Το Πράσινο Κίνημα υπενθυμίζει πως σήμερα τιμάται η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης, καθώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επέλεξε την 21η Σεπτεμβρίου να είναι αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των ιδανικών της ειρήνης και καλεί όλα τα κράτη να προβούν σε κατάπαυση του πυρός και αποφυγή της βίας για ένα 24ωρο.
Όπως συνηθίζει το Πράσινο Κίνημα που κατανοεί την αξία των συμβολισμών στηρίζει τη σημερινή Ημέρα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αποστασιοποίησης, η φετινή Διεθνής Ημέρα Ειρήνης είναι αφιερωμένη στον διάλογο και στη συλλογή ιδεών. Ο κόσμος καλείται να ενωθεί και να μοιραστεί τις σκέψεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres: «Ό,τι κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή την κρίση πρέπει να επικεντρώνεται στην οικοδόμηση πιο δίκαιων και βιώσιμων οικονομιών, αλλά και κοινωνιών που θα είναι πιο ανθεκτικές σε πανδημίες, στην κλιματική αλλαγή και στις πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υφήλιος».
Το θέμα για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης 2020 «Οικοδομώντας την Ειρήνη Μαζί» στοχεύει στη διάδοση της συμπόνιας, της καλοσύνης και της ελπίδας, εν μέσω της COVID-19. Με αυτό τον τρόπο, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να κατευνάσουν προσπάθειες εκμετάλλευσης της πανδημίας για προώθηση των διακρίσεων και του μίσους.
Στο μήνυμά της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε: “Φέτος, έχει διαφανεί περισσότερο από ποτέ ότι δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Αντιθέτως, ο κοινός μας εχθρός είναι ένας ακούραστος ιός, που απειλεί την υγεία μας, την ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας. Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντάς μας ότι κάτι που συμβαίνει σε ένα μέρος του πλανήτη μπορεί να μας επηρεάσει όλους.
Μέσα από ένα μήνυμα του, ο προηγούμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki–moon είχε πει για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μας ζήτησαν να δώσουμε φως σε ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και ίσες ευκαιρίες για όλους. Τα κράτη–μέλη μας, ανταποκρίθηκαν με την ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης του 2030. Είναι μία ατζέντα που στόχο έχει την εξάλειψη κάθε μορφής φτώχειας. Μία ατζέντα για τον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι. Μία ατζέντα που προωθεί την ευημερία, την ειρήνη και την συνεργασία.
Ας προβληματιστεί, ο κάθε ηγέτης τι μέλλον και τι ποιότητα ζωής, θέλει να προσφέρει στο λαό του…”