Οι πρόσφατες εξελίξεις στο ΠΑ.Δ.Α. αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι το Μοντέλο Διοίκησης της ΝΔ για τα ΑΕΙ της χώρας, έχει αποτύχει πλήρως και οδηγεί σε διαρκή αδιέξοδα.
Το ΠΑΣΟΚ είχε αναδείξει εκ των προτέρων κατά την συζήτηση του σχετικού νόμου Κεραμέως στην Βουλή τα προβλήματα που θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νεοεισαγόμενου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ.
Είχαμε τότε τονίσει ότι ένα μοντέλο διοίκησης στα πρότυπα εμπορικών επιχειρήσεων με ένα παντοδύναμο Συμβούλιο Διοίκησης που:
・αναδεικνύεται με πλειοψηφικό σύστημα
・αντί να έχει γνωμοδοτικό και στρατηγικό ρόλο, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων
・οι Αντιπρυτάνεις καλούνται να διεκπεραιώνουν τις πολιτικές Πρύτανη και ΣΔ, χωρίς καν να έχουν εκλεγεί και χωρίς να συμμετέχουν σε κανένα συλλογικό όργανο διοίκησης
θα οδηγήσει σε αρρυθμίες, στην επικράτηση λογικών συναλλαγής και άσκοπων συγκρούσεων.
Είχαμε τότε προτείνει στην Κυβέρνηση υπό την μορφή τροπολογίας ένα εναλλακτικό σύστημα διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ, απόλυτα προσαρμοσμένου στην λογική, στις ανάγκες και στην ταυτότητα του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
Φυσικά δεν εισακουστήκαμε.
Δύο χρόνια μετά όλες οι τότε επισημάνσεις μας έχουν, δυστυχώς, επαληθευθεί πλήρως.
Η αδυναμία εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου και η όξυνση των προβλημάτων που αυτό δημιουργεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθιστά αναγκαία την ριζική αλλαγή του.
Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει άμεσα στο δημόσιο διάλογο την πρόταση του για ένα μοντέλο διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ που θα βασίζεται:
– στη Λογοδοσία που θα εξασφαλίζεται από Συμβούλια Ιδρύματος , με εποπτικό κυρίως ρόλο ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του κάθε Ιδρύματος
– στη Διαφάνεια, που θα εξασφαλίζεται από έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο εκλογής και φιλοσοφίας επιλογής των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος
– στη Δημοκρατία, που θα εξασφαλίζεται από την εκλογή όλων των μονομελών οργάνων (Πρύτανη, Αντιπρυτάνεων, Κοσμήτορα, Προέδρου) από τα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού
– στην Ευελιξία, που θα εξασφαλίζεται με την επαναφορά του Πρυτανικού Συμβουλίου, ενός δοκιμασμένου κατά το παρελθόν αντιπροσωπευτικού οργάνου με αρμοδιότητες διοικητικού κυρίως χαρακτήρα.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβουμε κάθε πρόσφορη πολιτική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης και συναίνεσης.