Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα (ή ποσοστό μικρότερο του 2% του πληθυσμού) παρέστη στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες που τελέσθηκαν σε όλη την ρωσική επικράτεια κατά την ημέρα των Χριστουγέννων (τα οποία εορτάζονται στην Ρωσία και σε μια σειρά άλλες χώρες την 7η Ιανουαρίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο), μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τις δηλώσεις της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Ιρίνα Βολκ.
«Κατά την διάρκεια της νύχτας της 6ης προς την 7η Ιανουαρίου , σε περισσότερα από 5.700 κατοικημένα σημεία τελέσθηκαν 11.000 χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στις οποίες παρέστησαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα» δήλωσε η Βολκ, προσθέτοντας ότι την τήρηση της τάξης στους ναούς, τις εκκλησίες και στις μονές διασφάλισαν περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί, 3.800 στρατιωτικοί και μέλη της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, 3.500 φρουροί ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, 10.000 πολιτοφύλακες και περισσότεροι από 5.400 κοζάκοι.
Η εφημερίδα «Νόβιε Ιζβέστια» (που έχει ιδρυθεί την δεκαετία του 1990 μετά από αποχώρηση συντακτών της από την γνωστή εφημερίδα «Ιζβέστια»), σε άρθρο της, επικαλούμενη τα επίσημα αυτά στοιχεία, επισημαίνει ότι τα 2,5 εκατομμύρια άτομα που παρέστησαν στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία αποτελούν ένα ποσοστό μικρότερο του 2% του πληθυσμού των 147 εκατομμυρίων κατοίκων (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017). Αναλύοντας μάλιστα την προσέλευση αυτή γράφει ότι ουσιαστικά ένας στους 50 Ρώσους πολίτες πήγαν στην εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η στατιστική είναι εύγλωττη γράφει η εφημερίδα καθώς επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις των κοινωνιολόγων τα οποία λένε ότι παρά την έντονη θρησκευτική προπαγανδιστική δραστηριότητα, τη συμμετοχή των πρώτων προσώπων του κράτους στις διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις, η Ρωσία παραμένει χώρα άθεων.
Πράγματι, ένα μέρος των «παθητικών» άθεων μερικές φορές συμμετέχει στις θρησκευτικές τελετές (Πάσχα, βάπτισμα των παιδιών, στις κηδείες) αλλά όχι συστηματικά, κατά περίσταση, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες της θείας λειτουργίας, των θρησκευτικών διδαχών και μυστηρίων. Στην ουσία γράφει η εφημερίδα ο κόσμος αυτός δεν αποτελεί τμήμα της Εκκλησίας.
Χαρακτηριστικό είναι, όπως γράφει η εφημερίδα, ότι ο αριθμός των Ορθοδόξων πολιτών δεν αυξάνεται.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) το 2006, μόνο το 9% των ερωτηθέντων, που είχαν δηλώσει ότι είναι Ορθόδοξοι, συμμετείχαν σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στην εκκλησιαστική ζωή. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το Ίδρυμα « Κοινή Γνώμη» (Obsestvennoe Mnenye) στο διάστημα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου του 2010, μόνο το 4% των Ρώσων Ορθοδόξων πηγαίνει συστηματικά στην εκκλησία.
«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο 2018… και οι αριθμοί αυτών που πηγαίνουν στην εκκλησία μειώθηκαν μέσα σε διάστημα οκτώ ετών από το 4% στο 2%!» και «αυτό συμβαίνει παρότι δημιουργούνται νέες εκκλησίες, αναπαλαιώνονται οι παλιές και παρατηρείται μια ενεργός θρησκευτική προπαγάνδα στην τηλεόραση και τα ΜΜΕ», γράφει η Νόβιγιε Ιζβέστια.
Μπορεί όμως να εμπιστευθεί κανείς τους αριθμούς αυτούς; (διερωτάται η εφημερίδα). Πράγματι στην Ρωσία (σε σχέση με την Γερμανία για παράδειγμα) δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των μελών που έχουν οι θρησκευτικές οργανώσεις, καθώς ο νόμος απαγορεύει να ζητείται από τους πολίτες να δηλώνουν το θρήσκευμα στο οποίο πιστεύουν. Κατ αυτόν τον τρόπο για το πόσο θρήσκοι είναι οι Ρώσοι και σε ποιο θρησκευτικό δόγμα ανήκουν, μπορεί να κρίνει κανείς μόνο με βάση τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται και τα όσα δηλώνουν οι εκπρόσωποι της εκκλησίας οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν το επιθυμητό ως πραγματικό.
Υπό τα φως της πραγματικότητας αυτής τα στατιστικά στοιχεία του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών για το πόσοι πραγματικά επισκέφθηκαν τις εκκλησίες αξίζουν προσοχής. Σε κάθε περίπτωση γράφει η ρωσική εφημερίδα, η ρωσική αστυνομία φοβούμενη τις τρομοκρατικές ενέργειες, έμαθε να υπολογίζει τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στις μαζικές εκδηλώσεις. Και για τον ίδιο λόγο, ο αριθμός των πιστών που πηγαίνουν στην εκκλησία καθορίζει και τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων που διατίθενται για την τήρηση της τάξεως.
Επιπλέον, επισημαίνει η εφημερίδα, η επισκεψιμότητα των εκκλησιών τις ημέρες των μεγάλων εορτών δεν είναι ο μοναδικός δείκτης που υποδηλώνει το πόσο θρήσκος είναι ο κόσμος. Εάν όμως στα σοβαρά ρωτούσαμε του Ρώσους πολίτες πόσοι από αυτούς, δεν γιόρτασαν το Νέο Έτος με βάση τον νέο Ημερολόγιο ( δηλαδή την 1η Ιανουαρίου και όχι την 13η Ιανουαρίου) …σίγουρα θα είχαμε ένα πολύ μικρό αριθμό «αληθινά πιστών».
Προέλευση: Interfax, novie isvestia ΑΠΕ-ΜΠΕ