Αφρικανοί ηγέτες άσκησαν σήμερα πιέσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει με το ειρηνευτικό σχέδιό τους προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ανανεωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την οποία αποχώρησε η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.
Αν και όχι άμεσα επικριτικές για τη Ρωσία, οι παρεμβάσεις τους κατά τη δεύτερη ημέρα μίας συνόδου κορυφής με τον Πούτιν ήταν πιο συντονισμένες και πιο δυναμικές σε σχέση με εκείνες που είχαν διατυπωθεί μέχρι τώρα από αφρικανικές χώρες.
Βοήθησαν να υπενθυμιστεί στον ηγέτη του Κρεμλίνου πόσο πολύ ανησυχεί η Αφρική για τις συνέπειες του πολέμου, ιδιαίτερα για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.
“Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει. Και μπορεί να τελειώσει μόνο σε μια βάση δικαιοσύνης και λογικής”, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μάχαματ στον Πούτιν και σε Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη.
“Η αναστάτωση στις ενεργειακές προμήθειες και στις προμήθειες σιτηρών πρέπει να τελειώσει αμέσως. Η συμφωνία για τα σιτηρά πρέπει να παραταθεί προς όφελος όλων των λαών του κόσμου, ιδιαίτερα των Αφρικανών”.
Το Reuters μετέδωσε τον Ιούνιο πως το αφρικανικό σχέδιο προτείνει σειρά ενδεχόμενων βημάτων για εκτόνωση της έντασης περιλαμβανομένης της αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων, της απομάκρυνσης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία, της άρσης του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Πούτιν και χαλάρωση των κυρώσεων.
Ο Πούτιν το υποδέχθηκε ευγενικά αλλά μάλλον αδιάφορα όταν οι Αφρικανοί ηγέτες του το παρουσίασαν τον περασμένο μήνα. Σήμερα δήλωσε πως η Μόσχα σέβεται την προταση και την εξετάζει προσεκτικά.
Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο δήλωσε πως η αφρικανική πρωτοβουλία “αξίζει τη μεγαλύτερη προσοχή, δεν πρέπει να υποτιμηθεί… Απευθύνουμε γι΄άλλη μια φορά έκκληση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη”.
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ έκανε έκκληση για “αποκλιμάκωση ώστε να μπορέσει να υπάρξει ηρεμία”, ενώ ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε πως ελπίζει ότι η “εποικοδομητική δέσμευση και διαπραγμάτευση” μπορεί να επιφέρει ένα τέλος στη σύγκρουση.
Ο χείμαρρος των εκκλήσεων είχαν αποτέλεσμα ο Πούτιν να υπεραμυνθεί κατ΄επανάληψη των θέσεων της Ρωσίας και να επιρρίψει την ευθύνη στην Ουκρανία και στη Δύση.
Απαντώντας στον Μάχαματ, είπε πως η Ρωσία “ευγνωμονεί τους Αφρικανούς φίλους μας για την προσοχή τους σε αυτό το πρόβλημα” όμως είναι το Κίεβο που αρνείται να διαπραγματευθεί μαζί του βάσει ενός διατάγματος που πέρασε λίγο μετά την ανακοίνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές περιοχές τις οποίες ελέγχει εν μέρει η Ρωσία.
Στη σύνοδο κορυφής, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση στη Ρωσία να αναβιώσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά η οποία, μέχρι την άρνηση της Μόσχας να την ανανεώσει την περασμένη εβδομάδα, επέτρεψε στην Ουκρανία να εξαγάγει σιτηρά από τα λιμάνια της παρά τον πόλεμο.
Ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι μεγάλος αγοραστής σιτηρών μέσω της διαδρομής της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής πως είναι “απαραίτητο να καταλήξουμε σε συμφωνία” για την αναβίωση της συμφωνίας.
Ο Πούτιν απάντησε επιχερηματολογώντας, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, πως η αύξηση των τιμών των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές είναι αποτέλεσμα λαθών της πολιτικής της Δύσης πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πολλοί Αφρικανοί ηγέτες είχαν να πουν θερμά λόγια για την υποστήριξη της Μόσχας στις χώρες τους κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες τους στη διάρκεια του 20ού αιώνα και πιο πρόσφατα.
Οι ηγέτες του Μαλί και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις των οποίων εξαρτώνται τα μάλα από τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, εξέφρασαν αμφότεροι την ευγνωμοσύνη τους στον Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστέν Αρσάνζ Τουαντερά είπε πως οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία τη βοήθησαν να σώσει τη δημοκρατία της και να αποφύγει έναν εμφύλιο πόλεμο, ευχαριστώντας την “που μας βοήθησε να αντιτεθούμε στην ξένη ηγεμονία”.
Ο Ασιμί Γκοϊτά του Μαλί είπε στον Πούτιν: “Έχετε επιδείξει πραγματισμό και ρεαλισμό στις προσπάθειες να καταλήξετε σε συμφωνία με την Ουκρανία”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ