Ρωσία – Χ. Θεοχάρης: Συζητούμε σε θετικό κλίμα την άρση κάποιων περιορισμών ακόμη πιο νωρίς (από τις 14 Μαΐου)

Σε πολύ θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι επίσημες διαβουλεύσεις του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα με τους αρμόδιους για την τουριστική πολιτική και τις μεταφορές στη Ρωσία, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την πρόθεση να αρθούν το ταχύτερο δυνατό κάποιοι από τους υγειονομικούς περιορισμούς στα ταξίδια και τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχάρης αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική τουριστική αγορά έχει μεγάλη ανάγκη από κάθε ενίσχυση σε υποψήφιους πελάτες. Όπως σημείωσε: «Έχουμε συζητήσεις σε πολύ θετικό κλίμα, με τον Ρωσικό Οργανισμό Τουρισμού και κυρίως με το Υπουργείο Μεταφορών, που είναι πιο αρμόδιο, για να δούμε πώς μπορούμε να εξομαλύνουμε το πτητικό έργο και πώς μπορούμε να επιτρέψουμε να άρουμε ακόμη πιο νωρίς κάποιους από τους περιορισμούς, όχι όλους φυσικά.

Οι συζητήσεις όπως είπα έγιναν σε καλό κλίμα και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και οι δύο φορείς, το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να γίνουν κοινά αιτήματα προς τις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές για να μπορέσουμε να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις».

Ο Χ. Θεοχάρης είχε διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Ντμίτρι Ζβέριεφ, καθώς και εκπροσώπους της ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia) στο πλαίσιο των προσπαθειών για επιτάχυνση του ανοίγματος της ρωσικής αγοράς, ενώ ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη ρωσική πλευρά χαρακτηρίζεται η αναγνώριση από την Ελλάδα των ρωσικών εμβολίων ως ισοδύναμων με τα ευρωπαϊκά, όσον αφορά στα ταξίδια των Ρώσων τουριστών.

«Τους διαβεβαιώσαμε από την αρχή ότι οι αποφάσεις της Εθνικής μας Επιτροπής Εμβολιασμών περιλαμβάνουν το ρωσικό εμβόλιο ως ισοδύναμο των ευρωπαϊκών για λόγους ταξιδίου και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τους Ρώσους πολίτες, που είναι εμβολιασμένοι, μπορούν να έρθουν χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε διαδικασία ελέγχου και πρόσθετων τεστ», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Τουρισμού και οι πολυάριθμες συνεντεύξεις του σε κομβικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν διεγείρει το ενδιαφέρον των Ρώσων δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης, καθώς είναι συνεχείς οι αναφορές στις δηλώσεις του, όπως η επισήμανση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Ρώσους, οι οποίοι σχεδίαζαν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία», όμως χάνουν αυτή τη δυνατότητα λόγω της πρόσφατης διακοπής των πτήσεων προς Τουρκία έως την 1η Ιουνίου, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση.

Ειδικοί της τουριστικής αγοράς επεσήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του τουριστικού κλάδου να επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία με τη ρωσική πλευρά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με την απελευθέρωση περισσότερων αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν, με προορισμό την Ελλάδα, οι παραδοσιακές ρωσικές αργίες στις αρχές Μαΐου.

Ο κ. Θεοχάρης έγινε σήμερα δεκτός στην έδρα της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (ΡΓΕ) στο κέντρο της Μόσχας, επικεφαλής της οποίας έχουν τιμητικά τεθεί ο πρόεδρος Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός ‘Αμυνας Σ. Σοϊγκού. Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτέθηκαν μια σειρά ελληνικού ενδιαφέροντος πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η ΡΓΕ στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, όπως η δραστηριοποίηση του λεγόμενου «Χρυσού Δακτυλιδιού του Βασιλείου του Βοσπόρου», που συνδέει τις ελληνιστικές πόλεις περιμετρικά των ρωσικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και η προετοιμαζόμενη ιστορική – γεωγραφική αποστολή μνήμης στην περίφημη Ναυμαχία του Τσεσμέ, όταν με τη βοήθεια του Ιωάννη Βαρβάκη ο ρωσικός στόλος πέτυχε περιφανή νίκη επί του οθωμανικού το 1770.

Στον Έλληνα υπουργό και εκ μέρους του ομογενούς κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου, ο επικεφαλής του προγράμματος «Χρυσό Δακτυλίδι του Βασιλείου του Βοσπόρου» Χριστόφορος Κωνσταντινίδης δώρισε αναμνηστικό μετάλλιο για τα 60χρονα της ιστορικής πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν στο Διάστημα και τον προσκάλεσε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, γαστρονομικές και λοιπές συνεργασίες, στις οποίες η Ελλάδα έχει να προσφέρει τη μεγάλη τουριστική τεχνογνωσία της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΒ. Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων
Επόμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 17-04-2021