Το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα ότι αν η G7 και η ΕΕ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πόρους της Ρωσίας που έχουν κατασχεθεί, αυτό θα ισοδυναμεί με «ξεκάθαρη ληστεία», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή παράνομη και τόνισε ότι θα προκαλέσει την ανάλογη αντίδραση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε μιλώντας σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι είναι ανοικτός στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κατασχεμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι ήδη η G7 και η ΕΕ συζητούν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι κανείς δεν έχει ενημερώσει τη Ρωσία για αυτή την πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα θα ήταν ξεκάθαρη ληστεία» και τονίζοντας ότι «θα απαιτούσε την κατάλληλη απάντηση».
Εξάλλου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε σήμερα ότι οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη και παραδόθηκαν θα αντιμετωπιστούν «βάσει των διεθνών προτύπων», ενώ σημείωσε ότι αυτό το έχει εγγυηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 250 Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν στο εργοστάσιο που πολιορκείται επί εβδομάδες παραδόθηκαν.
Παράλληλα εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ρώσοι παραγωγοί λιπασμάτων προσπαθούν να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους, παρά τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη Δύση.
Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή κάποιων φορτίων σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια κρίση τροφίμων με αντάλλαγμα να επιτραπούν οι εξαγωγές λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Ωστόσο ο Πεσκόφ εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές νάρκες στα ουκρανικά λιμάνια και η αποναρκοθέτησή τους είναι μια περίπλοκη επιχείρηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ