Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ.”, παρουσία της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Στα εγκαίνια της έκθεσης «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ.”, παρουσία της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρέστη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.
“Τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας -η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, η προμήθεια υπερσύγχρονων φρεγατών, αλλά και το γεγονός ότι συνιστά το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία- μοιάζουν βγαλμένα από τη διαδρομή της ιστορίας και τα σύμβολα που αναδεικνύονται στην έκθεση αυτή”, τόνισε ο κ. Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του.
Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε:
“Διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και από τον θάνατο του Ναπολέοντα, η έκθεση αυτή με τον τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης», έρχεται να αναδείξει το ρόλο των συμβόλων στην πορεία των λαών. Αλλά και την επίδραση της αρχαιότητας στην ελληνική επανάσταση και την ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος, στους κόλπους του οποίου διακριτή θέση κατέκτησε -και διατήρησε- η Γαλλία.
Είναι σπουδαίο -και αποτελεί τιμή για την πόλη μας- το γεγονός ότι η Έκθεση διεξάγεται υπό την αιγίδα, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου -και την ευχαριστούμε για την παρουσία της- καθώς και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron.
Και είναι ευτυχής συγκυρία που η έκθεση ανοίγει τις πύλες της, μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση Συνεργασίας στην Άμυνα και στην Ασφάλεια». Τα όσα άλλωστε προβλέπονται στη συμφωνία αυτή -η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, η προμήθεια υπερσύγχρονων φρεγατών, αλλά και το γεγονός ότι συνιστά το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία- μοιάζουν βγαλμένα από τη διαδρομή της ιστορίας και τα σύμβολα που αναδεικνύονται στην έκθεση αυτή.
Τα εκθέματα απεικονίζουν ένα πλέγμα ιδανικών που ενέπνευσαν στο διάβα των αιώνων την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και ευρύτερα την ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αναδεικνύουν τη δύναμη, αλλά και την αντοχή των συμβόλων, στο πέρασμα του χρόνου και την πίεση καθεστώτων που τρέμουν την ύπαρξή τους. Συνδέουν τη μορφή του Λεωνίδα από την αρχαιότητα με εκείνη του Ναπολέοντα στη Γαλλία και του Μπότσαρη στην επαναστατημένη Ελλάδα.
Τιμούν την αυτοθυσία στο βωμό της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας. Αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής και γαλλικής ιστορίας και υποδεικνύουν αρχές, αξίες και ιδανικά που μένουν αθάνατα γιατί αψήφησαν το θάνατο.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, στη διαδρομή επιστροφής σε μια κανονικότητα που μας στέρησε η πανδημία, η έκθεση έρχεται ν΄αναδείξει τον παρηγορητικό ρόλο της Τέχνης, όπως ο Νίκος Εγγονόπουλος τον περιέγραψε. Αλλά και τη δύναμή της να επηρεάζει αντιλήψεις και συμπεριφορές. Να εμπνέει τους πρωταγωνιστές αλλά και να εμπνέεται από την ιστορία.
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Έκθεσης: Στο πάντα δραστήριο και πρωτοπόρο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., τα διεθνούς εμβέλειας συνεργαζόμενα Μουσεία, Ινστιτούτα, Βιβλιοθήκες, φορείς και συλλέκτες αλλά και στους διοργανωτές των φετινών 56ων Δημητρίων, στο πρόγραμμα των οποίων έχει ενταχθεί”.