«Ερωτηματικά δημιουργεί η επιλογή της κυβέρνησης να μην τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 49Α) για τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Δημοσίων Eπιχειρήσεων, Tραπεζών, Oργανισμών Kοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταλληλότητα του νέου προέδρου της ΔΕΗ,» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για πρόεδρο της επιχείρησης.
«Καλυπτόμενη πίσω από τον Νόμο 4389/2016 για την ΕΔΗΣ, παραβιάζει τον κανονισμό, υποτιμώντας και μη αξιοποιώντας τον θεσμικό ρόλο της Βουλής, που θα ενίσχυε τη λειτουργία της ΔΕΗ και της νέας διοίκησης», επισημαίνει ο κ. Φάμελλος.
«Σημειώνουμε ότι ακόμη και στον αναρτημένο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ αναγράφεται ρητά ότι η εκλογή του προέδρου γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής», τονίζει και προσθέτει: «Ερωτηματικά δημιουργούνται επίσης και από την επιλογή του ΥΠΕΝ να δημοσιοποιήσει με Δελτίο Τύπου στοιχεία από το βιογραφικό του νέου προέδρου της ΔΕΗ, σχετικά με τους τίτλους σπουδών, που όπως φαίνεται δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση».
«Λαμβάνοντας υπόψη το κρίσιμο έργο που υλοποιεί η ΔΕΗ στην ελληνική κοινωνία και παραγωγή και τη σπουδαιότητα του ρόλου του προέδρου της, οι παραπάνω ενέργειες δημιουργούν μια αίσθηση αδικαιολόγητης προχειρότητας, βιασύνης και ανικανότητας που υποβαθμίζουν το έργο και τη σημαντική αποστολή της ΔΕΗ».
Ο κ. Φάμελλος καταλήγει ότι «για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ακρόασης από τη διακομματική Επιτροπή Δημοσίων Eπιχειρήσεων, Tραπεζών, Oργανισμών Kοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εφόσον κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα από τους πολίτες, αλλά αντίθετα η διαφάνεια και ο κοινοβουλευτικός διάλογος θα έχουν πολλά να προσφέρουν στη νέα διοίκηση και στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ».
ΑΠΕ-ΜΠΕ