Το πιο συχνό νόσημα που επηρεάζεται αλλά και επηρεάζει τη διατροφή είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης.
Το 9.3% των ενηλίκων έχουν κάποιο τύπο Διαβήτη παγκοσμίως, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να ξεπεράσει το 10% μέχρι το 2030.
Τι θα μάθεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη
Τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης και ποιοι οι Τύποι του;
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Όταν τρως, το σώμα σου διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη (απλό σάκχαρο), η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σου.
Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά τα κύτταρά σου να χρησιμοποιούν αυτή τη γλυκόζη για ενέργεια.
Στα άτομα με διαβήτη, η διαδικασία αυτή δεν γίνεται σωστά ανάλογα με τον τύπο διαβήτη, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη
Τρεις είναι οι κύριοι τύποι διαβήτη:
- ο διαβήτης τύπου 1
- ο διαβήτης τύπου 2
- o διαβήτης κύησης.
Πάμε να δούμε τι είναι ο καθένας αλλά και ποιες οι διαφορές τους.
Ήξερες ότι Υπάρχει Διαβήτης τύπου 3;
Πολλοί επιστήμονες αναφέρονται στην νόσο Alzheimer ως “Διαβήτης τύπου 3”. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της σχέσης των δυο αυτών νόσων αλλά και της ομοιότητας της παθοφυσιολογίας του διαβήτη τύπου 2 με τη νόσο Alzheimer.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα και καταστρέφει τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάχιστη έως μηδενική παραγωγή ινσουλίνης (ανάλογα με τη ζημιά των β-κυττάρων), η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Διαβήτης Τύπου 1 ή Παιδικός Διαβήτης: Πότε εμφανίζεται; Ποια η Διαφορά με τους Υπόλοιπους;
Ο διαβήτης τύπου 1 λέγεται αλλιώς και παιδικός διαβήτης καθώς εμφανίζεται συχνότερα στην παιδική ή εφηβική ηλικία, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται τακτικές ενέσεις ινσουλίνης ή τη χρήση αντλίας ινσουλίνης για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους καθώς όπως είπα, δεν υπάρχει ενδογενής παραγωγή αυτής, ή δεν επαρκεί.
Συχνή παρακολούθηση Σακχάρου
Πρέπει επίσης να παρακολουθούν συχνά το σάκχαρο στο αίμα τους και να προσαρμόζουν τις δόσεις της ινσουλίνης τους με βάση την πρόσληψη τροφής, τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες καθώς όπως είναι εύκολο να κάνουν επεισόδια υπεργλυκαιμίας (υψηλό σάκχαρο στο αίμα), είναι εύκολο με λάθος δόση ινσουλίνης να κάνουν επεισόδια υπογλυκαιμίας (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) που είναι εξίσου επικίνδυνα.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο συχνός από τους υπόλοιπους τύπους διαβήτη. Είναι μια μεταβολική διαταραχή που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη και/ή το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.
Πότε εμφανίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης 2;
Συχνά αναπτύσσεται σε ενήλικες άνω των 45 ετών, αν και δυστυχώς εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, κυρίως λόγω της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας!
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: Ποια η Διαφορά με τους Υπόλοιπους Τύπους;
Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, η χρήση ενέσιμης ινσουλίνης στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι απαραίτητη, καθώς όπως είπα πιο πάνω, το πρόβλημα συνήθως δεν είναι στο ότι δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη, αλλά στο γεγονός πως υπάρχει αντίσταση σε αυτήν. Δεν μπορεί δηλαδή να συνδεθεί αποτελεσματικά με το κύτταρα ώστε να εισέλθει η γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας.
Τα προληπτικά μέτρα και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας στον διαβήτη τύπου 2 για την πρόληψη ή την καθυστέρηση επιπλοκών όπως η καρδιαγγειακή νόσος και άλλα που θα δούμε αργότερα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: