Ρωσία-ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία σε ψηφοφορία στη συνέλευσή του

Η συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα καταδικάζοντας την ρωσική επιθετικότητα εις βάρος της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και τις επιθέσεις με στόχο υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 80 ψήφους υπέρ και 9 κατά, 52 χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία και 36 χώρες απούσες.
Το υποκινούμενο από τη Δύση ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε κατά την ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, καλεί επίσης για αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρωσικής επιθετικότητας στον τομέα υγείας.
Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τη Ρωσία παρότι είχε υποβάλει μια αντιπρόταση αναγνωρίζοντας την υγειονομική έκτακτη ανάγκη στην Ουκρανία, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στον δικό της ρόλο στον πόλεμο.
Το ψήφισμα απορρίθηκε άμεσα από τη συνέλευση μετά το πρώτο με 62 ψήφους έναντι 13, ενώ 61 χώρες απείχαν και 41 απουσίαζαν.
Η ένταση ήταν μεγάλη κατά το διάστημα που προηγήθηκε της διπλής ψηφοφορίας. Στη διάρκεια των ομιλιών που ήταν κρίσιμες για τη Ρωσία, ο απεσταλμένος της Μόσχας διέκοψε τη διαδικασία και ανακλήθηκε στην τάξη.
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Μάνλεϊ επίσης κατηγόρησε τη Ρωσία για “παραπληροφόρηση” στη συνέλευση και ένας ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι είχε διανείμει φυλλάδια στα οποία κατηγορούσε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι επιτίθενται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις σε τμήματα της χώρας που ελέγχει.
Η Μόσχα διαψεύδει συστηματικά ότι στοχοθετεί αμάχους στην αποκαλούμενη από την ίδια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.
Η ψηφοφορία θυμίζει την περυσινή συνέλευση, όταν επίσης είχαν κατατεθεί δύο ψηφίσματα, με εκείνο που προωθήθηκε από τις δυτικές χώρες και υιοθετήθηκε τελικώς να ψηφίζεται από 88 με 12 κατά. Όπως και φέτος οι απουσίες και οι αποχές ήταν πολλές.

ΜΑΡ.ΜΙ / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθρο7οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργαζομένων & Ερασιτεχνών CSIT
Επόμενο άρθροΚίνα: Μεγαλύτερος αριθμός ζώων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στη χώρα σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στον κόσμο