Η κατανάλωση αλκοόλ στη Ρωσία, χώρα που φημίζεται για τη μεγάλη αγάπη της στη βότκα, μειώθηκε κατά 43% από το 2003 έως το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρείτο επί μακρόν μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως”, αναφέρει η έκθεση υπενθυμίζοντας ότι το αλκοόλ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των θανάτων τη δεκαετία του 1990 και στη δημογραφική κρίση που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
“Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις αυτές ανατράπηκαν”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η μείωση αυτή συνέβαλε στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ το 2018, για να οριστεί στα 78 έτη για τις γυναίκες και στα 68 για τους άνδρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες ήταν τα 57 χρόνια.
Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε προσπαθήσει να μειώσει την κατανάλωση με μια εκστρατεία κατά του αλκοολισμού, απαγορεύοντας μερικώς την πώληση οινοπνευματωδών στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αλλά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η κατανάλωση αλκοόλ ξαφνικά ανήλθε στα ύψη και δεν σταμάτησε να αυξάνεται έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Επί της ηγεσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία εισήγαγε σιγά σιγά περιορισμούς, όπως η απαγόρευση των ποτών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ εντός των καταστημάτων μετά τις 23.00 τοπική ώρα. Η ελάχιστη τιμή πώλησης των δυνατών αλκοόλ στη λιανική επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα, η διαφήμιση απαγορεύτηκε.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες έρευνες του ΠΟΥ, οι ενήλικες στη Ρωσία πίνουν στο εξής λιγότερο αλκοόλ κατά μέσο όρο σε σχέση με τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η Ρωσία ξεκίνησε επίσης μεγάλη εκστρατεία κατά της κατανάλωσης καπνού, απαγορεύοντας το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, κυρίως σε πολλά πάρκα. Από 1ης Οκτωβρίου θα απαγορευτεί επίσης το κάπνισμα στο μπαλκόνι.
Η κατανάλωση καπνού μειώθηκε πάνω από 20% μεταξύ 2009 και 2016, το 30% των Ρώσων είναι σήμερα καπνιστές, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα για το κάπνισμα στους ενήλικες (Global Adult Tobacco Survey).
ΑΠΕ-ΜΠΕ