Σαρηγιάννης για το URBANOME και τη συμμετοχή 2.000 πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Σε εξέλιξη είναι ήδη το μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBANOME για την αστική υγεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες 7 χώρες και αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού που θέτει στο επίκεντρό όλων των δράσεών του τον Πολίτη, όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και πρόεδρος & διευθυντής Ε.Ι.Ε. καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Συμμετέχουν 2.000 πολίτες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα & 500 στην υπόλοιπη Ελλάδα

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης «τo ευρωπαϊκό έργο URBANOME θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο των δράσεων και των προτεραιοτήτων του, καθώς δημιουργεί καινοτόμα εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων και διαρκή και γόνιμο διάλογο με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους των πολιτών»

Στόχος της μελέτης είναι να προσδιοριστεί η έκθεση των πολιτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, να αναλυθούν οι βιοχημικοί και οι κλινικοί δείκτες του αστικού πληθυσμού και να καταγραφούν οι κοινωνικοοικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν σε ανισότητες στην αστική υγεία. Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τους τοπικούς άρχοντες καθώς μετά τη μελέτη που θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, θα υπάρχει ένα «πολύ καλά στοιχειοθετημένο αποτέλεσμα ώστε να βοηθηθούν και οι πολίτες και οι δήμαρχοι»

Επιστήμη μαζί με τον πολίτη όχι μόνο για τον πολίτη

Το σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα βοηθά με βάση την επιστημονική ανάλυση, να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και αυτό για να γίνει πρέπει να γίνει μαζί με τον πολίτη. «Με εμάς τους επιστήμονες να βοηθούμε» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας πως ο ρόλος τους είναι διττός. «Από τη μία πλευρά, θα δώσουμε την επιστημονική ανάλυση στους φορείς αλλά ταυτόχρονα θα συνθέσουμε τον καλύτερο επιστημονικά τρόπο ώστε οι δράσεις που γίνονται από φορείς και δήμους να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία» Μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν πριν τις δημοτικές εκλογές, ώστε οι δήμαρχοι να τα αξιοποιήσουν για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών τους

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, ελεύθερο για όλους & προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας δίνουν την ευκαιρία να «γίνουμε ενεργοί πολίτες» συμμετέχοντας στην έρευνα. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για τη συμμετοχή,  δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, ενώ όσοι συμμετάσχουν στη μελέτη θα λάβουν δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις:

  • Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας
  • Μέτρηση σύστασης σώματος και αξιολόγηση σωματικών δεικτών
  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής τους. Περισσότερες λεπτομέρειες μέσα από  την ιστοσελίδα :www.urbanome.eu.

 

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου για την νέα κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων
Επόμενο άρθροΟ Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άκης Σκέρτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: