Ράμα – Ερντογάν & ελληνοαλβανικές σχέσεις – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη «γειτονιά» μας, όσοι παρακολουθούν με προσοχή όσα κατά καιρούς δηλώνει ο εξτρεμιστής ηγέτης της Αλβανίας, ο Ράμα,  ασφαλώς θα γνώριζαν ότι δεν θ’ αργούσε η στιγμή που αυτή η υπόκωφη ένταση που καλλιεργούσε θα κορυφωνόταν.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτός ο περίεργος τύπος που ηγείται της Αλβανικής κυβέρνησης, κάθε λίγο και λιγάκι προσπαθεί να πείσει τον στενό του φίλο Ερντογάν, ότι εξυπηρετεί άριστα τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, πυροδοτώντας το ανθελληνικό κλίμα. Τόσο με τις τοποθετήσεις του όσο και με τα αλβανικά ΜΜΕ που ελέγχει.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αλβανική (500 χιλιάδες μετανάστες Αλβανοί στέλνουν αθρόα εμβάσματα στη χώρα τους, ενώ ελληνικές επιχειρήσεις κατέχουν περίοπτη θέση στην επενδυτική βαθμίδα της γειτονικής χώρας).

Την ώρα που γράφονται τούτες οι αράδες δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε όπως καταγγέλλουν οι οικείοι του κι η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ή αν συνέβη κάτι άλλο, όπως ισχυρίζονται οι Αλβανοί αστυνομικοί κι η αλβανική κυβέρνηση.

Όμως, η αλήθεια είναι μια: Ο Ράμα παίζει το παιγνίδι των Τούρκων, επιθυμούσε κι επιθυμεί ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ένταση που ευνοεί τον Ερντογάν.

Προσέξτε:

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Κοτζιάς, είχε κάνει προεργασία για να …λύσει το «αλβανικό ζήτημα». Ανεξαρτήτως αν ο Ράμα επέμενε να θέτει, μεταξύ άλλων, και θέμα… Τσάμηδων κι ανεξαρτήτως αν στο Ιόνιο εξακολουθεί να μιλάει για… γκρίζες ζώνες, όπως ο Ερντογάν στο Αιγαίο!

Την οποιαδήποτε διευθέτηση του λεγόμενου «αλβανικού ζητήματος» ΔΕΝ επιθυμούσε η Τουρκία. Και με οποιονδήποτε τρόπο –κυρίως μέσω του Ράμα και των Αλβανών εθνικιστών- προσπαθούσε να τορπιλίσει οποιαδήποτε συμφωνία στην ευρύτερη περιοχή που θα υιοθετεί τις βασικές αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η επιχείρηση οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης που χωρίς κανένα λόγο ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια παράδοσης του υπουργείου του, ήταν μια καλή αφορμή για τη δημιουργία έντασης, ανεξαρτήτως αν η ελληνική κυβέρνηση έκανε τελικά πίσω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 18 Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Τίρανα, ζήτησε από την κυβέρνηση Ράμα να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν όλες οι πληροφορίες των διπλωματικών αναλυτών.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήρθε σε μια… «βολική στιγμή» για την αλβανική πλευρά καθώς η ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα θα μπορεί να δικαιολογήσει το πάγωμα των συνομιλιών για τις Θαλάσσιες Ζώνες (κάτι που επιδιώκει η Άγκυρα), καλλιεργεί το ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία, που είναι «χρήσιμο εργαλείο» για κάθε κυβέρνηση, ενώ προσφέρει το άλλοθι για να δικαιολογηθεί στην αλβανική κοινή γνώμη η καθυστέρηση της πορείας της χώρας προς την Ε.Ε.. Μια καθυστέρηση, όμως, που δεν οφείλεται στη χώρα μας, αλλά στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερεί ο Ράμα, καθώς και γίνει η γειτονική χώρα κράτος Δικαίου. Επιπλέον, δίνει το δικαίωμα στον Ράμα να θεωρεί (και να το προσφέρει στο πιάτο στον αλβανικό εθνικισμό) ότι μπορεί να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική μειονότητα, αποδίδοντας της τον…  υπονομευτικό ρόλο της ακεραιότητας του αλβανικού κράτους.

Είναι σαφές ότι ο νεκρός ομογενής δίνει την ευκαιρία στον Ράμα να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Τώρα, η μειονότητα της Αλβανίας και μεγάλο μέρος της ελληνικής γνώμης «βράζουν» (άρα μεγαλύτερη ένταση), ενώ η αλβανική κοινή γνώμη τροφοδοτείται με μίσος για έναν «προδότη, εξτρεμιστή και τρελό» (άρα, εξίσου μεγάλη ένταση). Κι αυτό αποδείχθηκε ότι τα Τίρανα ήταν έτοιμα να το διαχειριστούν και να το εκμεταλλευθούν.

Το ερώτημα που προκύπτει αφορά τους Αλβανούς. Τόσο εκείνους που ζουν στη χώρα τους, όσο κι εκείνους που φιλοξενούνται εδώ, δουλεύουν εδώ και τα παιδιά τους πάνε σε ελληνικά σχολεία:

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η ένταση που καλλιεργεί αυτός ο ηγέτης που έχουν, τελικά πλήττει τον πιο αδύναμο; Που σ’ αυτή την περίπτωση και παρά την κρίση που την μαστίζει ΔΕΝ είναι η Ελλάδα;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι με την πρόσδεσή τους –μέσω Ράμα-  στο άρμα της Τουρκίας δεν πρόκειται ποτέ να δουν την πόρτα της Ευρώπης και των θεσμών της;

Κάτι τελευταίο.

Οι Αλβανοί της διπλανής μας πόρτας που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, δεν είναι πράκτορες ή ενεργούμενα του Ράμα.

Κι αυτό οφείλουμε να το σκεφτόμαστε.

Ειδικά τώρα που η ένταση βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου 2018
Επόμενο άρθροΑπό το 2019 αρχίζουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και στο Κατάκολο
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.