Σαμπίν Τιγιέ: Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τηρηθεί, διαφορετικά η Ευρώπη θα απολέσει την αξιοπιστία της

«Η Ελλάδα θα φύγει από την ομπρέλα προστασίας μετά τις προόδους που έχει κάνει, μετά τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει.

Η ελάφρυνση του χρέους συμφωνήθηκε και η υπόσχεση πρέπει να τηρηθεί. Διαφορετικά η Ευρώπη θα απολέσει την αξιοπιστία της», λέει η -επιλεγείσα προσωπικά από τον Πρόεδρο Μακρόν- επικεφαλής της γαλλογερμανικής επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα Σαμπίν Τιγιέ, σε αποκλειστική της συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θεωρεί δε «την σύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας πολύ σωστή  πρόταση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου από την κρίση και θα πρέπει να εμποδιστεί η οικονομική της ασφυξία. Πρέπει να δοθεί μια προοπτική στην Ελλάδα, να βοηθηθεί να βγει από αυτό το αρνητικό σπιράλ», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η αίσθηση της κ. Τιγιέ, η οποία είναι βουλευτής του κυβερνώντoς κόμματος «La République En Marche !», έχει γεννηθεί και μεγαλώσει μεν στην Γερμανία αλλά ζει εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένειά της στην Γαλλία και έχει πολύ συχνές επαφές με Γερμανούς πολιτικούς, όπως με τον κ. Σόιμπλε, είναι ότι «γαλλογερμανική ατμομηχανή ξαναζωντανεύει»

«Η πίεση από το Παρίσι συμβάλλει τουλάχιστον στο να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως η τραπεζική Ένωση και οι επενδύσεις. Από τις συναντήσεις των βουλευτών των δύο κοινοβουλίων μας προκύπτουν μάλιστα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Για παράδειγμα στη συνάντηση μας εδώ στο Βερολίνο έπεσε η ιδέα να μπει όριο και στα πλεονάσματα των χωρών, όχι μόνο στα χρέη» η οποία δεν έγινε βέβαια δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες Γερμανούς βουλευτές, «αλλά συζητάμε ανοικτά ακόμα και τέτοιες απόψεις», όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για το αν πιστεύει ότι τελικά θα πεισθεί η γερμανική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις του Πρόεδρου Μακρόν, απαντά: «Θα δούμε ποιές μπορούν να χρηματοδοτηθούν και θα τις συζητήσουμε. Η αποδοχή ή μη εξαρτάται από τα κόμματα που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό. Ορισμένοι συμφωνούν, ενώ άλλοι τις απορρίπτουν κατηγορηματικά. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλύσει η κ. Μέρκελ. Η βούληση υπάρχει, η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να κινηθεί. Το πρόβλημα όμως με τους Γερμανούς είναι ότι προτιμούν την σταθερότητα σε αντίθεση με τους Γάλλους οι οποίοι είναι πιο διατεθειμένοι να ρισκάρουν…»

Ερωτηθείσα για  την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία η κ. Τιγιέ είπε διπλωματικά: «Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, διότι η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Ελπίζω να μην στραφούν κατά της Ελλάδας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος με όσα κάνει η Τουρκία….»

Κατά την γνώμη της Ελλάδα και Ιταλία αφέθηκαν εντελώς μόνες να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό και γι αυτό «πρέπει να ξανασκεφτούμε τι ακριβώς σημαίνει αλληλεγγύη στην Ευρώπη».

Τέλος, η Γαλλίδα πολιτικός δηλώνει αισιόδοξη για την εξέλιξη της Ευρώπης αν και η Γερμανία δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις Μακρόν και προσθέτει: «Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και παραβλέπουμε τα θετικά της. Κριτική πρέπει να γίνεται, αλλά καλό είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Σαμπίν Τεγιέ την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη στα πλαίσια της συμμετοχής της στο διεθνές συνέδριο το οποίο διοργανώνει το -προσκείμενο στο κόμμα των Πρασίνων- Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ στο Βερολίνο με θέμα «Η Ευρώπη σε κίνηση; Ιδέες για μια προοδευτική πολιτική».

AΠΕ-ΜΠΕ: Κυρία Τιγιέ, πιστεύεται ότι γαλλογερμανική ατμομηχανή θα ξαναλειτουργήσει στην Ευρώπη;

Σαμπίν Τιγιέ: Η αίσθησή μου είναι ότι ξαναζωντανεύει, είχε μερικώς ατονίσει. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν έχουν συναντηθεί επανειλημμένα, βουλευτές και των δύο πλευρών συναντώνται συχνά, μπορεί να πει κανείς ότι κλίμα βελτιώνεται.

AΠΕ-ΜΠΕ: Ο πρόεδρος Μακρόν επέκρινε κατά την απονομή του βραβείου Καρλομάγνου στο Άαχεν τον γερμανικό φετιχισμό των πλεονασμάτων, πρόσθεσε πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να γίνει πιο φιλόδοξος και ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Σολτς όμως απορρίπτουν την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αναμένουμε βραχυπρόθεσμα περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις;

Σαμπίν Τιγιέ: Πολλοί Γερμανοί βουλευτές κατανοούν, όπως και στην Γαλλία, ότι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι, ότι χρειάζεται μια νέα δυναμική. Η πλάστιγγα αρχίζει να γέρνει προς την πλευρά αυτή σε ένα βαθμό. Η πίεση από το Παρίσι συμβάλλει τουλάχιστον στο να μπουν στο τραπέζι θέματα όπως η Τραπεζική Ένωση και οι επενδύσεις. Χρειαζόμαστε άμεσα την καινοτομία και τις επενδύσεις. Πρέπει να το λέμε όταν συζητάμε. Από τις συναντήσεις των βουλευτών των δύο κοινοβουλίων μας προκύπτουν μάλιστα ενδιαφέρουσες προτάσεις. Για παράδειγμα στη συνάντηση μας εδώ στο Βερολίνο έπεσε η ιδέα να μπει όριο και στα πλεονάσματα των χωρών, όχι μόνο στα χρέη….

ΑΠΕ-ΜΠΕ: …Δεν πιστεύω να έγινε αυτό με ενθουσιασμό δεκτό από τους συμμετέχοντες Γερμανούς βουλευτές…

Σαμπίν Τιγιέ: Όχι βέβαια, αλλά συζητάμε ανοικτά ακόμα και τέτοιες απόψεις. Δεν πρόκειται για οριστικές αποφάσεις κυβερνήσεων, αλλά τουλάχιστον συζητάμε τα θέματα. Πρέπει όμως και εμείς, οι Γάλλοι ή οι Έλληνες, να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Προσπαθούμε και μεις στην Γαλλία να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι θέμα των άλλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην Γερμανία επικρατεί η άποψη ότι αν υπάρχει λ.χ. κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός τα χρήματα θα κατασπαταληθούν στο νότο… Πιστεύετε ότι τελικά θα πεισθεί η γερμανική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις του Πρόεδρου Μακρόν;

Σαμπίν Τιγιέ: Να σας πω επί τη ευκαιρία ότι μια γαλλική αντιπροσωπεία θα έλθει το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο στην Αθήνα για να διαμορφώσει ιδίαν γνώμη για την κατάσταση. Oι ιδέες του Προέδρου Μακρόν αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οικονομικές προτάσεις, οι οποίες είναι πολύ σύνθετες, πρέπει να τις δούμε και υπό το φως του Brexit, διότι αυτό θα κοστίσει. Θα θέσουμε προτεραιότητες, θα δούμε ποιές μπορούν να χρηματοδοτηθούν και θα τις συζητήσουμε. Η αποδοχή ή μη εξαρτάται από τα κόμματα που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ορισμένοι λ.χ. στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), ακόμα και στο Χριστιανοκοινωνικό (CSU), συμφωνούν, ενώ άλλοι τις απορρίπτουν κατηγορηματικά. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλύσει η κ. Μέρκελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κ. Μέρκελ είπε στο Άαχεν ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο θα υπάρξουν κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις. Είμαστε τόσο κοντά; Προλαβαίνει;

Σαμπίν Τιγιέ: Ο χρόνος είναι πράγματι λίγος. Γίνονται όμως διαπραγματεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά δεν γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκονται. Η βούληση υπάρχει, η κ. Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να κινηθεί διότι υπάρχουν και πολίτες στην Γερμανία οι οποίοι επιθυμούν τις αλλαγές. Το πρόβλημα όμως με τους Γερμανούς είναι ότι προτιμούν την σταθερότητα σε αντίθεση με τους Γάλλους οι οποίοι είναι πιο διατεθειμένοι να ρισκάρουν…

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε ζητούσε όμως επιτακτικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να κάνει άμεσα μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι καιρός να εκπληρώσει και η γερμανική κυβέρνηση τις δικές της;

Σαμπίν Τιγιέ: Ναι, η Γερμανία θα πρέπει να βρει μια λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει τον Αύγουστο. Η ελάφρυνση του χρέους είχε συμφωνηθεί. Πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά;

Σαμπίν Τιγιέ: Όπως γνωρίζω η Ελλάδα θα φύγει από την ομπρέλα προστασίας μετά τις προόδους που έχει κάνει, μετά τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει εφαρμόσει. Οι υποσχέσεις πρέπει τηρούνται. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και προς όλες τις χώρες μέλη. Οι ελάφρυνση συμφωνήθηκε και η υπόσχεση πρέπει να τηρηθεί. Διαφορετικά η Ευρώπη θα απολέσει την αξιοπιστία της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχει η πρόταση της σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Σολτς σιωπούν μέχρι στιγμής. Πως την κρίνετε εσείς;

Σαμπίν Τιγιέ: Την θεωρώ προσωπικά μια πολύ σωστή πρόταση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της εξόδου από την κρίση και θα πρέπει να εμποδιστεί η οικονομική της ασφυξία. Πρέπει να δοθεί μια προοπτική στην Ελλάδα, να βοηθηθεί να βγει από αυτό το αρνητικό σπιράλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Γερμανική εταιρεία πουλά στην Τουρκία υποβρύχια. Θέλετε να το σχολιάσετε;

Σαμπίν Τιγιέ: Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, διότι η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ….

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μπορεί όμως η Τουρκία να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως είπε βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς …

Σαμπίν Τιγιέ: …Ελπίζω να μην στραφούν κατά της Ελλάδας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος με όσα κάνει η Τουρκία….

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Γίνεται όμως πολύς λόγος για κοινή πολιτική φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων…

Σαμπίν Τιγιέ: Το θέμα της φύλαξής τους είναι πράγματι σημαντικό. Χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική σε θέματα πολιτικής ασύλου, σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων. Έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και την Ιταλία αντιπροσωπείες βουλευτών μας και θέλουμε να συζητήσουμε και με τους Γερμανούς συναδέλφους πως θα επιλυθούν τα θέματα αυτά. Κατά την γνώμη μου Ελλάδα και Ιταλία αφέθηκαν εντελώς μόνες να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να ξανασκεφτούμε επομένως τι ακριβώς σημαίνει αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύς λόγος γίνεται και για την διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Ενώ όμως η Κίνα επένδυσε στα χρόνια της κρίσης, στην Ελλάδα, εκείνοι οι οποίοι απλώς υπαγόρευαν πολιτικές λιτότητας τώρα διαμαρτύρονται. Τι λέτε γι αυτό;

Σαμπίν Τιγιέ: Φυσικά και δεν πρέπει κανείς μόνο να διαμαρτύρεται, πρέπει και να επενδύει. Εννοείται. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό χρονικό σημείο. Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας στην Ευρώπη, εάν δηλαδή θα κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος ως σύνολο, η μικρά βήματα ο καθένας ξεχωριστά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είστε αισιόδοξη για την εξέλιξη της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Γερμανία δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις Μακρόν;

Σαμπίν Τιγιέ: Ναι, είμαι και όχι μόνο από τη φύση μου αλλά και πολιτικά. Πρέπει να προσαρμοστούμε στους καιρούς, να δούμε πως αλλάζουν οι κοινωνίες, λ.χ. να επενδύσουμε στην ψηφιακό τομέα. Τέτοια θέματα μπορούμε να τα επιτύχουμε από κοινού. Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά της Ευρώπης και παραβλέπουμε τα θετικά της. Κριτική πρέπει να γίνεται, αλλά καλό είναι να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση του ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλου από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για το θέμα της ΠΓΔΜ
Επόμενο άρθροΜια λέσχη με μέλη μόνο μαθητές δημοτικού