Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

565….  Ο Πατριάρχης Ευτύχιος καθαιρείται από τον Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Ιουστινιανό Α΄ και αντικαθίσταται από τον Πατριάρχη Ιωάννη Γ΄ Σχολαστικό.

730…. Ο πρώην σύγκελλος του πατριάρχη Γερμανού, Αναστάσιος, γίνεται πατριάρχης και συνυπογράφει το διάταγμα εναντίον των εικόνων. Διατάσσονται η καταστροφή των εικόνων και η δίωξη των εικονόφιλων.

1506…. Ιδρύεται η Ελβετική Φρουρά που αποτελεί το σώμα που προστατεύει τον Πάπα και το Κολέγιο των Kαρδιναλίων. Οι πρώτοι 150 ελβετοί στρατιώτες φτάνουν στο Βατικανό.

1517…. Μάχη της Ridaniya: Οι Οθωμανοί του Σελίμ Α΄ καταλαμβάνουν το Κάιρο, καταλύοντας την κυριαρχία των Μαμελούκων.

1771…. Η Ισπανία παραχωρεί τα νησιά Φόκλαντ στη Μ. Βρετανία.

1830…. (π.ημ.) Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους: Η διάσκεψη του Λονδίνου, ύστερα από αγγλική πρόταση, διακηρύσσει την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου που υπογράφεται από τους πληρεξουσίους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Το άρθρο 1 ορίζει: “H Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν”.

1840…. Οι πρώτοι βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.

1842…. Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της, με πρώτο διοικητή το Γεώργιο Σταύρου.

1863…. Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα και επικυρώνεται το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου 1862 για την επιλογή νέου βασιλιά, που ήταν ευνοϊκό για τον άγγλο πρίγκιπα Αλφρέδο.

        …. Την ίδια μέρα, ξεσπά στην Πολωνία, στη Λιθουανία και στη Λευκορωσία η “Εξέγερση του Γενάρη”. Σκοπός της εξέγερσης είναι η απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας των τριών χωρών, οι οποίες βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ρωσίας.

1870…. Ιδρύεται στη Γερμανία η Ντόιτσε Μπανκ.

1879…. Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Άγγλων με τους Ζουλού.

1889…. Ιδρύεται η εταιρία Columbia Phonograph στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Είναι η πιο παλιά δισκογραφική εταιρία.

1899…. Οι αρχηγοί έξι αυστραλιανών αποικιών συναντώνται στη Μελβούρνη, προκειμένου να συζητήσουν για τη Συνομοσπονδία.

1903…. Οι ΗΠΑ και η Κολομβία καταλήγουν σε συμφωνία για την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά.

1905…. (ν.ημ.) “Ματωμένη Κυριακή”: Η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 500 εργάτες, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η “Ματωμένη Κυριακή” αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1909…. Τηλεγράφημα από τα Χανιά αναφέρει ότι 60 ρώσοι στρατιώτες αναχώρησαν από το νησί και ότι το στρατώνα τους στο Ρέθυμνο κατέλαβαν 180 χωροφύλακες, οι οποίοι ύψωσαν την ελληνική σημαία.

1918…. Στρατιωτική στάση στη Λαμία κατά της επιστράτευσης που έχει διατάξει η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου καταστέλλεται με βίαιο τρόπο.

1923…. Δημοσιεύεται το νομοθετικό διάταγμα, που ψηφίστηκε 5 ημέρες πριν (18/1) και με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Όμως ο εορτασμός του ορθόδοξου Πάσχα θα συνεχίσει να γίνεται με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει η διαφορά με το δυτικό, που ορίζεται μεταξύ 22/3 και 25/4, ενώ το ορθόδοξο μεταξύ 4/4 και 8/5.

1924…. Ο Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ γίνεται ο πρώτος “εργατικός” πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

1931…. Ο σερ Άιζακ Άιζακς ορκίζεται γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας. Πρόκειται για τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, που γεννήθηκε στην Αυστραλία.

1938…. Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

1939…. Η πρώτη διάσπαση ατόμου ουρανίου επιτυγχάνεται στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

1944…. Απόβαση στο Άντζιο Ιταλίας. Στη συμμαχική δύναμη αποβάσεων μετέχουν τα Αντιτορπιλλικά “ΚΡΗΤΗ”, “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” και τα Αρματαγωγά “ΣΑΜΟΣ”, “ΛΗΜΝΟΣ” και “ΧΙΟΣ”.

1949…. Μετά από πολιορκία ενός περίπου μηνός, οι κομμουνιστές του Μάο καταλαμβάνουν το Πεκίνο.

1957…. Οι Ισραηλινοί αποχωρούν από τη χερσόνησο του Σινά. Είχαν εισβάλει στην Αίγυπτο στις 29 Οκτωβρίου 1956.

1963….Υπογράφεται στο Παρίσι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας η Συνθήκη των Ηλυσίων, με την οποία επιτυγχάνεται οριστικά η γαλλογερμανική συμφιλίωση. Ο γαλλογερμανικός άξονας που διαμορφώνεται θεωρείται η ατμομηχανή της Ενωμένης Ευρώπης

1970…. Εκτελείται η πρώτη εμπορική πτήση αεροσκάφους Boeing 747, από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο με 332 επιβάτες και 18 άτομα πλήρωμα. Διαρκεί έξι ώρες.

1972…. Έπειτα από 10 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, τα σύνορα της ΕΟΚ διευρύνονται, με την ένταξη της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας.

1980…. Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για τη στρατιωτική επιδρομή των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

1987…. Ο αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ, που είχε κριθεί ένοχος παθητικής δωροδοκίας, προγραμματίζει συνέντευξη τύπου και αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες.

1990…. Στις ΗΠΑ, καταδικάζεται ο Ρομπερτ Μόρις, για ιό που εξαπέλυσε στο διαδίκτυο το 1988. Πρόκειται για τον ιό Μόρις, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιός που “κυκλοφόρησε” ευρέως στο διαδίκτυο. Ο Μόρις τώρα είναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

2003…. Ανακοινώνεται επίσημα η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία.

2009…. Στην Κίνα, σε θάνατο καταδικάζονται οι Ζανγκ Γιουζούν και Γκενγκ Τζινπίνγκ, επειδή παρήγαγαν και διέθεταν στο εμπόριο βρεφικό γάλα σε σκόνη επιμολυσμένο με μελαμίνη, εξαιτίας του οποίου έξι παιδιά πέθαναν και τουλάχιστον 300.000 νόσησαν. Η πρώην πρόεδρος και γενική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου Sanlu καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Γεννήσεις

Το 1440 γεννήθηκε ο τσάρος της Ρωσίας, Ιβάν Γ’ Βασίλιεβιτς, ο επονομαζόμενος και Μέγας,

το 1561 ο άγγλος φιλέλληνας πολιτικός και φιλόσοφος, Φράνσις Μπέικον, γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Φραγκίσκος Βάκων,

το 1788 ο φιλέλληνας άγγλος ποιητής, Λόρδος Βύρων,

το 1849 ο σουηδός δραματουργός και πεζογράφος, Αύγουστος Στρίντμπεργκ (“Ο Πατέρας”, “Μις Τζούλια”),

 το 1891 ο ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος, Αντόνιο Γκράμσι, από τους ιδρυτές του Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας,

το 1914 ο συνθέτης κλασικής μουσικής, Δημήτρης Δραγατάκης,

το 1942 ο “στρατηγός” του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμης Δομάζος,

Θάνατοι

Το 1666 πέθανε ο μαχαραγιάς, Σαχ Τζαχάν, που έχτισε το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ στη μνήμη της νεκρής γυναίκας του,

το 1848 ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πρώτος προέδρος της Βουλής, Πανούτσος Νοταράς,

το 1901 η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και Αυτοκράτειρα των Ινδιών, Αλεξαντρίνα Βικτόρια, που σημάδεψε τον 19ο αιώνα στη Μ. Βρετανία και η εποχή της ονομάστηκε Βικτοριανή,

το 1919 ο σουηδός ζωγράφος, Καρλ Λάρσον,

το 1969 η αμερικανίδα ηθοποιός, Τζούντι Γκάρλαντ,

το 1973 ο 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον,

το 1977 ο συγγραφέας, Μενέλαος Λουντέμης (“Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα”),

το 1982  ο ηθοποιός, Παντελής Ζερβός,

το 1994 ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, Τέλι Σαβάλας (“Κότζακ”)

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συλλήψεις «ποντικών» για κλοπές από σταθμευμένα οχήματα
Επόμενο άρθροΤΖΟΚΕΡ: Κλήρωση & διαλογή της 21-1-2024