*Της Βαλεντίνας Δημητρίου
Πριν περάσουμε στις ασκήσεις και τις διατάσεις για τους ραχιαίους μυς ας δούμε πρώτα την σημαντικότητα τους.Οι μύες του κορμού αποτελούν τον κεντρικό άξονα του σώματος, παίζουν σημαντικό ρόλο στο να σταθούμε όρθιοι, να τρέξουμε, τα περπατήσουμε, και πάνω από όλα είναι οι μυς που θα προστατεύσουν τη μέση και τη σπονδυλική στήλη.
Αποτελούνται από τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους.
Οι κοιλιακοί μυς ως ανταγωνιστές των ραχιαίων, όταν ισχυροποιούνται υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, συγκρατούν και προστατεύουν καλύτερα τα ενδοκοιλιακά όργανα.
Οι ραχιαίοι ίσως είναι πιο σημαντικοί στη στήριξη και στη διατήρηση της φυσικής κλίσης της σπονδυλικής στήλης.
Για αυτό η σταθερότητα, η δύναμη, η κινητικότητα και ο καλός συντονισμός κοιλιακών-ραχιαίων αποτρέπει πολλές κακώσεις στο μυϊκό σύστημα.
Ανατομικά οι ραχιαίοι μυς
Οι μυς της ράχης (ραχιαίοι) βρίσκονται σε τρεις στιβάδες:
- Επιπολής στιβάδα ή ωμορραχιαίους μυς, οι οποίοι συμβάλλουν στην κινητικότητα της ωμικής ζώνης. Με άλλα λόγια αναφερόμαστε στους τραπεζοειδείς μυς.
Ο κάθε τραπεζοειδής έχει σχήμα τριγώνου και καταλαμβάνει το πάνω μισό της ράχης. Ο τραπεζοειδής μυς εκφύεται από το ινιακό οστό και από τους αυχενικούς και τους θωρακικούς σπονδύλους και καταφύεται στη κλείδα και στην ωμοπλάτη.
Η ενέργεια του είναι να φέρνει τον ώμο προς τα πίσω και την ωμοπλάτη προς την σπονδυλικής στήλη.
- Μέση στιβάδα ή πλευροραχιαίους μυς, οι οποίοι συμβάλλουν στη θωρακική αναπνοή και συμμετέχουν στην κινητικότητα του θώρακα. Με άλλα λόγια αναφερόμαστε στο πλατύ ραχιαίο.
Ο κάθε πλατύς ραχιαίος έχει τριγωνικό σχήμα και καταλαμβάνει το κάτω μισό της ράχης και τα πλάγια του θωρακικού τοιχώματος. Ο πλατύς ραχιαίος εκφύεται από την λαγόνια ακρολοφία, τους έξι κατώτερους θωρακικούς σπονδύλους, τις έξι κάτω πλευρές, τους οσφυϊκούς σπονδύλους και το ιερό οστό και καταφύεται στην ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό
Η ενέργεια του, προκαλεί έκταση, απαγωγή και έσω στροφή του βραχίονα και συγκρατεί την ωμοπλάτη στον κορμό.
- Εν τω βάθει στιβάδα ή κυρίως ραχιαίους μυς, οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση της όρθιας στάσης και στη διατήρηση των φυσιολογικών κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης. Με άλλα λόγια αναφερόμαστε στον ιερονωτιαίο μυ.
Ο οποίος φέρεται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής, δεξιά και αριστερά, από τον κόκκυγα μέχρι το ινιακό όγκωμα. Ο μυς αυτός προσαρμόζεται άμεσα στους σπονδύλους.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
*Η Βαλεντίνα Δημητρίου είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής