διαφθορά.
▲ Το κόστος σύστασης επιχείρησης, ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για την σύσταση ενώπιον της φυσικής ΥΜΣ, ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις προσέλκυσης περισσότερων δυνητικών υπόχρεων στην νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.
▲ Καταργείται η φορολογική ενημερότητα των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή σε ασφαλιστικό φορέα. Κρίθηκε, ότι το δημόσιο συμφέρον (προστασία των συναλλασσομένων) δεν δικαιολογεί το διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διαδικασία χορήγησης αυτού του εγγράφου. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τη διαδικασία σύστασης σε μία ημέρα.
Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι λόγω των συνεπειών της κρίσης που σοβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι καθόλου αυτονόητη η πρόσβαση σε φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Έτσι, ξεπερνιέται αυτός ο ανυπέρβλητος σκόπελος και αποκτούν ξανά πρόσβαση σε δραστηριότητες εκείνοι που ξέρουν να επιχειρούν.
▲ Προβλέπεται επίσης η απόδοση κλειδαρίθμου TAXISNET την στιγμή της σύστασης. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι δε θα χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στην ΥΜΣ (Υπηρεσία Μιας Στάσης).
Αν τα παραπάνω συνδυαστούν, με την ρύθμιση ή το «πάγωμα» οφειλών προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ για ορισμένο χρονικό διάστημα, και παράλληλα απαλλαγούν από τις παράλογες προσαυξήσεις, μαζί με τη διασφάλιση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού – αποκλειστικά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων – τότε νομίζω πως αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα.
Αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για να είναι όμως και ικανή, θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης.
Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ