Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην «ΕΡΤ1» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη
Για τον εμβολιασμό
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της επιστήμης, την οποία οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε. Η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου μπορεί να μας ξαναδώσει τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας. Η Κυβέρνηση προετοίμασε έγκαιρα τις υγειονομικές δομές, με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, ώστε όταν θα έχουμε τα εμβόλια να μπορούν να εμβολιάζονται με τον ρυθμό τον οποίο έχουμε εκτιμήσει, πάνω από δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας. Αυτή είναι η δυνατότητα του υγειονομικού μας μηχανισμού. Από εκεί και πέρα για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο πρέπει να έχουμε τα εμβόλια. Διότι τα εμβόλια δεν τα κατασκευάζει η ελληνική Κυβέρνηση. Τα κατασκευάζουν συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες παίρνουν την έγκριση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ή τους αντίστοιχους εθνικούς φορείς στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού. Επομένως, όταν γίνεται η έγκριση των εμβολίων αρχίζει η παραλαβή. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη παραλαβή δόσεων μόνο από μια εταιρεία. Πράγματι από την εταιρεία Pfizer παίρνουμε λιγότερες δόσεις από ό, τι προέβλεπαν τα συμβόλαια προαγοράς. Αυτές οι δόσεις θα αρχίσουν να συμπληρώνονται και από τις παραδόσεις άλλων εταιρειών. Η εταιρεία Moderna παίρνει έγκριση στις 6 Ιανουαρίου αν όλα πάνε καλά. Θα ακολουθήσει η AstraZeneca, αργότερα μέσα στον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Και έρχονται και άλλες εταιρείες, η Johnson & Johnson, η Sanofi και ούτω καθεξής. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε έτοιμο τον μηχανισμό, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε και όταν σιγά-σιγά θα έχουμε περισσότερες δόσεις να εμβολιάζουμε περισσότερους ανθρώπους, με προτεραιοποίηση που έχει γίνει γνωστή εδώ και καιρό. Δηλαδή, πρώτα οι υγειονομικοί και μαζί οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι πιο μεγάλοι συμπολίτες μας και σιγά-σιγά θα πέφτει το ηλικιακό όριο ώστε να εμβολιάζεται και ο γενικός πληθυσμός.
Η πρόβλεψη είναι στις 20 Ιανουαρίου να ανοίξει η διαδικασία για τον γενικό πληθυσμό. Από τις 10 Ιανουαρίου περίπου, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπει στο embolio.gov.gr, με τον ΑΜΚΑ του και να δει ποια είναι η σειρά εμβολιασμού του.
Τα κυβερνητικά στελέχη που εμβολιάζονται είτε στην Ελλάδα, είτε σε άλλες χώρες υπηρετούν δύο σκοπούς. Ο πρώτος είναι καθαρά ο συμβολικός. Παράδειγμα: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Όλοι αυτοί υπηρετούν ένα συμβολικό σκοπό. Να δώσουν το μήνυμα στους πολίτες για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να προτρέψουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη συνέχεια του Κράτους. Υπάρχουν τομείς της Κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Μιλάμε για έναν αριθμό ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για να συνεχίσουν οι βασικές λειτουργίες του Κράτους χωρίς προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο εμβολιασμός, προχωρά ικανοποιητικά. Μέχρι χθες 1.128 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και ανάμεσά τους 66 κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Δίνουμε έμφαση στη λειτουργία του μηχανισμού χωρίς προβλήματα. Ένα τέτοιο μικρό πρόβλημα είχαμε στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» για παράδειγμα, που έχει να κάνει με την εφοδιαστική αλυσίδα και πως φτάνουν τα εμβόλια στα εμβολιαστικά μας κέντρα. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τις πρώτες μέρες ώστε να ρολάρει το σύστημα. Είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργεί σωστά η αποθήκευση, η διανομή, η προτεραιοποίηση και τελικά η πιστοποίηση όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση. Αυτά θα τεσταριστούν τις πρώτες εβδομάδες. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, στη μεγάλη εικόνα.
Αυτό που έχει σημασία είναι οι συμπολίτες μας να επιθυμούν να εμβολιαστούν. Είτε είναι στις πρώτες κατηγορίες -υγειονομικοί και φιλοξενούμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων- είτε σιγά-σιγά ο γενικός πληθυσμός. Γι’ αυτό έχει σημασία το παράδειγμα. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί μεγάλος ποσοστό του πληθυσμού -περίπου 70% του πληθυσμού- για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.
Για τα σχολεία
Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα όλων των βαθμίδων. Τέθηκε το θέμα αυτό χθες από την αρμόδια Υπουργό, την κυρία Κεραμέως, προς την Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να δούμε και τις δικές τους απόψεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα και ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών. Έχουμε δείξει σε όλη την πορεία αυτών των δέκα μηνών ότι ακολουθούμε την εισήγηση τους.
Για το λιανεμπόριο
Είναι πιθανό να υπάρξει μία εξέλιξη στο λιανεμπόριο με διάφορες ιδέες που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με τη δυνατότητα για παράδειγμα να υπάρχει και ραντεβού. Αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Κάποιες δραστηριότητες, όπως η εστίαση, είναι πολύ δύσκολο να είναι στο πρώτο κύμα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας. Θα πάμε με σταδιακά βήματα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να τηρήσουμε όλοι μας, όπως κάναμε με μεγάλη επιτυχία τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέτρα που υπάρχουν σήμερα και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Είναι απολύτως κρίσιμο να τηρήσουμε τα μέτρα και αυτές τις ημέρες, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα και να μπορέσουμε σιγά-σιγά να απελευθερώνουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τις 8 Ιανουαρίου και μετά.
Για την στήριξη της οικονομίας
Το εμβόλιο είναι μια ελπίδα για όλους μας και σιγά-σιγά θα μας βοηθήσει. Όμως, μέχρι να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, για να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Δεν θα διστάσουμε σε αυτό, γιατί δεν βάζουμε σε καμία ζυγαριά αυτή την προτεραιότητα. Και βέβαια εφόσον παίρνουμε μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, θα είμαστε δίπλα να στηρίζουμε αυτούς που πλήττονται. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τον Γενάρη και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν χρειαστεί. Γι’ αυτό έχουμε φροντίσει να έχουμε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ειδικό αποθεματικό για αυτό τον σκοπό στον Προϋπολογισμό του 2021. Ό,τι μέτρο έχει επιτύχει θα παραταθεί. Ενδεχομένως, αν χρειαστεί κάτι καινούργιο, θα το προσθέσουμε σε αυτή τη φαρέτρα των εργαλείων που έχουμε χρησιμοποιήσει αυτούς τους μήνες.
Είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να πνιγεί από μια χιονοστιβάδα χρεών. Όσοι έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2, ή 3 έχουν μια περίοδο χάρητος 12 μηνών, που θα λήξει περίπου την Άνοιξη του 2021. Μέχρι τότε, δεν έχουν να πληρώσουν κάτι. Θα δούμε αν χρειαστεί κάποια περαιτέρω ενίσχυση γι’ αυτούς. Όσοι πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 ξέρουν ότι το 50% δεν θα είναι επιστρεπτέα. Θα είναι στην ουσία επιδότηση, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν πιο εύκολα αυτό το βάρος, όταν θα έρθει η ώρα να κάνουν την αποπληρωμή. Επιπλέον, έχουμε δώσει τη δυνατότητα αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά συσσωρεύονται σε κάποια στιγμή από την Άνοιξη και μετά. Εδώ είμαστε να δούμε τι θα χρειαστεί να κάνουμε. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι συνεπείς να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, εφόσον μπορούν. Όσοι δεν μπορούν θα αξιολογηθούν εκείνη τη στιγμή. Μέχρι τότε, πάμε με τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει μέχρι τώρα.
Για τα «κόκκινα» δάνεια
Βασικό στοιχείο της οικονομίας είναι η ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο πέρασε από πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης. Φορτώθηκε, δυστυχώς, με έναν πολύ μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, τα οποία διευθετούνται σε μεγάλο βαθμό πολύ πιο γρήγορα ίσως, απ’ ό,τι θα αναμενόταν με τη μεταφορά εκτός χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αλλά και με τις ρυθμίσεις που έχουμε θεσπίσει με το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και το Πρόγραμμα «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ», που όταν αρχίσει να εφαρμόζεται τους επόμενους μήνες θα δώσει μια μεγάλη ανάσα. Μέχρι τότε, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην δημιουργείται μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, εξαιτίας του κορονοϊού. Αυτό το φροντίζουμε με όλες αυτές τις διαδικασίες αναστολών και στήριξης και εδώ είμαστε να κάνουμε όποια παρέμβαση χρειαστεί. Θα χρειαστεί λίγη υπομονή, όμως, μέχρι να φθάσουμε στην οριστική εφαρμογή του Προγράμματος της «ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» και της παράλληλης λειτουργίας του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες γρήγορα να κάνουν τις ρυθμίσεις που απαιτείται.
Για τα ελληνοτουρκικά
Οι τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά για θέματα τα οποία δεν υπάρχουν στην ατζέντα, παρά μόνον τα φαντασιώνονται κάποιοι. Στην ατζέντα υπάρχει μόνο ένα θέμα και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρωτουρκικό ζήτημα, καθώς έχει συμπεριληφθεί και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και έχει επαναληφθεί. Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλαίσιο. Για να ξεκινήσει, όμως, πρέπει να υπάρξει κάποια χρονική περίοδος που δεν θα βλέπουμε ούτε προκλητικές ενέργειες, ούτε προκλητικές δηλώσεις. Εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να το κάνει με συνέπεια και συνέχεια. Αυτή τη στιγμή δεν το κάνει.
Για τον ανασχηματισμό
Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να κάνει διορθωτικές κινήσεις άμεσα. Είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού να επιλέξει εκείνος, όταν κρίνει σκόπιμο, να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλά δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει κάτι άμεσα.