Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»
Για την επίσκεψη Pompeo
Όταν ανταλλάσσονται κείμενα μεταξύ δύο αντιπροσωπειών, μπορεί να γίνει κάποιο λάθος, να υπάρξει μία αβλεψία. Το τελικό κείμενο είναι αυτό που έχει σημασία, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ορθές επαναλήψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Δίνεται σημασία σε αυτή τη λέξη γιατί έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο η υπόθεση. Ο κ. Τσίπρας προχώρησε βιαστικά σε μία Συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, με αποκλειστικό σκοπό να διχάσει τη Ν.Δ.. Ήταν το μόνο του σωσίβιο, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Δεν το κατάφερε αυτό. Εμείς είχαμε μία σταθερή στάση απέναντι στη Συμφωνία. Προσπαθήσαμε να μην ψηφιστεί και στη συνέχεια να μην κυρωθεί. Αλλά, ταυτόχρονα, προειδοποιήσαμε ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί, δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί.
Ο κ. Τσίπρας θέλει να πει μία κορώνα, να πιαστεί ακόμα και από μία λέξη ενός μη τελικού κειμένου, μήπως διασωθεί από τα εσωκομματικά του προβλήματα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της χώρας, όχι μόνο αυτής της Κυβέρνησης, είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Επομένως, δεν μπορεί να το εφαρμόζουμε αλά καρτ. Έχουμε Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και την εφαρμόζουμε. Σημασία έχει να είμαστε όλοι συνεπείς όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας. Και θα κοιτάμε μέσα από τα διάφορα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης των γειτόνων μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό θα κάνουμε και αυτό λέει τελικά το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν, το οποίο περιλαμβάνει και πάρα πολλά άλλα κεφάλαια, από τη στρατηγική συνεργασία με τις Η.Π.Α. για την ενέργεια και την οικονομία.
Για τον κορονοϊό
Έχουμε πει από την αρχή ότι τα μέτρα πρέπει να είναι απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. Επίσης, δεν πρέπει να φέρνουν απέναντι κοινωνικές ομάδες. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού. Ιδίως όταν μιλάμε για ανθρώπους άνω των 65 ετών, που από μόνοι τους προσέχουν περισσότερο, γιατί καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από τους νεότερους συμπολίτες τους. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμόζουμε εκεί μέτρα δρακόντεια και αλλού να μην έχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Και αυτό θα κάνουμε.
Υπάρχουν πολλά μέτρα που έχουν προταθεί από τους ειδικούς. Θυμίζω ότι, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, όταν είχαμε την έκρηξη κρουσμάτων σε Γαλλία, Ισραήλ και αλλού, είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός από την Επιτροπή των Ειδικών έναν κατάλογο μέτρων, τα οποία θα μπορούν να κλιμακώνονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην φάση που είμαστε σήμερα, φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση. Αποφύγαμε την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αποφύγαμε έναν κλυδωνισμό στο Σύστημα Υγείας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται, και αυτό είναι πολύ θετικό. Μας δίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με προσοχή και με εφαρμογή των μέτρων, θα πάμε καλύτερα.
Λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού και λόγω των πολλών επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας, πριν από μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, υπήρχε πολύ μεγάλη αγωνία για το ενδεχόμενο επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Αυτό δεν έγινε. Και είναι θετικό. Έχουμε αναπτύξει κινητές μονάδες του ΕΟΔΥΥ, οι οποίες κάνουν ελέγχους για κορονοϊό σε διάφορες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και τα αποτελέσματα είναι σχετικά ικανοποιητικά. Αυτό μας κάνει να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι. Είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που ανακοίνωσε διάφορα μέτρα-παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η εποπτεία της κατάστασης, ιδίως σε ομάδες πιο ευάλωτες, όπως οι μετανάστες και οι τοξικομανείς.
Για την λήψη νέων μέτρων
Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κανένα πρόσθετο μέτρο για την Αττική. Υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης και ελπίζουμε να τη διατηρήσουμε και να τη βελτιώσουμε. Εφόσον τηρούμε τα υφιστάμενα μέτρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε άλλα. Είμαστε κατηγορηματικοί.
Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση, γιατί από το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις εποχικές ιώσεις και εκεί ενδεχομένως το Σύστημα Υγείας να πιεστεί. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία και ο προγραμματισμός του εμβολιασμού. Δόθηκαν χθες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα του εμβολιασμού, προκειμένου να υπάρξει μια κατηγοριοποίηση με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους. Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το 2018 είχαν γίνει δύο εκατομμύρια εμβόλια, το 2019 έγιναν 3,1 εκατομμύρια και, για τη σεζόν αυτή έχουμε παραγγείλει 4,2 εκατομμύρια.
Για κρούσματα σε σχολείο και τεστ
Φυσικά οι γονείς ανησυχούν και όχι μόνο οι γονείς. Είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο αυτό που ζούμε και όλοι ανησυχούμε. Οι πολιτικές σε ό,τι αφορά τα τεστ σταθμίζονται με βάση τι πραγματικά είναι απαραίτητο να γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα για PCR test. Προχωρούμε και στις επόμενες παρτίδες τα rapid test, τα οποία φέρνουν μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα rapid test εκεί που χρειάζονται. Έχουμε πάρει τα πρώτα 200.000, θα πάρουμε άλλες 800.000 και το Υπουργείο Υγείας διαμορφώνει μία στρατηγική για αυτό.
Είμαστε μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εξασφαλίσαμε τα ταχείας αντίδρασης τεστ, τα rapid τεστ. Στο πρώτο διάστημα συγκρίναμε τα ταχείας αντίδρασης τεστ με τα μοριακά τεστ, τα PCR και είδαμε ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι μέχρι και 100%. Αυτό που έχουμε δει, με τους ελέγχους -και φυσικά είχαν εγκριθεί πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται- μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.
Δεν πρέπει, όμως, να φτάνουμε σε υπερβολές και να στέλνουμε αδιακρίτως τον κόσμο για τεστ. Εφαρμόζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο που προτείνουν οι ειδικοί. Αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα rapid test χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν για να γίνονται πιο ευέλικτα ή πιο στοχευμένα, αυτό θα το δούμε στην πορεία.
Για τις καταλήψεις στα σχολεία
Όλοι ξέρουμε πώς λειτουργούν τα παιδιά, ιδίως σε αυτές τις ηλικίες και μετά από μία περίοδο πάρα πολύ δύσκολη για τις κοινωνικές συναναστροφές τους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Επομένως, πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Γι’ αυτό και δεν έχουμε πάει σε κατασταλτικά μέτρα. Έχουμε πάει σε ένα πνεύμα συζήτησης και διαλόγου όπου υπάρχουν καταλήψεις και φυσικά με την υπόμνηση από το Υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχουν και εργαλεία για την αναπλήρωση των ωρών που χάνονται. Αλλά σε αυτήν τη φάση έχει σημασία οι λίγοι να μη στερούν το δικαίωμα στη μάθηση των πολλών. Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι ιδίως το δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής ανέλιξης. Κυρίως, μάλιστα για τα παιδιά των οικογενειών που βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας και όχι για τους προνομιούχους. Κάνουμε έκκληση, ακόμη μια φορά, να σταματήσει αυτό το φαινόμενο τώρα και να υπάρξει ένας αναστοχασμός ακόμη και από εκείνους που δεν κάνουν την κατάληψη από υποκίνηση, χαβαλέ ή από οτιδήποτε άλλο, ακόμη και αν έχουν προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα όταν ανοίξουν τα σχολεία. Ας είναι αυτή η εβδομάδα μια εβδομάδα αποκλιμάκωσης όπως πιστεύουμε ότι θα είναι.
Σε ό,τι αφορά αυτούς που «σπάνε» τις καταλήψεις: Είναι απαράδεκτο δεν έχει καμία δουλειά κανένας να υποκαταστήσει το Κράτος. Δεν θέλουμε ανθρώπους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Θέλουμε με πολύ ήρεμο τρόπο να απευθυνθούμε στα παιδιά που κάνουν τις καταλήψεις να καταλάβουν ότι αυτή η στάση δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες: Υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και την ΚΕΔΕ για να ξεκινήσει η παραγωγή τους στο σωστό μέγεθος. Αυτήν την εβδομάδα το θέμα θα λυθεί οριστικά για να προχωρήσει η νέα παραγωγή. Οι μάσκες θα δοθούν χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στον αρχικό προϋπολογισμό.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι σαφή και για τα σχολεία και για τους χώρους εργασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, δεν είναι τα σχολεία, είναι οι χώροι εργασίας. Κυρίως εργαζόμενοι οι οποίοι με τους συναδέλφους τους νιώθουν πιο οικεία, δεν φορούν την μάσκα και μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.
Για την νέα καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό
Είναι δεδομένο ότι η πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό, έσωσε ζωές. Πραγματικά ενημέρωσε τον κόσμο και είχαμε μια πολύ καλή εικόνα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, που συνεχίζεται και τώρα. Κρίνουμε, όμως, σκόπιμο να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων. Το ξεκινήσαμε με τα δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, αλλά πρέπει να υπάρχει συνδυασμός των δωρεάν μηνυμάτων με μια επαγγελματική καμπάνια. Αποφασίσαμε να δώσουμε 2 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή τη φάση για μηνύματα μέσω της τηλεόρασης, γιατί μπορεί να πετύχουμε το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι ειδικοί, όσον αφορά την κάλυψη και την αποτελεσματικότητα του μηνύματος. Και θα προχωρήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα, επειδή αυτή τη φορά έχουμε το χρόνο, με μια διαδικασία που προβλέπεται στον Νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων, το άρθρο 32 παρ. 2 του 4412, ενώ στην αρχή της πανδημίας δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα και γι’ αυτό προχωρήσαμε με απευθείας ανάθεση. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει διαφάνεια, θα ξέρει ο καθένας που πηγαίνουν τα χρήματα αυτά. Και σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα προβλήματα. Υπάρχει ένα πρόβλημα και κοιτάζουμε ποια εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας για να το αντιμετωπίσουμε. Κάθε ευρώ που θα πηγαίνει για διαφημιστική δαπάνη θα εξοικονομεί δαπάνη από το σύστημα υγείας Πέρα από το μείζον που είναι η διάσωση ζωής για κάθε μία και κάθε έναν που θα προστατεύεται και δεν θα καταλήξει σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή πολύ χειρότερα σε μια κλίνη εντατικής θεραπείας, θα υπάρχει όφελος για το σύστημα και, φυσικά, όφελος για όλους τους συμπολίτες μας.