Ρωσία: Ο Πούτιν απήλλαξε των καθηκόντων του τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διατάγματα για την απαλλαγή από τα καθήκοντά του, του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν, την θέση του οποίου θα αναλάβει ο Γιούρι Μπορίσοφ, που αφήνει την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Την ανταλλαγή αυτή των ρόλων είχαν προβλέψει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το βράδυ της Τρίτης τρεις εφημερίδες, Kommersant, Vedomosti και RBK, είχαν γράψει ταυτόχρονα ότι ο Γιούρι Μπορίσοφ θα αφήσει το αξίωμα του αναπληρωτή πρωθυπουργού και προορίζεται για την θέση του Ρογκόζιν.

  Σε ποια θέση θα τοποθετηθεί ομ Ρογκόζιν, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι χθες ο ιστότοπος Medusa έγραψε ότι στο άμεσο διάστημα θα πρέπει να απασχοληθεί στο Κρεμλίνο, ωστόσο ποιο αξίωμα θα αναλάβει είναι κάτι που ακόμη μελετάται.

Ο 65χρονος Γιούρι Μπορίσοφ παίρνει την θέση του 58χρονου Ντμίτρι Ρογκόζιν για δεύτερη φορά. Τον Μάιο του 2018 τον είχε αντικαταστήσει παίρνοντας την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Πριν αναλάβει την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (από το 2012) και προηγουμένως ήταν επικεφαλής της αρμόδιας για την στρατιωτική βιομηχανία κυβερνητικής επιτροπής.

Ο Ρογκόζιν ο οποίος παραχώρησε την θέση του στον Μπορίσοφ, είχε γίνει γνωστός για τις σκληρές εκφράσεις του, πρωτίστως στην σελίδα του στο Twitter, η οποία  εν συνεχεία έγινε επίσημος λογαριασμός της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) που περιείχε πιο επίσημες πληροφορίες.

Ο Ρογκόζιν έχει επανειλημμένα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό επιχειρηματία Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει ξεκινήσει το δικό του διαστημικό πρόγραμμα.

Η ρητορική του, όπως και άλλων Ρώσων ηγετών, έχει σκληρύνει από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του: στις 12 Απριλίου (όταν τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο Μπορίσοφ θα έπαιρνε τη θέση του), ο Ρογκόζιν έδωσε εντολή στους κοσμοναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να σταματήσουν να εργάζονται με τον ευρωπαϊκό ESA.

Επικαλούμενη δικές του πηγές ο ιστότοπος Meduza, ισχυρίσθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Ρογκόζιν να γίνει ένας από τους επιτρόπους του Κρεμλίνου στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονμπάς, που αναγνωρίστηκαν με εντολή του Πούτιν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση, θα του ανατεθεί η θέση του προεδρικού συμβούλου ή του αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, την οποία κατέχει σήμερα ο Ντμίτρι Κόζακ.

Ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Σεργκέι Κιριένκο, ταξιδεύει πλέον τακτικά στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας. Ο Κόζακ μετά τις 24 Φεβρουαρίου έχει παραμερισθεί.

Οι πηγές του Meduza λένε ότι ο Ρογκόζιν είναι «υπέρ του προέδρου». «Ο πρόεδρος τον αγαπάει – και τον αγαπάει εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε μία από τις πηγές αυτές.

Με ξεχωριστό διάταγμα ο Ρώσος πρόεδρος τοποθέτησε  στην θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Γιούρι Μπορίσοφ, τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντενίς Μαντούροφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- BBC(ρωσική υπηρεσία)

Προηγούμενο άρθροΥΠΑΙΘ: Υπενθύμιση λήξης προθεσμίας υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων
Επόμενο άρθροΠειθαρχικός έλεγχος κατά δικηγόρων της υπόθεσης Λιγνάδη που συμμετέχουν σε τηλεδίκες