«Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Σ. Τσιόδρας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια.
«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στην ‘Απω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες. «Θα υπάρχουν τέτοια όπως τα ονομάζω εγώ «πέρα -δώθε», κατέληξε.
Δεκατέσσερις ασθενείς βγήκαν το τελευταίο 24ωρο από την ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 56 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2011, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 525 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 776 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 77 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τέσσερις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 90, εκ των οποίων 26 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Δεκαπέντε ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.
Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό
Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στο νοσοκομείο για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας, τόνισε στη ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας που συμπλήρωσε «και βέβαια θα πάμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό». Ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος στην υποεκτίμηση αλλά και την ελλιπή αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο την εποχή του κορονοϊού, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έγινε σε 55 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά επεισόδια, καταγράφηκε έλλειψη θεραπευτικής αντιμετώπισης που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη της υγείας όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στη οξεία φάση όσο και στην φάση της αποκατάστασής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή γιατί η έλλειψη της καλής αυτής θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο».
«Οι Ρομά θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη»
Ο Σ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψή του σε καταυλισμό Ρομά στην Λάρισα, όπου καταγράφηκαν κρούσματα, δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι.
Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».
Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα». Ο κος Τσιόδρας επεσήμανε, τέλος, ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορονοϊό, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μιας και αρκετοί άνθρωποι στεγάζονται συχνά σε περιορισμένο χώρο.
Μ. Κεφαλογιάννης /ΑΠΕ-ΜΠΕ