Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα»
Δεν φαίνεται ρεαλιστικό να ανοίξουμε από 1η Δεκεμβρίου
Υπήρξε κατά την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown, μία συμπεριφορά όλων μας, πιο χαλαρή. Αυτό φέρνει τον σχεδιασμό μας πιο πίσω. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε ημέρα αναλύουν οι ειδικοί και εισηγούνται στην Κυβέρνηση, το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό και δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε από περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα την 1η Δεκεμβρίου, Θα πάμε σταδιακά. Πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες, οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία, για παράδειγμα, και μετά το λιανεμπόριο.
Για το άνοιγμα των σχολείων
Όπως είπαν η Υπουργός Παιδείας και οι ειδικοί εξετάζουν αν θα πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα ή σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Υπάρχει μία μεγαλύτερη ανησυχία για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, για παράδειγμα του λυκείου, που έχουν περισσότερες συναθροίσεις. Αυτό θα το δούμε ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Γενικά, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Συνήθως έρχεται το κρούσμα απ’ έξω προς τα μέσα. Αυτό μας έδειξε η εμπειρία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Θα αναπτύξουμε τις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση θετικότητας ανάμεσα στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και στην υπόλοιπη κοινότητα. Η εικόνα που έχουμε δείχνει ότι είναι πολύ χαμηλότερο το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά. Άρα, είναι κι αυτός ένας παράγοντας καθησυχαστικός για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι μετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Για τις μετακινήσεις και την εστίαση
Είναι δύσκολο το ζήτημα της άρσης των περιορισμών των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε. Επομένως, είναι κάτι το οποίο θα περιλαμβάνεται μέσα στο Σχέδιο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα. Αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο σε όλες τις περιοχές και υπάρχει κίνδυνος περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο ξαφνικά να επιβαρυνθούν. Αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο να αρθεί αυτός ο περιορισμός.
Προσαρμόζουμε το Σχέδιό μας συνεχώς στις δυναμικές συνθήκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Σχέδιο που υπάρχει είναι να ανοίξει και η εστίαση κάποια στιγμή πριν από τις γιορτές, πριν από τα Χριστούγεννα. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, δεν θα υπάρχουν όρθιοι. Θα τηρούμε φυσικά τις αποστάσεις και θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό ατόμων, στα εστιατόρια. Θα υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί αυστηρότεροι, από αυτούς που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Σταδιακό άνοιγμα
Όταν θα ανοίξουμε, πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια. Και για να ανοίξουμε με ασφάλεια, έχει σημασία αυτό το διάστημα που είμαστε στο καθεστώς του lockdown να τηρούμε τα μέτρα, για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και να μην υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερης μετάδοσης. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε: Να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν.
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, έχουμε σημαντικά χαμηλότερα κρούσματα, από τις αντίστοιχες ημέρες των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Για παράδειγμα, χθες είχαμε 810 λιγότερα κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα.
Θα επανέλθουμε σταδιακά σε καθεστώς κάποιας κανονικότητας, η οποία δεν θα είναι η ίδια με την προηγούμενη. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που εξετάζονται. Δηλαδή, αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή των sms, που αποτελεί ένα φρένο στη μεγάλη κινητικότητα, εάν θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις, όσον αφορά την κυκλοφορία μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά μπορεί να είναι στο τραπέζι ξανά.
Για τα ψέματα του κ. Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ένα ψέμα, ότι βρίσκεται η Ελλάδα στη 10η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους, σε σχέση με τον πληθυσμό της. Εάν δει κανείς τα δεδομένα είτε του ECDC, του ευρωπαϊκού οργανισμού, είτε τα διεθνή στοιχεία που είναι διαθέσιμα, θα διαπιστώσει πως δεν είμαστε σε αυτή τη θέση. Είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι θέμα πανηγυρισμού. Ο κάθε θάνατος προξενεί όχι μόνο θλίψη, αλλά και μια αίσθηση απώλειας για όλη την κοινότητα. Είναι μία απώλεια σε συνθήκες πολέμου. Είναι για όλους μας πραγματικά θλιβερό. Όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σε μία καλύτερη θέση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν πρέπει ούτε να το συσκοτίζουμε ούτε να το αναφέρουμε. Αλλά αναγκαζόμαστε να απαντάμε όταν βλέπουμε τέτοιες ψεύτικες συγκρίσεις. Δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί. Δεν υπάρχει κανένας πανηγυρισμός. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και κάθε απώλεια συγκλονίζει όχι μόνο τους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε, αλλά όλους μας.
Για το Σύστημα Υγείας
Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο από τον Μάρτιο που είναι ξεκάθαρο: Αφενός ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και αφετέρου συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και επίταξη αν χρειαστεί και φυσικά χρήση των δομών, των υποδομών, που έχει ο Ελληνικός Στρατός. Όλα αυτά ήταν στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή. Η συζήτηση για επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, αλλά και η συνεισφορά των ιδιωτών γιατρών, δεν είναι θέμα της τελευταίας εβδομάδας, είναι θέμα μηνών. Όταν κάποια στιγμή χρειάζεται μια άμεση ανταπόκριση, πρέπει να υπάρχει. Αν δεν την έχεις, τότε υπάρχει στο τραπέζι και η λύση της επίταξης, ακόμα και των ιδιωτών γιατρών. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έκκληση κάνουμε. Τους θέλουμε συμμάχους. Θέλουμε συμμάχους τους ιδιώτες γιατρούς.
Ο εχθρός είναι κοινός. Είναι ο κορονοϊός. Όταν, όμως, προχωρά ο χρόνος χωρίς κάποια κατάληξη των συζητήσεων αναγκαστικά η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Γι’ αυτό έγινε η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε και στους γιατρούς αν χρειαστούμε ειδικότητες τέτοιες και δεν βρίσκουμε απ’ όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά. Είδαμε την ανακοίνωση χθες το βράδυ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με χαρά. Πραγματικά υπάρχουν περισσότεροι γιατροί που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Εδώ είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έρθουν να συνδράμουν. Αυτός είναι ο στόχος. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Έχουμε έναν πόλεμο και η χώρα λειτουργεί ως μία Υγειονομική Περιφέρεια.
Σήμερα υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και όταν υπάρχει πίεση όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν και -τους καλούμε να έρθουν- θα έπρεπε να έρθουν να βοηθήσουν. Έχουμε ενισχύσει το Σύστημα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα πάρα πολύ. Είχαμε 557 Μ.Ε.Θ., και έχουμε πάνω από 1.230 μέχρι χθες. Πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη είχαμε έναν αριθμό κλινών πολύ μικρό για ασθενείς covid, και τώρα έχουμε φτάσει πάνω από τις 1.500 κλίνες. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι όσο και να ενισχύει κανείς ένα Σύστημα Υγείας, όταν αντιμετωπίζει μια πανδημία, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Γι’ αυτό ας κάνουμε και σήμερα ακόμη μια έκκληση όλοι να τηρούμε τα μέτρα, για να περιορίσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Για την οικονομία
Οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία, έχει οικονομικές επιπτώσεις. Αναγνωρίζει η Κυβέρνηση αυτές τις οικονομικές επιπτώσεις, γι’ αυτό έρχεται πάντα και στηρίζει αυτούς που πλήττονται. Φυσικά θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα. Στον Προϋπολογισμό του 2021, που έχει κατατεθεί, υπάρχει ένα αποθεματικό 7,5 δισεκατομμυρίων, για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τους επόμενους μήνες, αν χρειαστεί και μέσα στο 2021. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σκοπός μας είναι να μην αυξηθεί πολύ η ανεργία και να μην υπάρξουν πολλά «λουκέτα», ώστε να υπάρξει έγκαιρη, γρήγορη επανεκκίνηση της Οικονομίας, όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση. Αυτή, ακριβώς, ήταν η πολιτική μας από την αρχή.
Οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι και πρέπει η χρήση τους να γίνεται με λογικό τρόπο, ώστε να συνεχίσουμε ν’ απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη, που έχουμε σήμερα και από τις αγορές και από τους επενδυτές. Όλη αυτή η στήριξη της οικονομίας δεν θα ήταν εφικτή, αν δεν είχαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, που μας δανείζουν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η Ελλάδα, αν δει κανείς την τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενισχυμένη εποπτεία, φαίνεται ότι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, όσον αφορά στο ποσοστό αύξησης της ανεργίας.
Είναι μια παγκόσμια κατάσταση, η οποία οδηγεί στη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε βιώσει στις γενιές μας και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Θυσιάζουμε ένα μέρος της ευημερίας μας, για να μπορέσουμε να μείνουμε ασφαλείς.